POZOR: Cudzie predmety z nosa neodstraňujte pinzetou!

Redakcia | 21. júl 2016
POZOR: Cudzie predmety z nosa neodstraňujte pinzetou!

Malé deti si rady strkajú malé predmety ako korálky, mince alebo hračky do rôznych otvorov v tele. Rodičia by však nemali odstraňovať tieto predmety žiadnymi pomôckami.

Pinzetou, nožničkami alebo roztiahnutou kancelárskou spinkou môžu dieťaťu spôsobiť ešte dodatočné poranenia. Odporúča sa radšej navštíviť detského lekára, ktorý má na to vhodné inštrumenty a pri prípadnom poranení alebo zápale môže podať liek. Iba ak cudzí predmet z telesného otvoru vyčnieva a dá sa ľahko uchopiť, smú ho rodičia opatrne vytiahnuť sami.

Čítajte tiež: Ako na batola?

Cudzí predmet v nose môže dieťaťu spôsobiť napríklad jednostranné dýchanie, svrbenie a kýchanie. Ak je predmet v nosnej dutine dlhšie, môže vytekať hnisavý sekrét.

Aj pri predmetoch, ktoré ležia dlhšiu dobu v uchu, môže vytekať hnis zo zvukovodu. Často sa zapáli časť ušnice, je sčervenaná a bolestivá. Ďalším príznakom „ukrytého“ predmetu môže byť, že si dieťa opakovane chytá ucho a je nepokojné.

Môže vás zaujímať: Obdobie batoľaťa

Keďže sklon k strkaniu si vecí do nosa, ucha a pod. majú najmä deti mladšie ako tri roky, nemali by sa v ich okolí nachádzať drobné predmety. Aj údaje o vekovej vhodnosti hračiek berú do úvahy, či si deti nemôžu časti hračky vopchať do nosa, ucha, príp. ich prehltnúť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: