Pomoc, prečo sa moje dieťa nevie hrať samo?

Redakcia | 3. január 2019
Pomoc, prečo sa moje dieťa nevie hrať samo?

Zamyslite sa nad tým, ako sa s dieťaťom hrávate. Máte pocit, že ste sa s ním hrali celý deň, ale v skutočnosti sa dieťa stále iba tmolilo okolo vás a o spoločnú hru iba žiadalo?

Na sporáku rozvarený obed, v kuchyni neumytá podlaha, po všetkých izbách rozhádzané hračky, a dieťa stojí pri vás a ťahá vás za ruku, lebo sa chce s vami hrať.

Hovoríte si, že už má predsa vek na to, aby sa vedelo samo zahrať.  Je azda nešikovné? Nesamostatné? Rozmaznané?

Od akého veku sa dokážu deti zahrať samé

Ani jedno z toho. Dieťa do dva a pol roka sa zriedka dokáže zahrať samo, a aj to iba na kratšiu dobu. Dovtedy jeho fantázia nevie rozohrať také situácie s hračkami alebo inými predmetmi, aby sa dieťa zabavilo dlhšie ako na pár minút. Pozornosť tiež dokáže udržať iba na krátky čas.

Zamyslite sa nad tým, ako sa s dieťaťom hrávate. Máte pocit, že ste sa s ním hrali celý deň, ale v skutočnosti sa dieťa stále iba tmolilo okolo vás a o spoločnú hru iba žiadalo? Alebo aj u vás dieťa stále iba čaká na to, keď otec alebo mama budú mať naňho čas? A keď si ho už konečne nájdete, veľmi skoro zavelíte „dosť“ alebo „stačilo“!

Takto nikdy nebude mať pocit, že ste sa s ním hrali a  dlhšie mu bude trvať, kým sa naučí hrať samo.  Na to, aby to dokázalo, potrebuje najprv k hre staršieho partnera (rodiča alebo súrodenca), od ktorého sa hrať naučí.

Je jasné, že máte aj iné povinnosti, chcete mať tiež trocha času pre seba, nemôžete sa s ním hrať po celý deň. Skúste si aspoň občas nájsť čas a hrať sa s ním tak dlho, ako to bude baviť jeho. Nech ono rozhodne, kedy bude „dosť“. Uvidíte, že keď sa s ním zahráte do  sýtosti, bude potom vyhľadávať situácie, aby bolo chvíľku samo.  A nebude sa tmoliť pri vašich nohách a „žobrať“ o vašu pozornosť.

Zamestnajte dieťa

  • Iba zamestnané dieťa je šťastné dieťa.  Pokladá za hru všetko, čo robíte vy – zametanie, upratovanie, varenie. Hnevá sa,  keď sa hráte bez neho. Často dá  prednosť vašim „hračkám“ pred tými svojimi. Tým že vás bude napodobňovať, sa nielenže zahrá, ale dozvie sa o živote, rodine, ľuďoch a predmetoch viac, ako keby sa hralo samo s hračkami.
  • Zapojte dieťa úplne odmalička do domácich prác. Možno vám to bude trvať dvakrát dlhšie, ale upracete si a zároveň zabavíte toho všetko napodobňujúceho a na všetko zvedavého človiečika.  A buďte si istá, že okrem dieťaťa sa zabavíte i vy.

Čo ho zaujme?

  • Dieťa, ktoré sa pohybuje (aj keď len po štyroch), môže dostať do ruky detskú lopatku a metličku a „pomôcť“ vám pri upratovaní.
  • Určite ho zabaví hra s ustieľaním postelí, hlavne keď budete natriasať periny, prípadne ho do nich zabalíte.

Deti milujú nakupovanie a radi vám pri ňom budú asistovať, ak im to dovolíte – vyberať jabĺčka, jogurty. Keď ich do nákupov zapojíte, časom vás budú upozorňovať na veci, ktoré ste ešte nekúpili.  Rovnako ich zaujme vybaľovanie nákupu. Stačí obozretne vybrať krehké vajíčka, výrobky v sklenených fľašiach  a nákup zveriť malému zvedavcovi. To bude radosti, keď sa z tašky vykotúľajú pomaranče a jabĺčka, ktoré môže naháňať po kuchyni a zbierať.

Počas varenia môžete dieťa posadiť na vysokú detskú stoličku, pred neho postaviť hlbokú misku a podávať mu vhodné suroviny, aby ich miešalo, „krájalo“, ochutnávalo...

Dieťa okolo dvoch rokov vám už môže asistovať pri príprave jedla. Budete možno prekvapená, ako dokáže napr. olúpať vajíčko natvrdo. Môže vám pomáhať piecť koláčiky. Trochu vyliateho mlieka a vysypanej múky nie je nič popri rozžiarených detských očiach, keď budete vyberať „jeho“ výtvor z rúry. Vôbec, pečenie koláčikov je výborná zábava aj pre oveľa staršie deti.

Ale asi najviac nadšené bude dieťa „prácou“ v záhradke. Môže sa hrať s hlinou, presýpať ju, rýpať do nej paličkou, pozorovať chrobáčiky... Snažte sa, aby ani mestské deti neboli o tento zážitok ochudobnené. Vždy sa nájde niekto z príbuzných na vidieku.

Podporujte ho v samostatnosti

  • Podporujte ho v tom, aby sa hralo samo. Ak vidíte, že je zaujaté stavaním veže, odolajte pokušeniu práve teraz prísť k nemu, začať ho objímať a maznať sa s ním. Nevolajte ho práve vtedy obedovať, nenúťte mu keksíky, nehovorte s ním. Nechajte ho koncentrovať sa na hru tak dlho, ako to dokáže.
  • Podporujte jeho sebavedomie. Iba sebavedomé dieťa sa dokáže hrať samo a bude pri tom šťastné.
  • Keď sa hráte spolu, nenásilne mu predveďte, ako sa môže s hračkou hrať. Rozohrajte scénku, pri ktorej dieťa vynecháte z hry.  Začnite sa hrať sama s  mackom na lekára a pacienta, dávajte mu lieky, pozrite do hrdla, počúvajte srdiečko. Ak sa chce zapojiť dieťa, nebráňte mu, dávajte mu podnety  a ak je samo aktívne, nechajte ho, aby prebralo iniciatívu a vymýšľalo,  čo ďalej. Predveďte mu, ako môže bábike „čítať“ knižku.
  • Rozvíjajte samostatnosť a sebavedomie dieťaťa stavaním kociek a rôznych logických hier. Dbajte na to, aby nedostávalo úlohy, ktoré nie je ešte schopné zvládnuť.
  • Podporujte komunikáciu dieťaťa. Dieťa, ktoré vie viesť dialóg, sa zahrá skôr samo, ako dieťa, ktoré to nedokáže.
  • Nekupujte dieťaťu priveľa hračiek. Ak ich má viac, väčšinu z nich odložte, po čase hračky vystriedajte. Dieťa, ktoré ma priveľký výber hračiek, sa nevie rozhodnúť, s ktorou z nich sa bude hrať, a v konečnom dôsledku nevydrží ani pri jednej z nich.
  • Nekupujte malému dieťaťu technicky zložité hračky. Nebude sa s nimi vedieť zahrať a vždy vás pri hraní bude potrebovať.
  • Aj v kuchyni alebo obývačke vyhraďte dieťaťu miesto na hranie. Dieťa sa radšej zahrá samo tam, kde ste i vy.

Myslite na to, že umenie hrať sa s dieťaťom znamená prenechať mu iniciatívu. Batoľa je rado, ak ste pri ňom a zúčastňujete sa na jeho hrách, ale neželá si, aby ste mu stále ukazovali a predvádzali ako čo správne robiť. Ono je strojcom hry a vy ste iba účastníkom.

Na záver

Možno je vaše dieťa už väčšie alebo samostatnejšie a dokáže sa samo zahrať. Nezabudnite však na to, že niektoré hry si jednoducho partnera vyžadujú. Dieťa nemôže chytať loptu, keď mu ju nemá kto hádzať, a nemôže sa hrať na schovávačku, keď ho nemá kto hľadať....

Tip:
Majte vždy prichystané v zásobe „vzácne“ hračky. Nemusí byť na nich vzácne nič, iba to, že ich dieťa dostáva iba príležitostne a inokedy sú schované na neprístupnom mieste. Veľmi vám to pomôže, ak skutočne nebudete mať na dieťa čas a budete potrebovať, aby sa zahralo samo.  

Výchova podľa príručky
Prečítajte si tiež:

Výchova podľa príručky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: