Odkedy môžu deti jesť orechy?

Redakcia | 28. október 2018
orechy v strave bábätka, dieťaťa odkedy

Ako to je s orechmi v detskom jedálničku? Odkedy a aké orechy môžme podávať bábätkám či malým deťom? Sú pre deti vhodné aj cudzokrajné orechy ako kešu?

Vaša otázka

Dcéra má rok a pol a ja neviem, či sú pre ňu vlašské orechy vhodné. Počula som, že by sa mali zaradiť až po treťom roku, lebo môžu v neskoršom veku spôsobovať alergiu. Ja ich milujem, dávam si ich aj do šalátov, takto prirodzene by som ich chcela naučiť papať aj moju dcérku, zatiaľ som jej však orechy nedávala, lebo mám obavy, či jej to neublíži? 

Vlašké orechy môžeme zaradiť deťom do stravy už po 1. roku života

Na vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová: Vlašské orechy zaraďujeme do stravy našich najmenších po 1. roku života.

Vlašské orechy patria k jedným z najstarobylejších potravín na svete. Archeológovia ich našli v náleziskách z obdobia pred 8-tisíc rokov. Objavujú sa v gréckej mytológii.  

Sú síce veľmi kalorické, lebo tuky tvoria až 60 % hmotnosti orecha. Tieto tuky sú však  významným zdrojom poly nenasýtených mastných kyselín, a to omega-3 mastných kyselín, veľmi prospešných pre organizmus.

Vzorový jedálniček dojčaťa
Prečítajte si tiež:

Vzorový jedálniček dojčaťa

Aké dôležité vitamíny a minerály orechy obsahujú?

Kyselina linolová a linolénová majú dôležitú úlohu pre rast organizmu, tvorbu nervového tkaniva, tvorbu a obnovu pokožky, vlasov, nechtov a chĺpkov. Vlašské orechy sú tiež významným zdrojom vitamínu E, B1( thiamín), B2 (riboflavín) a B6 (pyridoxín), D a minerálov (draslíka, horčíka, medi, železa, fosforu, vápnika) a stopových prvkov (selénu, zinku).

Obsahujú kvalitné bielkoviny a vlákninu. Vlašské orechy tak zohrávajú podpornú úlohu pre mozog. Mnohí poukazujú na podobnosť ich jadra s ľudským mozgom a zdôrazňujú ich význam pre periférnu aj centrálnu nervovú sústavu.

Majú silné antioxidačné vlastnosti. Posilňujú imunitu. Napomáhajú predchádzať vzniku srdcových chorôb.  

Ako podávať vlašské  orechy deťom? Celé alebo pomleté? Čo kešu a cudzokrajné orechy?

Pre deti sú veľmi chutné v kombinácii s jabĺčkami, slivkami, ale aj v zeleninových šalátoch. Tak ako spomínate i vy. Našim najmenším ich však podávame čerstvé, a to pomleté, aby nedošlo k vdýchnutiu! Neskôr sa stanú súčasťou palaciniek či koláčov vo forme orechovej plnky.

Na alergiu myslíme skôr u kešu orechov a iných cudzokrajných orieškov, preto tieto podávame najskôr po 3. roku života.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: