Ako pomôcť malému hanblivcovi prekonať niektoré situácie?

redakcia | 6. december 2016
Ako pomôcť malému hanblivcovi prekonať niektoré situácie?

Najviac čo môžete pre svoje dieťa urobiť je vaša podpora, váš záujem. Ukážte mu ako sa dajú niektoré situácie prekonať s humorom a nadhľadom.

Ako sa hanblivec prejavuje?

Tomáš je šikovný chlapec. Možno trochu „dospelý“ na svoj vek: má 5 rokov a už dokáže mame pomôcť a postrážiť svojho malého bračeka Paľka. No keď ho osloví mamina priateľka, okamžite celý očervenie, rýchlo sklopí zrak a ak je to čo len trochu možné, čo najrýchlejšie zmizne do svojej izby.

Možno si poviete, že predsa nejde o žiaden veľký problém a po čase z toho „vyrastie“ a osmelí sa. Ale je viac ako pravdepodobné, že ak mu jeho hanblivosť nepomôžete prekonať, bude jeho povaha aj v dospelosti viac introvertná ako extrovertná.

Pomôžte dieťaťu prekonať hanblivosť

To však neznamená, že ako obyčajne – všetkému sú na vine rodičia, ale že rodičia môžu a mali by dieťaťu pomôcť hanblivosť prekonať. Hanblivosť v dieťati narastá na základe vzťahu dieťaťa k vonkajšiemu svetu. Dieťa, ktoré sa voči svojmu okoliu správa hanblivo, chce zostať akoby izolované, alebo lepšie povedané chránené od okolitého vonkajšieho sveta, z ktorého má obavy..

Ako môžete dieťaťu pomôcť hanblivosť prekonať?

Ako pri všetkých psychologických problémoch neexistuje jedna rada, alebo poučka vhodná pre všetkých. Matky sa väčšinou snažia dodávať odvahu svojim hanblivým deťom tak, že ich nasilu „tlačia“ do hry s inými deťmi, slovne ich provokujú a narážajú na ich hanblivosť.

Prečítajte si: Humor vo výchove

Jedna názorná situácia za všetky: Mama sa pristaví na ulici pri svojej priateľke, jej synček predvedie klasickú hanblivostnú situáciu – schová sa rýchlo za mamine nohy. A mama zareaguje: „ Ale veď sa už toľko nehanbi, pekne pozdrav tetu Katku“. Mamina reakcia bola úplne pochopiteľná, ale aj úplne nesprávna. Pýtate sa prečo?

Mama svojim upozornením na hanblivosť dieťaťu jeho neistotu ešte zhoršila – „prezradila celému svetu“ ako sa jej synček hanbí. Nie je však vhodné ani správať sa k dieťaťu v podobných situáciách prehnane úzkostlivo a ochraňovať ho „pred celým svetom“ alebo naopak nevšímavo, či dokonca výsmešne.

V takýchto prípadoch by mohla hanblivosť prerásť až do stavu, ktorý môže dieťa úplne paralyzovať a ono sa bude cítiť dotknuté, ponížené či dokonca, čo je ešte horšie nemilované. Ľahko sa to povie, ale aké správanie rodiča je v podobných situáciách vhodné? Ako môže rodič vystihnúť, kedy je tá správna chvíľa vhodným spôsobom dieťa povzbudiť alebo naopak nezasahovať do situácie?

Prečítajte si: Máme doma problémové dieťa?

Ak máte pocit, že aj vaše dieťa patrí medzi malých „hanblivcov“ snažte sa vyhnúť tomu, že mu rozplánujete celý deň na činnosti, ktoré musí vykonávať. Nechajte mu aj voľný čas na vlastné hry, snívanie.

No buďte mu vždy nablízku, ochotní zapojiť sa do jeho hry. Skúste komunikovať s dieťaťom cez jeho svet rozprávok, vymyslených príbehov a hlavne nezabudnite použiť veľkú dávku humoru: preháňajte, rozosmejte ho – humor určite uvoľní aj toho najväčšieho hanblivca. Tak mu môžete pomôcť prekonať jeho komunikačné problémy s okolím.

Hanblivé deti majú často problémy s prejavovaním negatívnych emócií ako je napríklad strach, zlosť, hnev, nenávisť. Je potrebné naučiť ich tieto emócie dostať na povrch a nedusiť ich v sebe. Tu tiež môže byť veľkým pomocníkom humor.

Ak napr. hanblivosť dieťa vznikla z jeho strachu z cudzích dospelých, nenechávajte ho s nimi samé, aspoň zo začiatku sa snažte akoby dieťa „uviesť“ do ich spoločnosti. Porozprávajte mu napr. nejakú vtipnú príhodu o ujovi Jankovi, jednoducho niečo, čo v očiach dieťaťa zmenší rešpekt alebo dokonca strach, ktorý môže vyvolať napr. ujova veľká brada.

V kolektíve sa hanblivosti zbavuje jednoduchšie

Veďte dieťa k športu. Musí to byť samozrejme činnosť, ktorá ho baví a rád sa jej venuje. Úplne najideálnejší je kolektívny šport, kde sa musí spoliehať jeden na druhého a výsledok závisí od spolupráce celého tímu.

Prečítajte si: Zábudlivé a roztržité dieťa - dá sa to zmeniť?

Čas strávený medzi deťmi s podobnými alebo rovnakými záujmami pôsobí na hanblivé dieťa veľmi pozitívne, dieťa sa medzi kamarátmi dokáže lepšie uvoľniť. Nesmieme zabudnúť ani na fakt,  že šport alebo iná činnosť, ktorej sa venuje a má v nej dobré výsledky povzbudzuje sebavedomie dieťaťa.

Rada na záver:

Najviac čo môžete pre svoje dieťa urobiť je vaša podpora, váš záujem. Ukážte mu ako sa dajú niektoré situácie prekonať s humorom a nadhľadom. Naučte ho zasmiať sa na sebe. S vašou podporou svoju hanblivosť určite prekoná.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: