Viete ako vybrať dobrú pestúnku? Nezabudnite na toto...

Eva Bačová | 17. november 2016
Viete ako vybrať dobrú pestúnku? Nezabudnite na toto...

Aké vlastnosti by mala mať dobrá pestúnka? Poradíme vám.

Ako postupovať pri výbere pestúnky

Ak už je mamička nútená zveriť dieťa pestúnke, mala by si vybrať správne. Zárukou správneho výberu môže byť aj profesionálna agentúra. Jej adeptky sú skúsené, ostrieľané ženy s praxou. Nevýhodou asi je, že to rodičov vyjde drahšie.

Je tu aj ďalší spôsob výberu, cez inzerát. Väčšinou sa však prihlásia mladé dievčatá, ktoré si takto chcú privyrobiť. Mamička by si mala takúto dievčinu "preklepnúť" – pýtať odporúčania od iných rodín, zistiť, či je zrelá, aký má vzťah k deťom. Iné je, ak na inzerát odpovie mamička na materskej dovolenke, ktorá sa popri svojmu dieťatku chce venovať ešte ďalšiemu. Asi by som jej verila viac. Predsa, je to mama.

Prečítajte si: Babička? Jasle? Opatrovateľka? Alebo kam s ním?

Po výbere pestúnky

Ak si už mamička opatrovateľku vyberie, mala by ju začleniť do života svojho dieťatka aspoň 1 – 2 mesiace pred nástupom do zamestnania. Predstaviť ju dieťatku a zo začiatku byť aj s pestúnkou spolu pri bábätku. Potom ju nechávať s bábätkom osamote najprv hodinu, dve... Je dôležité sledovať, ako sa bude pestúnka k dieťatku správať, či ho vie zaujať, ako s ním komunikuje.

Mamička si môže urobiť aj malý test: pestúnku nechá v miestnosti prebaliť bábo, odíde do inej a zavolá pestúnku. Odíde od dieťaťa, ktoré je rozbalené a leží na prebaľovacom pulte? Ak áno, je to vhodná osoba?!

Pestúnka by mala byť oboznámená s režimom dieťaťa. Je vhodné vysvetliť jej časový harmonogram, čo má dieťa rado, čo nie. Je potrebné trvať na jeho dodržiavaní. Hlavne dieťa musí byť spokojné.

Ak je dieťa väčšie, mamička by sa mala spýtať aj na jeho názor. Ako sa mu teta páči, aký malo s ňou deň, čo robili, čo sa mu páčilo, čo nie.

Ste spokojná s výberom vy i vaše dieťa? Super. Potom môžete byť v práci pokojná, pretože váš drobček je v dobrých rukách. Ak sa pestúnka osvedčí, môže sa stať aj súčasťou vašej rodiny.

Veď nakoniec – aj v minulosti mali deti pestúnky, guvernantky, a to mamičky ani nechodili do práce.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: