Očami odborníčky: Ako správne umyť ovocie či zeleninu? Toto ste možno nevedeli!

Redakcia | 17. august 2017
Očami odborníčky: Ako správne umyť ovocie či zeleninu? Toto ste možno nevedeli!

Ako správne očistiť ovocie a zeleninu? Odkedy hrozno môžete dať dieťaťu? Nestrácajú sa teplou vodou vitamíny? Mali by sme tropické ovocie, ako sú pomaranče, mandarínky, grepy... pred konzumáciou umyť, alebo stačí iba ošúpať?

Vaša otázka
Kedysi sme sa učili ovocie i zeleninu umývať v studenej vode. Moja kolegyňa však všetko ovocie umýva v teplej vode, vraj aby ho dôkladne umyla. Dokonca hrozno na chvíľu vloží do misky s teplou vodu a potom ho pred jedením ešte opláchne. Vraj aby dôkladne odstránila postrek. Odkedy hrozno môžem dať dieťaťu? Nestrácajú sa teplou vodou vitamíny? Mali by sme tropické ovocie ako sú pomaranče, mandarínky, grepy... pred konzumáciou umyť, alebo stačí iba ošúpať?

Ovocie a zelenina pre deti 5 x denne

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK: Vieme, že už u najmenších detí po 1. roku života podávame zeleninu a ovocie 5 x denne. 

Ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme.

Vitamíny posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele, vláknina podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Mastné kyseliny sú cenné a obsiahnuté v šupke dužinatých plodov. Fruktóza a iné jednoduché cukry dodávajú energiu pre organizmus. Minerálne látky (najmä draslík)  priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.

Prvé ovocné príkrmy

Ako správne nakupovať ovocie a zeleninu?

Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na niektoré rady pri nákupe ovocia a zeleniny, hoci ide i o bio produkty.

Skúsení „potravinári“ odporúčajú:

  • Skontrolujte si dátum expirácie potravín. Vypestujte si zvyk čítať etikety na balených potravinách pred tým, než ich vložíte do nákupného košíka. Dátum expirácie a nutričné hodnoty potravín sú ich ,,rodným listom“!
  • Pri nakupovaní potravín treba používať svoje zmysly, skúsenosti a pocity, a buďte ostražití. V dnešnej ekonomicky nestabilnej dobe sa nás budú snažiť rôzni exportéri a dovozcovia zaplavovať lacným ,,akciovým“ tovarom predovšetkým zo zahraničia.

Preto je na mieste kupovať len overené a skúsenosťou podložené kvality potravín a produktov. Treba si všímať napríklad na balených cherry paradajkách známky orosenia.

Je to neklamný znak, že boli počas skladovania podchladené a na pultoch sa pri nedostatku vzduchu pri ostatných baleniach za bežnej teploty orosili. Takto začínajú už na pultoch zárodky hnilobných procesov, ktoré znižujú kvalitu a je potrebné si ich všímať. Takisto vôňa a konzistencia zeleniny, ovocia a potravín o ich kvalite veľa napovie.

Ako servírovať ovocie, aby lákalo aj deti? 20 tipov pre vás!

Ako skladovať ovocie a zeleninu?

Rovnako je pre zachovanie výživovej kvality a biologickej hodnoty ovocia a zeleniny dôležité jej skladovanie. Pred uskladnením zeleniny a ovocia treba odstrániť nečistoty, viditeľne nevhodné kúsky pre uskladnenie, hmyz a zeminu z ich povrchu.

Ak sa rozhodneme skladovať ovocie alebo zeleninu v chladničke, mali by sme zabezpečiť, aby bola v priestoroch uskladnenia dostatočná cirkulácia vzduchu a nedošlo k jej zapareniu. Neskladujte zeleninu a ovocie v chladničke dlhšie ako 4 dni!

 

Ako umyť ovocie a zeleninu a zároveň ich neznehodnotiť?

Už pri príprave stravy si musíme dôkladne umyť ruky mydlom, aby sme predišli vlastnej kontaminácii potravín.

Zároveň dbáme na hygienu pracovného stola: pravidelne dôkladne čistíme všetky povrchy, kde by mohli zostať nečistoty pri spracovaní predchádzajúcej potraviny.

Riad, misky, nádoby musia byť dôkladne očistené. Nezabúdame zabezpečiť, aby sa nevyskytovali žiadne kúsky jedla skryté v ich rohoch a ohyboch.

Taktiež dbáme na zvýšenú hygienu pracovných stolov, dosiek, umývadiel, nožov, ktoré prichádzajú do styku so zeleninou, ovocím a potravinami.

Ak ručne umývame riad, aspoň dva razy za mesiac vymeniť špongiu, ktorá je po čase ideálnou zásobárňou pre baktérie. Pravidelne  vymieňame utierky.

Ovocie a zeleninu umývame vždy dôkladne pod prúdom tečúcej studenej vody − ak ju chceme uskladňovať, a pri okamžitej konzumácii prúdom horúcej vody. Po umytí dáme ovocie či zeleninu do sitka odkvapkať a uschnúť.

Ovocie a zelenina sa umýva pred jej samotným spracovaním, aby sa zabránilo, že sa rezaním a sekaním špinavých surovín dostanú baktérie a zrnká nečistôt či zeminy až ku samotnému základu. Zároveň sa tým minimalizuje i odplavenie živín z rezov.

Ešte pred umytím odstránime „obaly“, napríklad vonkajšie listy šalátu, končeky z reďkoviek či uhoriek. Väčšina autorov odporúča umyť dokonca pomaranče, mandarínky aj grepy pred ich ošúpaním.

Pri odstraňovaní šupy neumytého ovocia hrozí prenesenie chemikálií z ich povrchu na dužinu.  Ak šúpeme banán, určite sa viac rukou nedotkneme dužiny.

Hrozno môžeme zaradiť do jedálnička po 10. mesiaci života. Snažte sa najmenším deťom  umyť bobule každú zvlášť.

Na krájanie stále častejšie používajú gazdinky keramické nože a škrabky na ovocie a zeleninu s ostrou keramickou čepeľou, ktorá sa pri bežnom použití netupí. Keramická čepeľ je šetrná, ovocie a zelenina po očistení nehnedne, nevädne a nemení chuť.

Nástrahy leta- Pozor aj na salmonelu!

Nástrahy leta- Pozor aj na správne uskladnenie potravín!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: