Čo všetko číha na malých lezúňov?

redakcia | 18. november 2016
Čo všetko číha na malých lezúňov?

Aké nástrahy číhajú na malých lezúňov? Pripravte sa na toto obdobie a urobte špeciálne opatrenia, aby malému prieskumníkovi nič nehrozilo.

Nečakajte až do chvíle, keď začne loziť - dieťa sa stáva mobilným nečakane, zo dňa na deň. Pamätajte hlavne na to, že lezúce bábätko vidí všetko z inej perspektívy ako vy. Takže pekne na štyri a loziť! Len takto zabezpečíte svoj byt dostatočne. Zopár tipov, na čo by ste nemali zabudnúť, vám ponúkneme aj my.

Nástrahy pre malého lezúňa

Vaňa 

Nikdy nenechávajte bábätko samé vo vaničke. Ani na minútku! Bábätko sa môže utopiť aj v úplne plytkej vode. Pokiaľ vodovodný kohútik príliš vytŕča von, obaľte ho uterákom, aby si oňho neporanilo hlavičku. Protišmykové gumené nálepky do vane sú tiež výborným pomocníkom. Majú rôzne tvary a farby, takže okrem praktickej funkcie majú pre dieťa aj zábavný význam.

Skrinky 

Skrinka je veľmi zaujímavým objektom pre každé dieťa, keďže obsahuje toľko zaujímavých vecí! Tie ostré a jedovaté (chemické prostriedky a pod.) presuňte vyššie a na všetky dolné skrinky si namontujte detské poistky.

Prečítajte si: Bábätko a lozenie - na kolená, pozor, štart!

Postieľky 

Keď už sa vie dieťatko postaviť, nastavte jeho postieľku do najnižšej možnej pozície a odstráňte všetky veľké a závesné hračky, po ktorých by sa mohlo štverať.

Závesy

Všetky závesy, záclony, stuhy či falošné dvere (korálkové závesy a pod.) predstavujú pre dieťa nebezpečenstvo zamotania sa až uškrtenia. Preto by ste ich mali skrátiť, vyvesiť alebo úplne odstrániť.

Zásuvky 

Nechávajte ich vždy zamknuté - dieťa by ich mohlo celé vytiahnuť a prevrátiť na seba.

Káble

Elektrické šnúry môžu byť veľkým lákadlom na ochutnávanie a aj ťahanie. Bábätko môže takto na seba stiahnuť aj väčšie elektrospotrebiče, takže káble radšej schovávajte.

Prečítajte si: 9 veľkých krokov k prvým krôčikom

Elektrické zásuvky

Zakryte ich detskými poistkami - naslinené pršteky, alebo drobné predmety môžu spôsobiť elektrický šok.

Odpadky

Pokiaľ sa vo vašom odpadkovom koši nachádzajú črepy, cigaretové ohorky, obaly od rôznych chemických prostriedkov, nečakajte, kým jeho obsah prehľadá vaša ratolesť, a rýchlo ho vyneste von.

Podlahy

Či už máte parkety, koberce, linoleum, kontrolujte vytŕčajúce časti, o ktoré by sa dieťa mohlo poľahky potknúť a poraniť sa.

Nábytok

Nestabilné kusy nábytku, ako sú poličky, malé skrinky a pod., môžu vyzerať ako dobrá preliezačka, ale tiež sa môžu veľmi ľahko prevrátiť a zavaliť dieťa. Nepotrebný nábytok radšej odstráňte alebo zaistite o stenu.

Domáce rastliny

Niektoré kvety sú jedovaté a keďže sú pekné a farebné, budú malého prieskumníka lákať na ochutnávku. Takéto kvety radšej podarujte, alebo zaveste na strop v špeciálnych kvetináčoch.

Dekorácie

Porcelánové vázičky, vyrezávané drevené sošky, miniatúry... môžu byť zaujímavým doplnkom domácnosti, ale nie v dobe, keď vaše dieťa objavuje svet. Okrem toho, že ich pravdepodobne zničí, môže si nimi aj ublížiť - menšie prehltnúť, väčšie na seba stiahnuť alebo sa porezať.

Zvieratá

Zvieracie misky odstráňte z dosahu dieťaťa, a keď váš zvierací miláčik obeduje, odneste dieťatko do inej miestnosti - keby sa náhodou rozhodlo, že psíček sa s ním podelí. Mačací záchod tiež položte na vyššie miesta (mačka vyskočí) a akvárium držte na mieste, kde sa dieťa nebude môcť o neho oprieť ani zboku.

Malé spotrebiče

Ak sa bábätko kúpe, odstráňte všetky sušiče vlasov, kulmy, holiace strojčeky. Aj keď sú vypnuté, stále vodia elektrickú energiu, ak sú zasunuté v zásuvke. Pri kŕmení v kuchyni pozor na mixéry a podobné spotrebiče.

Stoly

Na ostré rohy dostanete kúpiť špeciálne mäkké chrániče, aby si bábätko neublížilo, keď do nich na výpravnej ceste narazí.

Schody

Ak máte doma schodište, zataraste spodnú aj vrchnú časť špeciálnymi dvierkami. Ak je už staršie a chcete, aby sa pomaly učilo chodiť po schodoch, posuňte spodnú zábranu o niečo vyššie. Dieťa si môže takto skúšať svoje schopnosti na niekoľkých spodných schodoch.

Prečítajte si: Ako sa hrať a stimulovať aktivitu dieťaťa v 7. mesiaci života?

Sporák

Ak sa vám po kuchyni motá dieťa a už dočiahne na horáky, varte iba na tých zadných. Rizikové sú jedlá, ktoré „bublajú“ alebo prskajú olej. Takisto si zabezpečte poistky na zapínanie sporáka.

Obrusy

Chytiť a potiahnuť. Alebo stačí sa len potknúť a už si môže bábätko stiahnuť celý obsah stola na seba. Preto na istú dobu obrusy odložte do skrine.

Toalety

Aby sa dieťatko nevydalo na prieskum záchodovej misy hlavičkou, zatvárajte poklop detskou bezpečnostnou poistkou.

Okná

Ak sa dieťatko rozhodne niekam dostať, stačí mu pár sekúnd vašej nepozornosti a už je fuč. Bezpečnostné poistky na oknách vás ušetria zbytočného strachu z vypadnutia. Tiež by ste mali odstrániť všetok nábytok pod oknami, ktorý poskytuje skvelú možnosť vyštverať sa na parapetu.

Pri celej „ochranárskej“ misii ale nezabúdajte na to, že iba skúmaním a objavovaním sa dieťa učí. Neberte mu preto túto možnosť, iba zaručte, aby nebezpečenstvo bolo čo najmenšie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: