Má cumlík vplyv na vývoj reči?

Redakcia | 22. júl 2020
cumlík spomaľuje vývin reči

Toto zvážte.

Niektoré deti sa ani v predškolskom veku nechcú vzdať cumľa.

Je dokázané, že ak cumlík deti používajú často alebo s veľkou intenzitou aj po 3. a 4. roku, majú vyššie riziko zubných alebo rečových problémov.

Má cumlík naozaj vplyv na vývoj reči?

Samozrejme, má. Ak je cumlík používaný dlhodobo, nie je v ústach logicky dostatočný priestor pre prirodzený vývoj hovoridiel, ovplyvňovaný je pochopiteľne aj tvar čeľuste a postupom času môže byť ovplyvnená i správna artikulácia.  

Avšak nejde len o cumľanie cumlíka, problém predstavujú aj palce v ústach dieťaťa. Jazyk sa potom totiž vysúva smerom dopredu a tým sa umocňuje nesprávny priebeh prehĺtania, pretože jazyk sa nepohybuje smerom k tvrdému podnebiu, ale medzi zuby.

Výsledkom môže byť otvorený zubný zhryz, nesprávny vývoj zubov, už spomínaná zlá artikulácia alebo tiež predkus a krivá čeľusť.

Nevkladajte dieťaťu preto do úst cumlík vždy, keď prejaví nejaký nepokoj alebo začne plakať. Primárne pátrajte po príčine plaču či nepokoja.

Deka na maznanie uľahčuje rozlúčku s cumľom

Rozlúčka s cumlíkom však vie byť pre dieťa veľkým problémom. Môže rodičov potrápiť obrovským nekonečným plačom. Netreba sa ale vzdať.

Ak chcú rodičia odnaučiť svoje dieťa od cumľa, môžu im dať za príklad staršieho súrodenca alebo iné deti v okolí. Niekedy pomôže aj rozhovor v skupine škôlkarov v materskej škole.

Tip MAMA a ja: Ak chcete dieťaťu uľahčiť tento (preňho ťažký) prechod, zadovážte mu deku na maznanie alebo talizman – napr. novú plyšovú hračku. Tieto náhrady za cumeľ mu môžu symbolicky dodávať istotu a upokojiť ho.

Ak je dieťa pripravené definitívne sa cumľa vzdať, môžete v rodine zorganizovať malý rozlúčkový rituál (odhodenie cumľa do rieky, zakopanie v záhrade, nechať ho Mikulášovi, veľkonočnému zajačikovi, či tváriť sa, že cumeľ dostane malé bábätko a pod.).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: