Brutalita detí

Eva Bačová | 19. marec 2009

Čo sa s tými deťmi a mládežou deje? Kto je za ich skutky, často ohavné, zodpovedný?

Šiestaci myjavskej základnej školy chceli zavraždiť svoju triednu učiteľku /r. 2005/

15–ročný chlapec z Brezna so spoločníkom napadli dôchodcu, ktorý skončil v nemocnici /r. 2007/

Traja mladíci /19, 16, 14/ brutálne znásilnili 55 – ročnú ženu v jej dome /r. 2007/.

To je len zopár hrozných informácií tohto druhu. Je ich stále viac. Často však za svoje činy obvinení do väzenia nepôjdu, lebo ich nemožno trestne stíhať. Čo sa s tými deťmi a mládežou deje? Kto je za ich skutky, často ohavné, zodpovedný? Rodičia, škola, spoločnosť? V konečnom dôsledku všetci!

Násilie nás dennodenne obklopuje a deti ho berú ako súčasť života, niečo, čo v ňom má stále miesto. Násilie vidia v ktorúkoľvek hodinu v televízii, v počítačových hrách, na internete.

Preto sme tu my, rodičia, aby sme ich usmernili a poučili, čo je správne a čo nie. Často je to ale v dnešnej spoločnosti tak, že rodičia na deti nemajú dostatok času. Dôležitejšia je práca, kariéra, peniaze. Deti posadia k počítaču, televízii a myslia si, že urobili dobre. Deti sa predsa neflákajú, ale sedia doma. Ale aký program sledujú v televízii? Čo hľadajú na internete? Vedia to rodičia? Častokrát nie.

Málo rodičov vedie so svojimi deťmi rozhovory o tom, čo sledujú, aký druh programu, čo ich na tom zaujalo. Je dôležité im vysvetliť, že násilie je niečo zlé, čo k bežnému životu nepatrí.

Deti dozrievajú rýchlejšie a chcú sa niekam zaradiť, hoci aj do „partie“, ktorá pácha zlo. Dotyčný/á z nej nechce odísť, tak sa prispôsobí.
Kriminalita mládeže súvisí aj s tým, že nemajú ako tráviť svoj voľný čas. Je málo ihrísk, rôznych záujmových útvarov, deti sú málo motivované pre zmysluplnú činnosť. Taktiež záleží aj na tom, aký je ich hodnotový systém.

Tu sa opäť vrátim k rodine ako takej. Veď čo dieťa vidí u rodičov, to považuje za správne. Rodičia sú jeho príkladom, vzorom. Ak vidí násilie, nezáujem v rodine, aj ono bude k tomu inklinovať. Ak vidí lásku, porozumenie, toleranciu, aj pre neho sa stanú samozrejmosťou.

Je na nás, akí ľudia z našich detí vyrastú. Nájdime si pre ne preto každý deň čas, zaujímajme sa o ne, vysvetľujme im veci, aby našli ten správny smer pre svoj život.  

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: