Dajme ockom šancu!

Marika Koscelníková | 13. september 2017
Dajme ockom šancu!

Výchova je veľká zodpovednosť oboch rodičov...

Ako väčšina mamičiek aj ja si myslím, že som pre svoje dieťa nenahraditeľná. Bezo mňa by sa mu niečo stalo, nikto ho nevie tak postrážiť, pomojkať, utešiť ako ja. Keď sa od neho vzdialim na pár hodín, som nesvoja, či to ocko s tým naším malým stvorením zvládne. Pravda je taká, že zvládne.

Môže vás zaujímať: Ocko, nepribližuj sa! Skvelé rady pre zúfalých oteckov.

Ocko vychováva "po svojom"

Samozrejme, nie všetci tatovia sú aktívni pri starostlivosti o dieťatko v rodine. Prípadne nie každá mamina natoľko dôveruje jeho schopnostiam, aby mu bábo na dlhšie zverila. Faktom ale je, že otcovia nie sú horší ako my mamy, len majú iný pohľad „na vec“.

Dajme im teda šancu. Dieťa vníma a potrebuje oboch rodičov rovnako. Časy, keď úloha otca nastupovala v neskoršom veku dieťaťa, sú preč. Trend je opačný.

Otec na rodičovskej dovolenke, či ako asistent pri pôrode nie je výnimočná vec. Osobne poznám dvoch odvážlivcov, ktorí strážia doma ratolesti a obaja si rodičovskú vychutnávajú. Nehanbia sa za to. Hrdo dokazujú, že to zvládajú a majú môj obdiv. Muži vnímajú starostlivosť o dieťa inak ako my, hrou sa pre  nich stáva aj prebaľovanie pokakanej ratolesti. A to sa drobcom páči.

Rodičovská kreativita vo výchove: pomôže moment prekvapenia!

ocko a výchova

Tatovia sa pri výchove zabávajú

Tatovia sú pohodovejší. Kým mamina behá a vymýšľa, čím ešte skúsi zaujať dieťa, pohodový ocko si ľahne na pohovku a svojho potomka nechá, nech sa vyblázni preliezaním jeho brucha. Samozrejme, spôsob starostlivosti nás opatrné a úzkostlivé mamy občas zdvihne zo stoličky (keď drobec lieta po plafón, prípadne visí dolu hlavou), ale deti to milujú.

Čítajte aj: Prečo deti otcov milujú?

My mamy sa snažíme vychovávať podľa pravidiel. Snažíme sa o presný režim, prísnym okom kontrolujeme každú plienku a máme načítaných niekoľko tisíc dobrých rád, ako sa starať o dieťa. Ockovia príliš neriešia, hlavne, že sa bábo usmieva. O to vlastne v rodine a výchove ide, aby bolo dieťa šťastné.

Obaja rodičia sú vzorcami, podľa ktorých spoznáva svet, emócie, správanie, reakcie. Všetko čo vidí, počuje a cíti sa zapíše do jeho vlastného sveta.

V ideálnom prípade je dieťa konfrontované s mužským aj ženským pohľadom na život, jeden dopĺňa druhý. Výchova je veľká zodpovednosť oboch rodičov. Poniektorí tatovia nemajú záujem, čas ani chuť pomáhať.

Sú takí, čo majú strach a obavy, či to zvládnu. Zverme im do opatery dieťa akokoľvek maličké, aby vedeli, že nie sú na druhej koľaji a sú rovnako dôležití ako mama. Motivujme ich a verme ich otcovskému inštinktu. Dajme im šancu...

Život plný rozlúčok: Keď je ocko pracovne vyťažený...
10 tipov na výchovu s humorom
Najlepšia výchova je sebavýchova!

ocko a výchova

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: