tekvica, prvý príkrm, hokaido, brokolica

Dojčenské RECEPTY: Žlto-oranžové tanieriky

12.10.2017 v kategórii Batoľa foto: iStock.com

Žlto až oranžovo sfarbené ovocie a zelenina je bohatým zdrojom betakaroténu aj vitamínu C. Prirodzený zdroj antioxidantov, ktoré chránia oči, pokožku a navyše úžasne chutia. Oživte drobčekom tanieriky, zemiaky, mrkva, tekvica, marhule..., žlto-oranžová kombinácia im zaručene zachutí.

RECEPT na jednoduchú mrkvovú polievku TU:

Mrkvová polievka so zemiakmi

mrkvová polievka so zemiakmi, prvý príkrm

RECEPT na teľacie mäsko pre najmenších

Teľacie mäso s tekvicou a cestovinou

Obmena obľúbeného mäska občas padne vhod..

mrkva, prvý príkrm, teľacie mäso, tekvica

 TEKVICA v hlavnej úlohe: Recept TU

Tekvicové hokaido placky

Pripravte deťom od jedného roka tekvicové placky!

tekvica, hokkaido, prvé príkrmy, placky

Ďaľší výborný tekvicový RECEPT:

Zapekané zemiaky s tekvicou

Vhodné od 10.mesiacov.

hokaido, tekvica, prvý príkrm

Mrkvová kaša s kuracím mäsom

Príkrm vhodný pre najmenších. RECEPT tu:

RECEPT na sladký dezert na záver:

Marhuľovo-ovocná kaša

prvý príkrm, kaša, marhule, banán

Pripravte vašim drobcom aj brokolicové pyré

Zemiaky

Pestujú sa po celom svete a radia sa k najdôležitejším poľnohospodárskym plodinám. Sacharidy v zemiakoch sa nachádzajú vo forme škrobu a sú zdrojom energie. Sú aj bohatým zdrojom aminokyselín, čo v kombinácii s mliekom alebo vajíčkami predstavuje veľmi kvalitnú potravinovú bielkovinu. Navyše obsahujú i vlákninu, ktorá podporuje zdravé zažívanie. 

Mrkva

Je považovaná za najbohatší zdroj provitamínu A, čiže karoténu. Okrem neho je bohatá aj na vitamíny B, C, D, E a K, z minerálov sú to vápnik, horčík, železo, fosfor či kremík. Za lahodnú chuť mrkvy je zodpovedný vysoký obsah sacharidov, ktorý sa však počas zrenia a rastu mrkvy postupne znižuje, mladú a sladkú mrkvu nazývame karotka.

Tekvica 

Existujú rôzne odrody, líšia sa tvarom, farbou či chuťou. Medzi jej odrody patrí aj cuketa či patizón. Môžete ju sterilizovať ako kompót, uvariť ako polievku, zapiecť v trúbe, vyprážať, dokonca z nej urobiť chutnú štrúdľu.

Marhule

Obsahujú rastlinné farbivo karotén, ktoré spolu s vitamínom C posilňuje imunitný systém. Vhodné sú aj pre anemických ľudí, lebo obsahujú veľké množstvo medi a kobaltu, okrem nich i draslík a železo. Tehotné ženy by konzumáciu marhúľ nemali preháňať práve pre vysoký obsah medi.

Hŕstková polievka

Patizónové placky

Komentáre