Pozor, pre lezúňov nebezpečné!

PaedDr. Dagmar Baluchová | 19. marec 2017
Pozor, pre lezúňov nebezpečné!

Zástrčky, káble, ostré hrany nábytku, lekárnička, izbové kvety... To je len zlomok z toho, čo všetko hrozí vášmu drobčekovi v domácnosti. Ako zabezpečiť byt, aby nebol pre dieťa mínovým poľom, kde naň striehne jedna nebezpečná vec za druhou?

Zvedavosť je jednou z typických vlastností detí. Hľadaním, skúmaním, ochutnávaním... spoznávajú všetko okolo seba. Ak sú ich „dobrodružné výpravy“ pod dozorom starších, s priliehavým vysvetľovaním, je to v poriadku. Ak sa však na ne vyberú samé, o to viac, ak ešte nedokážu predvídať nástrahy, ktoré na ne číhajú, je zle...
Už malé dieťa, učiace sa loziť a neskôr chodiť, predstavuje pre rodičov výrazné zvýšenie pozornosti. Ustrážiť dieťa, ktoré neposedí, nepostojí a dostane sa aj na miesta, o ktorých by dospelý ani netušil, stojí veľa námahy. 

Domov má byť bezpečným hniezdom pre všetkých

Oáza pokoja, miesto oddychu... Taký by mal byť každý domov. Kým sa takým pre deti stane, vyžaduje to od dospelých námahu, aby ho bezpečným urobili a eliminovali skryté riziká.

V prvom rade je potrebné odstrániť z dosahu detí všetky predmety, ktoré môžu potenciálne vyvolať nebezpečenstvo, teda napr. obrusy na stoloch (deti ich môžu stiahnuť s jedlom, horúcimi nápojmi), slabo upevnený nábytok, rebríky, žehliace dosky ap.

Ako druhé je potrebné zabezpečiť skrinky, okná a dvere. Krok tretí je odstrániť z dosahu detí všetko, čo môže spôsobiť otravu, udusenie a pod. 

Bezpečná kuchyňa a kúpeľňa

Ak predpokladáte, že ide o najrizikovejšie miestnosti v domácnostiach, nemýlite sa. Ako upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, v týchto (ale i ostatných) miestnostiach sa deťom môžu prihodiť nasledovné úrazy:

zadusenie, vdýchnutie drobných predmetov (korálky, hrach, gombíky, lieky a pod.), otravy, popálenie horúcou vodou, pád z prebaľovacieho pultu či z práčky, pád z výšky pri lezení na stôl, stoličku, na okno, utopenie a množstvo iných.

V spálňach hrozí dieťatku i zadusenie vankúšom, prikrývkou, či zvratkami v spánku. Pre zaujímavosť – podľa údajov z Národného centra zdravotníckych informácií k úrazom dochádza u detí vo veku 0 – 4 rokov najčastejšie v mesiacoch marec až jún. 
Prečítajte si: Bezpečne doma

Nebezpečenstvo číhajúce z nábytku, okien, dverí...

Osobitnou kapitolou v domácnostiach sú nábytky, okná a dvere. Malé deti sa pri lození, naháňaní, hre dostávajú do kontaktu s ostrými hranami. Na zabezpečenie priestoru sú vhodné ochranné kryty, lišty, bezpečnostné poistky na dvere, zásuvky, zástrčky, ohrádky na schody, okolo radiátorov...

Domov je pre malé deti rizikovým miestom najmä preto, lebo tam trávia najviac času. Malé deti sa vyznačujú horšou koordináciou pohybov. Nevedia predvídať a v snahe preskúmať všetko okolo seba sa dostávajú do nebezpečných situácií.

Príčinami úrazov sú neopatrnosť a nedostatočná skúsenosť detí, no často aj nedostatočný dozor a nedbanlivosť dospelých. Rodičia alebo osoby, ktoré sa o dieťa starajú, nemôžu nechať dieťa bez dozoru alebo pod dozorom starších detí.

V záujme bezpečnosti by všetky okná a balkónové dvere mali byť zabezpečené detskou poistkou tak, aby si ich dieťa samo neotvorilo. Pri väčších deťoch myslite na to, že si už môžu poradiť aj so zložitejším „patentom“, a preto poistky umiestňujte vo výške, kam dieťa nedosiahne.

Ak balkónové dvere v spodnej časti obsahujú sklenú výplň, na sklo treba nalepiť ochrannú fóliu proti rozbitiu skla. Pri malých deťoch sa odporúča otvárať okno, no zaistiť ho pomocou detskej poistky na šírku otvorenia maximálne 8 cm.

Pozor na kvety!

Najmä ženy si nedokážu predstaviť domov bez živých kvetov. Okrem toho, že majú pozitívny vplyv na človeka, produkujú kyslík, zvyšujú vlhkosť ap., majú aj svoje riziká. Boli by ste prekvapené/í, koľko „bežných“ izbových rastlín v našich domácnostiach môže spôsobiť rôzne zdravotné ťažkosti.

Jedovaté pritom nie sú iba niektoré farebné plody kvetín, ale aj kvety, či šťava zo stoniek, listov. Tieto – pre mnohých „bežné“ rastliny sú v skutočnosti nebezpečné pre dospelých, deti i domáce zvieratá. Ide o izbové rastliny s okrasným ľuľkom (obsahujú jedovatý alkaloid solanín), z čeľade ľaliovitých, ale aj antúrie, monstery, potosovec, filodendrón, aglaonéma, difenbachia, krotón, prýštec ohnivý, prvosienka kalíškatá, kalanchoe, cyklámen, lopatkovec, brečtan atď.

V domácnostiach s malými deťmi dbajte na to, aby všetky kvety boli na vyvýšených miestach, deťom nedostupných. Možno by vám ani nenapadlo, že deti môže k ochutnaniu lákať aj zemina v kvetináčoch. Obohatené hnojivom nie sú v žiadnom prípade vhodnou „pochúťkou“.

Pozor na lieky. Deti si ich môžu pomýliť s cukríkmi

Zlým zlozvykom dospelých je nechávať lieky na rôznych, deťom prístupných miestach. Pestrofarebné tabletky, ktoré pripomínajú cukríky, priam vyzývajú dieťa, aby ich ochutnalo.  Preto treba lieky uložiť tak, aby k nim dieťa nemalo prístup. To isté platí pre chemikálie a čistiace prostriedky. 

 

Pre deti vyberajte bezpečné hračky

Narodeniny, meniny, či len malá návšteva hračkárstva... Bez novej hračky sa to nezaobíde. Pri ich výbere sa však neriaďte len účelnosťou, farebnosťou a záujmom dieťaťa, ale predovšetkým bezpečnosťou.

Hlavný hygienik SR MUDr. Šimko odporúča: „Pri kúpe hračiek je dobré pozorne skontrolovať označenie vekovej hranice. Vhodnosť hračky ale zvážte sami, nakoľko nie všetky hračky pre deti do 3 rokov sú skutočne vhodné pre trojročné deti.

Rodičia sa majú uistiť, že hračka neobsahuje škodlivé látky a nedá sa rozobrať na menšie súčiastky. Vyhýbajte sa tým, ktoré obsahujú ostré hrany, vyčnievajúce hroty a drobné súčiastky. Pred prvým použitím odstráňte všetky plastové a iné obaly.

U malých detí existuje nebezpečenstvo, že malé časti hračky, aj odmontované alebo zlomené, môžu vdýchnuť a udusiť sa. Všetky predmety, ktoré sú menšie ako 4 cm v priemere, sú pre deti do veku 3 rokov životu nebezpečné.“   

Bezpečné prebaľovanie 

„Dojča nemožno nechať ani na zlomok sekundy bez dozoru na prebaľovacom pulte alebo prebaľovacej podložke,“ upozorňuje MUDr. Šimko. „Rodič vždy jednou rukou pridržiava dojča, preto si pred prebaľovaním všetko potrebné pripravte na dosah ruky.

Odporúča sa zabezpečiť alebo urobiť prebaľovací pult pre dieťa s vyvýšenými okrajmi. Pri páde dieťaťa zo stola alebo prebaľovacieho pultu často dochádza k závažným poraneniam hlavy, pri ktorých sa môže rozvinúť ťažké krvácanie alebo opuch mozgu.“

Veci potrebné na prezlečenie a prebalenie si prichystajte dopredu. A napokon zvážte, či dieťa svojou hmotnosťou nie je na prebaľovací pult už priveľké a nie je lepšie prebaľovať ho napr. na posteli.

 

Vidieť svet z perspektívy detí... 

Stojí to istú námahu, ale mnohé nebezpečenstvá sú zrejmé až vtedy, ak sa ne pozrieme očami detí. V prípade bezpečnosti však obzvlášť platí, že lepšie je nešťastiam predchádzať. Urobte malý pokus a štvornožky prejdite celý váš byt.

Uvidíte vaše domáce hniezdo očami vášho dieťaťa a budete vedieť, pred čím ho vystríhať. A na záver ešte odporúčanie hl. hygienika MUDr. Šimka: „Dospelí by sa mali snažiť byť deťom vždy dobrým príkladom. Ak sa v deťoch vypestujú  správne  návyky, pretrvávajú v nich aj počas ich ďalšieho života.

Výchovné pôsobenie na dieťa by malo byť zamerané na budovanie správneho postoja k ochrane svojho zdravia a svojej bezpečnosti.“  

Pri vytváraní bezpečného prostredia nezabudnite:

  • Odstrániť z dosahu dieťaťa zdroje ohňa, zápalky, zapaľovač.
  • Horúce nápoje dávať na vyvýšené, deťom nedostupné miesto.
  • Pri zohrievaní jedla v mikrovlnke vždy najprv skontrolujte teplotu jedla, môže byť zohriate nerovnomerne, dieťa sa môže popáliť (preto ho pred podávaním aj dobre premiešajte a ochutnajte).
  • Nenechávajte chemikálie otvorené a ani ich neprelievajte do iných nádob (napr. do fliaš od malinovky...).
  • Dávajte pozor na spotrebiče, ako je žehlička, teplovzdušná rúra, elektrický ohrievač, rýchlovarná kanvica.
  • Nenechávajte v zástrčke prázdne nabíjačky na mobily.

Prvá pomoc 

Ak máte podozrenie na to, že dieťa predsa len ochutnalo, prehltlo, vypilo, čo nemalo, vyberte sa na pohotovosť. Predtým mu však vypláchnite ústa vodou a skúste zistiť, o ktorý inkriminovaný „nápoj“ išlo. Rovnako sa vyberte k lekárovi, ak sa dieťa zranilo, popálilo, obarilo a pod. Nespoliehajte sa na samoliečbu.

Prečítajte si: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: