Nechce na obed spať? DOKEDY je obedný spánok potrebný

Redakcia | 2. december 2018
Nechce na obed spať? DOKEDY je obedný spánok potrebný

Obzvlášť ťažké je zvládnuť nastavenie spánkov počas dňa v druhom roku, lebo vaše dieťa si skôr či neskôr zredukuje počet denných spánkov z dvoch na jeden.

Málo detí vydrží celý deň bez toho, aby sa neuložilo na obedný spánok. V priebehu dňa začne byť totiž každé jedno dieťa umrnčané, koncentrácia klesá a rodičia vtedy vedia, že je čas na krátky odpočinok.

Koľko spánku a kedy?

Vo všeobecnosti možno povedať, že dieťa je po približne 4-5 hodinách po prebudení opäť unavené. Ak je teda vaše dieťa hore od šiestej hodiny rannej, potom je vhodné uložiť ho na skorý obedný spánok okolo desiatej hodiny dopoludnia.

Okolo tretej hodiny poobede si môže dieťa dopriať druhý denný spánok bez toho, aby sa tým narušil nočný spánok.

Druhý rok je s obedným spánkom kritický 

Obzvlášť ťažké je zvládnuť toto nastavenie spánkov počas dňa v druhom roku, lebo vaše dieťa si skôr či neskôr zredukuje počet denných spánkov z dvoch na jeden.

Často býva prechod spojený s mnohými problémami, lebo v tomto prelomovom období môže byť jeden spánok nedostačujúci, dva sú už ale príliš veľa. Avšak nesprávna možnosť je zostať pri jedenapol spánku za deň! (To znamená, že by ste dieťa v polovici druhého spánku museli zobudiť.)

Zároveň sa v druhom roku kladie na dieťa množstvo požiadaviek a dieťa zdoláva obrovské množstvo nových učebných pokrokov. Je teda dosť možné, že sa bude vaše dieťa cítiť notoricky unavené. Pri veľkej únave nie je telo schopné reagovať primerane v každej situácii, najmä v telesných činnostiach, kde sa vyžaduje šikovnosť, nastávajú balansy, následkom čoho dochádza u dieťaťa k frustrácii.

Všímajte si preto u dieťaťa znaky únavy. Ak sa vám zdá, že je už dieťa príliš unavené, nechce však spať, zaraďte do programu pokojnejšie činnosti: niečo mu čítajte, nechajte ho maľovať alebo stavať. Ak má telo príležitosť trošku si odpočinúť, sily sa opäť vrátia!

Kontrolujte dĺžku obedného spánku

Ak chcete dieťa navyknúť na presný čas, kedy sa má ukladať na nočný spánok a nechcete, aby v noci buntošilo, lebo sa cíti dostatočne vyspaté, musíte kontrolovať dĺžku obedného spánku. Inak by sa mohlo spať, že dieťa bude spať príliš dlho a večer nebude chcieť ísť do postele.

Štvorhodinový obedný spánok by bol pre vás určite želanou pauzou, kedy by ste si mohli vybaviť aj iné záležitosti týkajúce sa domácnosti. Ale cena za to by bola privysoká, lebo dráma večer by vám určite nestála za to.

Zobuďte preto dieťa jemne zo spánku, ak spí dlhšie ako je zvyknuté, a zaoberajte sa nejakou pokojnou činnosťou: počúvajte hudbu, čítajte si alebo sa len tak zhovárajte. Niektoré deti totiž priam neznášajú, ak sú vytrhnuté zo spánku a hneď je im ponúkané jedlo alebo čistá plienka.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: