Nosová odsávačka na vysávač – ÁNO alebo NIE?

PeaDr. Dagmar Balúchová | 28. september 2023
Nosová odsávačka na vysávač –  ÁNO alebo NIE?

V starostlivosti o bábätká, ale i väčšie deti, sú dnes nosové odsávačky bežnými „pomocníčkami“. Sú však bezpečné?

Nádcha – len malé percento ľudí sa môže popýšiť tým, že ich toto nepríjemné ochorenie nikdy nepotrápilo... No zatiaľ čo staršie deti a dospelí už vedia, že hlienovitý sekrét z nosa sa najúčinnejšie odstráni vysmrkaním, u malých detí je to problematickejšie.

Deti približne do veku 2 – 3 rokov si ešte nedokážu noštek vyfúkať. Hlienovitý výtok v nosovej dutine im však prekáža pri dýchaní a navyše, ak je napadnutý choroboplodnými baktériami či vírusmi, môže spôsobiť vážnejšie ochorenie. Preto musí preč.

Nosové odsávačky  - ako fungujú?

Zaužívanou metódou odstraňovania hlienov z nosovej dutiny u malých detí sú nosové odsávačky. V ponuke sú viaceré druhy, napr. balónikové – fungujúce na princípe podtlaku, ktorý vzniká stlačením balónika; hadičkové – pozostávajúce z dvoch hadičiek a zbernej nádoby na odsatý sekrét; batériové – odsávanie je uľahčené napájaním na baterky a nakoniec odsávačky na vysávač. Odsávanie pomocou nich spočíva vo vytvorení podtlaku vysávačom. Odsávačka má nástavec, ktorý sa zapojí do vysávača a druhý koniec, so špeciálnym aplikátorom, sa zasunie do nosovej dierky dieťaťa.

odsávať soplíky

Prečo NIE odsávačke na vysávač?

Vďaka rýchlemu a účinnému vyčisteniu nosovej dutiny dieťaťa sa najväčšej obľube, hoci sú zo spomenutých odsávačiek finančne najdrahšie, tešia práve odsávačky na vysávač. Ich negatívom je vysoká hlučnosť z vysávača a veľký podtlak, ktorý pri odsávaní vzniká.

Na ďalšie riziká pri ich aplikácii u malých detí, obzvlášť u bábätiek, sme  sa opýtali odborníčky na ušné, nosové a krčné choroby (otorinolaryngologičky – ORL) MUDr. Evy Kucerovej:

„Nebezpečenstvo používania hadičkových odsávačiek a odsávačiek na vysávač pri dlhodobom odsávaní nošteka spočíva v tom, že hrozí mechanické poškodenie sliznice nosových dutín a hlavne dochádza  k nadpriemernej tvorbe sekrétu a tým aj zahlieneniu dieťaťa. Takže napriek intenzívnej starostlivosti o noštek zo strany rodiča nedochádza k výraznejšiemu zlepšeniu dýchania cez noštek.

Ak už niekto napriek tomu má potrebu používať pri hygiene nošteka hadičkovú odsávačku alebo odsávačku na vysávač, z vlastných skúseností odporúčam, aby tak robil čo najšetrnejšie a čo najmenej – neaplikovať priamo do nosovej dutiny (len priložiť ku nosovým dierkam – ťah pomocou odsávačky je dostatočne silný na to, aby sa soplíky uvoľnili, pozn. red.).“  

Začarovaný kruh so soplíkmi

Skúsenosť s odsávačkou na vysávač má aj naša čitateľka Jana. 

„Synček ako 4-mesačný ochorel na nádchu. Bolo to po tom, ako 4-ročná dcéra ochorela po prvom týždni v škôlke. Ona sa z nádchy dostala rýchlo, ale so soplíkmi u synčeka sme sa trápili veľmi dlho. A ako by určite postupovala každá mamička, ktorá má strach o zdravie svojho bábätka, navštevovali sme lekárku skoro každý týždeň, keďže soplíky nemizli, ba dokonca sa stav zhoršoval. Absolvovali sme výtery z hrdla, nosa, odber krvi, dokonca sme boli preliečení antibiotikami, po ktorých sme čakali úplne vymiznutie soplíkov, ale nestalo sa tak.“

Jana so synčekom vyhľadala p. doktorku Kucerovú, ktorú ju poučila o tom, prečo neodsávať. „Už viem, že za začarovaný kruh, ktorý sme mali so soplíkmi, vďačíme dlhodobému odsávaniu pomocou odsávačky na vysávač. Odsávačka spôsobuje v nošteku podtlak, ktorý vytvára na sliznici edém – opuch. Noštek je prekrvený a tvorí soplíky. V návode pri odsávačke som sa dočítala jedine o tom, že odsávanie je bezpečné a nemôže bábätku ublížiť. O tomto riziku nič nepísali. Synčekov stav sa výrazne zlepšil, keď sme prestali odsávať.“

Ako čistiť noštek bábätka: Čo robiť, keď je dieťa zahlienené 

Vynára sa teda otázka, ČO ROBIŤ, ak je dieťa zahlienené. MUDr. Kucerová odporúča:

„V prípade zahlieneného nošteka považujem za najvhodnejší preplach nosových dutín širokodostupnou škálou minerálnych a morských vôd. Je treba tak robiť opakovanie, niekoľkokrát denne (3 – 4-krát), čím dochádza k výraznému zriedeniu sekrétu a odstráneniu patogénov, zvlhčeniu sliznice nosa a následne aplikujeme detské nosové kvapky formou vytierania (napr. použitím vatových ušných tyčiniek namočených v nosových kvapkách).“

Kvapky – sú (ne)bezpečné?

V lekárňach je dostupný už pomerne veľký výber kvapiek do nosa. Pozor, niektoré nie sú vhodné pre malé deti, ani na dlhodobé užívanie. Pri ich častom a nepodloženom užívaní môže dôjsť k výraznému vysušeniu či podráždeniu nosovej sliznice, ktorá sa tak stáva náchylnejšou na infekcie.

MUDr. Kucerová na margo toho upozorňuje: „U detí je vhodné aplikovať nosové kvapky IBA pri akútnej nádche (nie preventívne), aj to ich užívať maximálne po dobu 7 dní! Podávanie antihistaminík pri bežnej nádche nie je opodstatnené. V prípade dieťaťa alergika (aj  za spolupráce imunoalergiológa) sú v liečbe prvoradé preplachy nosa, lokálne kortikosteroidy (spreje)  a antihistaminiká podľa aktuálneho klinického stavu. Po stabilizovaní stavu (zmiernenia nádchy, zahlienenia a zlepšenia dýchania cez nos) je možná úprava antialergickej liečby v zmysle zníženia dávok.“

Ak sa rozhodnete pre podávanie nosových kvapiek dieťaťu, je to najideálnejšie večer pred spaním. Dieťa by malo pokojne ležať so zaklonenou hlavou. Počas dňa môžete podávanie kvapiek zopakovať maximálne 2 – 3-krát.

odsávať soplíky

Preplachy nosa

O tom, že chorobám je lepšie predchádzať, ako ich následne dlho a nákladne liečiť, nikoho presviedčať nemusíme... Aj preto hrá preventíva pri liečbe nádchy svoje veľké plus. Zdravá a vyvážená strava, častý pohyb na čerstvom vzduchu, otužovanie, sú tiež účinné pri predchádzaní nádchy.

Čo ak sa nádcha u dieťaťa objavuje často, alebo dlho pretrváva?

MUDr. Kucerová odporúča:

V rámci preventívy zahlieňovania a sťaženého dýchania cez noštek považujem za prvoradé:

  • preplachy nosových dutín u väčších detí minerálnymi alebo morskými vodami 2-krát denne (ráno aj večer), u bábätiek namiesto preplachov je vhodné zvlhčovanie sliznice nosových dutín morskými vodami (vytrieť namočeným vatovým tampónom),
  • zvlhčovanie vzduchu v interiéri,
  • pri dlhodobom zahlieňovaní u dieťaťa je vhodná aj konzultácia s imunoalergiológom kvôli vylúčeniu (či potvrdeniu) alergie na kravské mlieko, ktorá môže byť príčinou zvýšenej tvorby hlienu v nosovej dutine.

odsávať soplíky

Zelené soplíky ≠ vždy antibiotiká

Ak u dieťaťa prejde číry výtok z nosa do sekrétu so žltou až zelenou farbou, mnohých rodičov to vyľaká. V prípade, že ich dieťa navštevuje materské centrum či škôlku, sa vynára otázka, či takéto dieťa môže ísť do kolektívu.

Žltozelené soplíky môžu byť prejavom nádchy, ktorá prešla do svojho posledného štádia. Rovnako však môžu byť znakom vírusovej alebo bakteriálnej infekcie. Ak ide o druhý prípad, čo potvrdí výter z nosovej sliznice, je nutné nasadiť antibiotiká, či už v kvapkovej forme priamo do nosa alebo v perorálnej forme (tabliet či sirupu).

Je teda vhodné, ak nádcha trvá u dieťaťa viac ako 3 dni a sekrét z nosa má žltozelený odtieň, podstúpiť výter z nosovej dutiny, ktorý jednoznačne preukáže, či je ochorenie infekčné (a teda nie je vhodné dieťa umiestniť do kolektívu) alebo nie.

Ako naučiť dieťa fúkať nos?
Prečítajte si tiež:

Ako naučiť dieťa fúkať nos?

Komplikácie nádchy

Najlepšie je, ak nádcha ustúpi tak rýchlo, ako sa objavila. Horšie je, ak prejde do komplikácií, napr. vyvrcholí zápalom spojiviek, či u väčších detí zápalom vedľajších nosových dutín (u dojčiat a batoliat tento problém nemôže vzniknúť, pretože tieto dutiny ešte nemajú vyvinuté).

Častou komplikáciou nádchy je tiež zápal stredného ucha, ktorý vzniká vďaka prepojeniu nosohltanu a stredoušia Eustachovou trubicou (− výrok, že dieťa dostalo zápal stredného ucha, lebo ma zafúkalo do ušiek, je teda nepravdivý).

Hoci sa hovorí, že nádcha – liečená i neliečená – trvá 7 dní, ak ňou trpí vaše dieťa, nepodceňujte to a navštívte s ním lekára. Aj keď nejde o vážnu diagnózu, pre dieťa predstavuje toto ochorenie veľký diskomfort a radikálne zhoršuje jeho spánok, stravovanie i celkové prežívanie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: