Očami odborníčky: Je to zápcha alebo nie?

Redakcia | 27. september 2017
Očami odborníčky: Je to zápcha alebo nie?

Kedy má dieťatko zápchu? Dá sa so zápchou bojovať? Ako ju riešiť a dieťatku uľaviť?

Vaša otázka:
Môj syn má dva roky a začína mať tvrdú stolicu, mohli by ste mi prosím ozrejmiť, ktoré potraviny môžu spôsobiť tvrdú stolicu? Pitný režim dodržuje, s tým problémy nemá. Posledný týždeň sa kakaniu vyhýba, vykakal len tvrdý bobok a teraz, keď ho to chytí, najprv kričí že ide kakať a potom vidím, ako sa „to“ snaží potlačiť. Ako mu môžem pomôcť?

Deti majú často tvrdú stolicu

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, 1. detská klinika DFN s P a LFUK: U vášho synčeka sa objavujú prvé príznaky vyprázdňovania, ktoré neskôr môžu viesť až k zápche.

U najmenších detí veľmi často pozorujeme, že ak majú tvrdú stolicu, ktorá im spôsobuje bolesť pri vyprázdňovaní, začnú sa tomu vyhýbať, bránia sa a robia všetko pre to, aby sa nemuseli vykakať. Začnú stolicu reflexne zadržovať. Preto si (i pre ostatné čitateľky) povieme niečo viac o zápche.

Zápcha čiže obstipácia patrí k pomerne častým zdravotným ťažkostiam v detskom veku, a predstavuje asi 3 – 5 % všetkých návštev u detského lekára.

Vyprázdňovanie, teda prirodzený defekačný reflex je u dojčiat reflex nepodmienený (prebieha samovoľne), riadený centrom v sakrálnej (krížovej) mieche.

Pri defekácii („kakaní“) sa uzatvára hltanová príchlopka, stiahne sa bránica a brušné svaly. Tieto mechanizmy výrazne zvýšia vnútrobrušný a  vnútrokonečníkový tlak. Roztiahne sa vnútorný a vonkajší konečníkový zvierač a pri sťahu análnych svalov sa stolica vytlačí von.

U detí po druhom roku života preberá kontrolu defekačného reflexu mozgová kôra a dieťa ho začína „ovládať“.  Zdravé dieťa má stolicu 1 – 2x denne, časť detí môže mať stolicu obdeň.

Kedy hovoríme o zápche?

Zápchu (obstipáciu) definujeme ako opakovanú defekáciu – vyprázdňovanie nápadne tvrdej alebo hustej, formovanej alebo kúskovitej stolice v predĺžených intervaloch obvykle dlhších viac ako 72 hodín.

U starších detí rozlišujeme zápchu akútnu, ktorá môže vzniknúť v priebehu niekoľkých hodín, trvá niekoľko dní či týždňov. Ak zápcha trvá dlhšie ako 3 mesiace, ide o chronickú zápchu.

Prečo majú deti zápchu?

Zápcha sa vyskytuje až u 16 % dvojročných detí. Súvisí to práve s tým, že dieťatko sa učí ovládať „kakanie“ v pozitívnom, ale i negatívnom zmysle slova.

Aby sme mohli hovoriť o zápche, musíme vedieť hodnotiť stolicu. Musíme vedieť, aká má byť jej frekvencia (intervaly medzi jednotlivými stolicami). V každodennej  praxi je vhodné pre deti nad jeden rok považovať za fyziologické aspoň 3 vyprázdnenia za týždeň.

Orientačne platí, že dojčatá vo veku 6 až 12 mesiacov majú stolicu 1 raz za 6 až 33 hodín, deti vo veku od 1 do 3 rokov 1 raz za 8 až 42 hodín a deti nad 3 roky majú mať stolicu 1 raz za 12 až 42 hodín.

Ďalej musíme u stolice poznať priebeh defekačného reflexu, či sa dieťatko pri vyprázdňovaní namáha alebo nenamáha. Mamičky vždy vedia odpovedať, akú má stolica  konzistenciu (vodnatá, riedka, hustá, tvrdá ) a tvar (formovaná, tužkovitá, v kúskoch).

Poznáme 4 základné skupiny príčin zápchy

  • psychogénne a reflexné príčiny,
  • choroby čreva (vrodené vývojové chyby, trhlinky a prasklinky v oblasti konečníka, zápaly, alergia na bielkovinu kravského mlieka alebo na lepok – celiakia, prekážky z okolia v dutine brušnej...),
  • endokrinné a metabolické ochorenia,
  • neurologické príčiny.

Na rozdiel od dospelých, až 90 – 95  % zápchy v detskom veku má funkčný a reflexný pôvod (1. skupina).

Treba vedieť, že defekačný reflex sa potláča a oslabuje a tým dochádza k poruche funkcie vyprázdňovania, napríklad pri nechutenstve, hladovaní, vracaní, prevahe cukrov v strave, pri nedostatku  zvyškovej stravy, pri nadmernom prívode bielkovín, používaní laxatív, po hnačkách.

Na základe psychických príčin ako je stres, citové napätie, neuróza, nevhodný denný režim (nedostatok pohybu, sústredenie sa pri pozeraní televízie, videa a pri hre s počítačom).

Na psychologických a reflexných príčinách zápchy majú niekedy svoj podiel i rodičia, hoci nechtiac. Každé dieťatko je osobnosť s inými vlastnosťami a schopnosťami v danom vekovom období, a tak je to i v prípade psychickej a neurologickej zrelosti chodiť na nočník.

TEST: Je vaše dieťa pripravené začať s nácvikom na nočník?

Kedy je dieťatko pripravené na nočník?

Mamičky sa niekedy zbytočne „pretekajú“ v učení dieťatka na nočník v čase, kedy na to ešte nie je dostatočne zrelé. Následkom je strach a odpor. Poznáme viaceré formy nenáležitého nútenia dieťatka ku „kakaniu“ a stretávame sa s nimi pomerne často.

Napríklad rodič nedovolí dieťaťu opustiť nočník, kým sa nevykaká. Následkom je stres a strach z neúspechu. Nesmieme tiež zabúdať, že v období medzi druhým a tretím rokom sa u detí prejavujú prvé príznaky vzdoru voči rodičom. Dieťa tak reflexným zadržovaním stolice „trestá“ svojich najbližších.

Rozhodne je veľkou chybou dieťa strašiť, prípadne trestať za to, ak sa „nevykaká na povel“!

Prečítajte si: Ako zistiť, že vaše dieťa je na nočník pripravené?

Pri zápche upravte životosprávu správny smerom

Prevencia a liečba u funkčnej a reflexnej zápchy v prvom rade spočíva v úprave životosprávy dieťaťa.

Deti musia mať dostatočnú telesnú aktivitu, pohyb na čerstvom vzduchu, treba striedať pohyb s odpočinkom, mať pravidelný čas na povinnosti, hru, voľný čas i jedlo!!! 

Každý rodič sa musí dobre zamyslieť a sám skúsiť nájsť i odstrániť psychologické a reflexné príčiny zápchy u svojho dieťatka.

Snahou je aj obnovenie pravidelného rytmu vyprázdňovania. Takže by dieťa malo mať vyhradený čas na pravidelné vyprázdňovanie, rozhodne v tú istú dennú hodinu, kedy sa nemá rozptyľovať inými činnosťami – hračky, knižky...

Rodičia si majú vybrať takú dennú hodinu, keď majú na dieťa dostatok času. Je iné, ak je mamička s dieťaťom doma, má čas sa mu ráno venovať.

Ráno treba využiť fakt, že raňajky ako prvá potrava, ktorá po nočnom hladovaní prejde do tráviaceho traktu, podporia peristaltiku čriev (pohyb čreva od hornej k dolnej časti tráviaceho traktu) a je to tak vhodný impulz k rannému vyprázdneniu dieťaťa.

V inej rodine sú však rána časovo náročné, ide sa do škôlky. Tu nie je dostatok času na nácvik „kakania“. Preto treba zvoliť podvečer, po olovrante. Ideálna je teplá miestnosť.

Prečítajte si: Vzorový jedálniček dojčaťa

Čo má drobec pri zápche (ne)jesť?

K úprave životosprávy patrí i diéta. Tá má obsahovať predovšetkým dostatok tekutín s prihliadnutím na vek dieťaťa a na zvýšenú telesnú aktivitu i okolitú teplotu najmä v horúcich letných dňoch.

Taktiež dostatok potravín so zvýšeným obsahom nestráviteľných zvyškov – vlákniny. Vlákniny sú nestráviteľné časti potravín, ktoré zväčšujú objem stolice.

Vlákniny poznáme dvojaké, a to rozpustné vo vode, ktoré viažu vodu a zmäkčujú stolicu. Sú osobitne vhodné k liečbe tvrdej stolice, lebo jej zmäkčením nie je vyprázdňovanie pre dieťatko také bolestivé.

Vlákniny vo vode rozpustné sú pektín, mucilagén a gumma. Okrem toho majú vplyv na črevnú motilitu, ktorú pri zápche zrýchľujú (a pri hnačke spomaľujú).

Majú i pozitívny vplyv na metabolizmus cholesterolu – vedú k jeho celkovému zníženiu a úprave jeho frakcíí tak, že sa im pripisuje protisklerotický účinok. Pektín sa nachádza napríklad v jablkách, slivkách, pomarančoch a sušenom ovocí.

Mucilagén obsahujú napríklad obaly semien a morské riasy. Gumma sa nachádza v strukovinách (fazuľa, fazuľové struky, hrach) a ovsených vločkách.

Vlákniny nerozpustné vo vode tiež zväčšujú objem stolice a urýchľujú črevnú motilitu, nemajú však vplyv na hladinu a zloženie cholesterolu. Vlákniny vo vode nerozpustné sú celulóza, ktorú nachádzame hlavne v otrubách a ovocných šupkách.

Ďalej to je hemicelulóza, ktorej je najviac taktiež v otrubách a celých zrnách. Treťou vlákninou vo vode nerozpustnou je lignín, ktorého najviac obsahujú zemiaky, obilie i už spomínané otruby.

Najkoncentrovanejším zdrojom vlákniny sú otruby (30 gramov otrúb v dennej dávke zvýši váhu stolice o 60 % ). Môžeme ich pridať do polievok, mlieka či jogurtov.

Vhodný výber potravín vysokozvyškovej stravy treba prispôsobiť veku dieťaťa. V jedálničku je potrebné nahradiť pečivo z bielej múky za celozrnné pečivo (grahamové, sójové, kukuričný chlieb, čierny chlieb...).

Taktiež treba do stravy zaradiť celozrnnú múku, celozrnnú ryžu a celozrnné cestoviny, strukoviny, orechy, semená (sezam), mak a huby (po 3. roku).

V strave našich detí často chýba dostatok surového ovocia a čerstvej zeleniny, prípadne vhodne pripravenej na pare.

Máme na mysli rôzne surové zeleninové šaláty, obsahujúce okrem iného i zelerovú vňať, papriku, paradajky, hlávkový šalát a z koreňovej zeleniny surovú mrkvu, udusený či uvarený petržlen, kaleráb, ale i upravenú brokolicu, kapustu, kel a špenát.

Ovocie naučíme dieťa jesť v surovom stave aj so šupkou a zrniečkami (jablko, banán menej zrelý, slivky, čerešne, ríbezle...). Mierne prirodzene preháňajúci účinok majú i figy, grepy, marhule, hrušky a sušené ovocie. Deťom odporúčame ráno asi 1/ 2 hodiny pred raňajkami vypiť vodu alebo ovocnú šťavu, prípadne zjesť kompót.
 
V detskom jedálničku nemá chýbať kyslé mlieko, jogurty, cmar a kefír, ktoré stimulujú pohyb tráviaceho traktu a tým pomáhajú vyprázdňovaniu.

Chcem zdôrazniť, a na to sa pýtate i vy, že v strave teba rozhodne obmedziť potraviny s obstipačným účinkom.

Sú to čokoláda, kakao, sladkosti, čierny čaj, korenie. Aj časť sladkého mlieka, ako sme spomenuli, treba nahradiť kyslomliečnymi produktmi.

Zápchu nemôžeme podceňovať. V prípade, že trvá dlhšie alebo sa často opakuje, je potrebné vyšetrenie u detského gastroenterológa.

Čajík pre dojča

Biele vs. celozrnné pečivo

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: