MAMY RADIA MAMÁM: Keď dieťa odmieta príkrmy

Redakcia | 27. október 2019
MAMY RADIA MAMÁM: Keď dieťa odmieta príkrmy

Sandra sa vás, mamičky, pýtala, ako naučiť dieťatko papkať. Jej dcérka Natálka prvé príkrmy a nové chute vytrvalo odmieta a jedenie sa tak stáva nočnou morou nielen pre mamičku, ale i pre dcérku.

Odmieta príkrmy

Len čo uvidí podbradník a lyžičku, začne srdcervúco plakať. S lyžičkou ju Sandra zoznamovala už predtým, hrávala sa s ňou, skúšala jej na ňu dávať materské mlieko, ale akonáhle to vymenila za lyžičku príkrmu, nastáva opäť srdcervúci plač. A takto to trvá do dnešného dňa.

Takto ste jej poradili vy, mamičky.

Plač pri zavádzaní príkrmov

Majka a jej 15-mesačná dcérka Saška

Pred niekoľkými mesiacmi som riešila rovnaký problém ako ty. Dcérka odmietala prvé príkrmy a to som si veru nemyslela, že budem mať takúto starosť navyše. Už počas tehotenstva i dojčenia som sa stravovala priam učebnicovo, jedla som zdravú a pestrú stravu. Omyl! Keď som Saške v 6. mesiaci skúsila podať prvý uvarený zemiačik, zakaždým to skončilo plačom a odmietavým postojom malej „bojovníčky.“ Museli sme na to ísť inak. 

Pri jedení sme vytvorili veselú atmosféru, aby mala dcérka dobrú náladu. Zemiak som zamenila za uvarenú mrkvu a tú som zmiešala s materským mliečkom. Samozrejme, že spolu so Saškou museli jesť aj ostatní členovia rodiny, aby ju zvedavosť sama donútila ochutnať ponúkané jedlo. Nešlo to jednoducho, to by som klamala. Ale obrnila som sa veľkou trpezlivosťou a dcérku som chválila za každý, aj keď niekedy len náznak ochutnania, za každú jednu lyžičku.

TOP kniha: DOJČENSKÉ RECEPTY
Prečítajte si tiež:

TOP kniha: DOJČENSKÉ RECEPTY

Na odpútanie pozornosti som jej spievala, recitovala krátke riekanky, ukazovala obrázky v knižkách. Pomohlo i kŕmenie obľúbeného gumeného psíka, ktorému jedlo veľmi chutilo. Mrkvičku som po niekoľkých dňoch nahradila banánom, ktorý som opäť zmiešala s mliečkom, neskôr uvareným jablkom. Dokonca som pokrm Saške dovolila „skúmať“ rukami a privrela oči nad výbuchom, ktorý potom zavládol v kuchyni.

Trvalo to 2 mesiace, kým sa ako-tak s jedlom skamarátila. Potom som sa snažila jedlo farebne zladiť, aby bolo pre Sašku pestré a lákavé. (Rozprávala som jej príbehy, napr. o zelenom brokolicovom lese, či zemiakovej púšti...). A keď jej nejaká potravina vyslovene nechutila, nenútila som ju a ponúkla som ju opäť až o týždeň, či dva. Dnes má Saška 15 mesiacov a neverila by si, aký je z nej jedák.

Príkrm a veľké trampoty

Zuzana s takmer 10-mesačným Jakubkom

My sme riešili takéto „trampoty“ s papaním len nedávno. Môj drobec tiež nič nechcel papať, bola som už zúfalá... Každodenné kŕmenie sa menilo na „cirkusové“ predstavenie z mojej strany a pri každom jeho zasmiatí som mu rýchlo dala lyžičku s kašou do úst. Ale to množstvo, ktoré zjedol, bolo minimálne.

Po dvoch mesiacoch som bola v koncoch a s manželom som sa dohodla, že napriek všetkých odporúčaniam, aby sa začalo so zeleninou, lebo sa dieťa naučí na sladkú chuť a potom iné nechce, sme vyskúšali na večeru ryžovú kašu. Normálne som kúpila ryžovo-mliečnu kašu (neochutenú) a bola som veľmi rada, keď som drobcovi nestíhala naberať na lyžičku a vkladať do úst.

Na ďalší deň som zasa vyskúšala na obed zeleninovú kašu a bola som milo prekvapená, lebo ústa otváral ako vrátka. Nespapal síce veľké množstvo, ale po tých dňoch trápenia som bola veľmi rada, že som nemusela robiť žiadne „šašoviny“. A momentálne máme doma takého jedáka, všetko mu chutí... Teraz sa pre zmenu trošku trápime s pitím, lebo odmieta akúkoľvek fľašu. Všade chodíme so štamprlíkom a vzbudzujeme „pozornosť“ okolia, ale inak do neho nedostaneme ani kvapku. Verím, že aj to sa časom zmení. 

prvé príkrmy

Zavádzanie príkrmov s dvojičkami

Katarína a dvojičky Šimon a Lukáš

Keď som čítala Sandrin problém, akoby som sa preniesla o pár mesiacov späť. Presne toto isté som ja zažívala s mojím synom. Akurát, že máme dvojičky (Šimon a Lukáš), a nakoľko Lukáško papal pekne, nechcela som príkrmy zavádzať u jedného skôr a druhého neskôr. Šimon nechcel nič, ale vôbec nič. Pritom prvé 2 – 3 dni príkrmy papal krásne. Ale je on vždy taký, všetko nové je zaujímavé...

Po prvých dňoch sme sa s lyžičkou pasovali podobne ako píše Sandra. S krikom, kopancami a otáčaním hlavičky. Skúšala som stravu mixovať, sekať, mrviť, riedku, hustejšiu, dokonca so slzami v očiach i osladenú cukrom, ale nepomáhalo nič. Oklamať sa dal len párkrát a potom zistil, že akonáhle sa zasmeje a otvorí pritom ústočká, dostane jesť, a tak sa síce na moje grimasy usmieval, ale pekne poctivo so zaťatými perami.

Priznám sa, že občas dostal jesť aj nasilu a niekedy, keď som už cítila, že je toho na mňa veľa, radšej som sa zodvihla zo stoličky, hlavu som si oprela o studenú zárubňu, narátala do 10 a išla som kŕmiť ďalej. Papanie nasilu však nemalo význam, lebo keď to nasilu šlo dnu, tak to Šimon dal rýchlo von. Jednoducho, povracal sa.

Veľmi rád si cmúľa pršteky, a tak som skúsila namočiť svoj prst do jedla a tak mu dať okúsiť niečo nové. Na moje prekvapenie to zabralo. Išlo to pomaly, ale postupne som zase do jedenia zaviedla používanie lyžičky a teraz sa zaobídeme už bez maminho pršteka. Zistila som však, že nemá rád jedlo, ktoré navarím doma, zato kupované príkrmy áno. Sú druhy, po ktorých sa len tak zapráši.

Keď chcem, aby mi zjedol domáce, musím mu ho zmiešať s kupovaným. Pomer však stále mením tak, aby som sa postupne dopracovala len k domácemu. Teraz má 11 mesiacov a napriek tomu, že nezje toľko a s takou chuťou ako jeho dvojča Lukáš, konečne to nie je (až na pár výnimiek J) sprevádzané hysterickým plačom. 

Sandra, nerob si starosti, ani si nič nevyčítaj. Ja na našich synoch vidím, že to nie je len prístupom alebo stravou, pretože jedno dvojča spapá všetko, druhé je pravý opak. Možno má na tom istý podiel aj fakt, že Šimon je stále dojčený, zatiaľ čo Lukáš pije umelé mliečko. 

A ešte jedna rada. Keď chcem, aby niečo tuhé (napr. kúsok rožku) spapal tak, že mu ho podám, odmietne. Ale keď ho položím pred neho a on si ho môže zobrať sám, vtedy ho spapá. 

Chce to len pevné nervy a hlavne bez kriku a stresu, pretože Natálka to zacíti a bude v strese i ona. Každé dieťa je individuálne a papať sa naučí. Veď ešte som nevidela nikoho dospelého, ktorý by bol dojčený, i keď občas žartujem, že keď bude mať Šimon 15 rokov, najprv ho nadojčím a potom sa vypýta na diskotéku. 

Príkrmy s mliečkom

Veronika, 6-ročný Andrej a 14-mesačný Dávid

Môj mladší synček sa narodil sa predčasne, v 33. týždni. Po 3-týždňovom boji so zápalom pľúc a inými problémami sme sa dostali konečne domov. No keďže v nemocnici bol len sondovaný, neskôr sa učil piť z fľaše, pretože tieto detičky ešte nemajú vyvinutý sací reflex, nepodarilo sa mi ho už potom naučiť na prsník a tak som si mlieko odsávala, až sme nakoniec prešli na umelú výživu.

Po ukončení 6. mesiaca som ho chcela začať prikrmovať, no skončilo to ako u teba s Natálkou – nanajvýš 1 lyžička zeleniny alebo kašičky a potom len plač a nič iné. Bola som z toho zúfalá, pretože som nechcela, aby pil stále len mlieko, navyše by nám to, pri dnešných cenách, pomohlo aj finančne.

Nakoniec som na internete našla poradňu pre výživu a napísala. Skoro okamžite som dostala odpoveď od lekárky – poradkyne pre výživu, ktorá mi veľmi pomohla, a poradila mi, aby som mu dala hoci len za lyžičku príkrmu, alebo koľko spapá, a doplnila to mliečkom. A tak som to skúšala, z jednej boli dve, tri, zasa som to doplnila mliekom. Bolo to síce náročné, ale stálo to zato. Teraz mu nerobí problém zjesť za 2 veľké naberačky polievky, alebo 1 celý banán. 

Príkrmy bez problémov

Dana, Ninka 2,5 r. a Tomáško 11 mesiacov

Mám dve deti a váš problém som nemala. U nás je to skôr naopak. Drobci jedia až príliš. Pri prvých príkrmoch som im vždy na začiatku pridávala k príkrmu materské mliečko a môžem povedať, že zjedli a zjedia všetko, čo im dám na tanier. Dokonca aj zelenú fazuľku, či brokolicu. Vždy pred jedlom som si odstriekala mliečko a keď už bolo jedlo prihriate, priliala som ho tam. Potom som to spolu popučila a drobci papali ako diví.

 Chuť materského mliečka poznajú a na tú druhú si akosi zvykli. Mliečko som pridávala aj do ovocných príkrmov a ako som už vravela, zjedli a zjedia všetko. Takže skús to vyskúšať aj ty. U mňa to zabralo na 100 %, tak to snáď pomôže aj tebe. Odskúšali to aj kamarátky a pochvaľovali si. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: