Plán nácviku zbavenia sa plienok: 7 dôležitých rád, ktoré by ste mali dodržať

Redakcia | 9. október 2018
Plán nácviku zbavenia sa plienok: 7 dôležitých rád, ktoré by ste mali dodržať

Máte doma malého plienkača, ktorého chcete zbaviť plienok a spraviť z neho veľkáča? Poradíme vám, ako na to.

Plán nácviku krok za krokom:

  1. Dajte dieťa na nočník hneď ráno po zobudení, vždy pred zdriemnutím i po ňom, po jedle, po pití, vždy, keď dve hodiny zostane suché, i večer pred spaním.
  2. Čítajte mu počas sedenia knižky, prezerajte si obrázky. Výborné sú knihy, kde deti alebo zvieratká sedia na nočníku. 
  3. Nebuďte netrpezliví, spočiatku je aj sedenie dlhšie ako 10 sekúnd veľkým úspechom, hlavne ak máte temperamentné dieťa.
  4. Môžete si pomôcť pustením vody z vodovodu, tečúca voda „vyvoláva“ močenie. Nechajte dieťa na nočníku piť z pohárika, a vôbec, v období učenia  ho podporujte v pití.
  5. Oznamujte mu úmysel posadiť ho na nočník alebo ho upozorňujte, že je čas, tou istou vetou, napr. „Teraz pôjdeme na nočník“.
  6. Rovnakú rutinu musíte používať niekoľko týždňov, kým sa  to dieťa nenaučí samo. Každé vybočenie z rutiny nácvik sťažuje.  
  7. Základom úspechu je chváliť, chváliť, chváliť. Nielen za každý úspech, ale aj samotné sedenie na nočníku. Vaše úsilie môže priniesť želaný výsledok už počas dňa, po niekoľkých týždňoch, ale i mesiacoch, lebo každé dieťa je iné.

Ak ste postupovali  podľa našich rád a nezaznamenáte žiaden pokrok, alebo dieťa nočník odmieta, prestaňte s nácvikom a vráťte sa k nemu až o niekoľko týždňov. Nehnevajte sa na dieťa, nemôže za to, že jeho svaly na zvierači konečníka alebo močovodu nie sú ešte dostatočne vyvinuté a nevie ich ovládať.

Tip MAMA a ja
Pokiaľ dieťaťu neprekážajú mokré plienky, dávajte mu počas dňa bavlnené plienky, v ktorých bude „mokro“ viac cítiť. Ak to nezaberie, nechajte ho v lete chodiť nahé alebo v nohavičkách, v zime v pančucháčoch bez plienky a snažte sa sledovať príznaky predchádzajúce „činu“. Niektorým deťom „potôčik“ stekajúci po stehnách tak prekáža, že sú ochotné akceptovať nočník skôr.   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: