Bolesť ucha

Andy Mániková | 12. august 2016
lekar kontroluje bolest v uchu

Bolesť ucha môže potrápiť dojča i malého školáka. Najčastejšou príčinou upchatia sluchovej trubice (spojka medzi nosovou dutinou a stredným uchom) môže byť alergia, prechladnutie, infikovaná nosná mandľa, v lete kúpanie buď v priveľmi studenej alebo chlórovanej vode.

Príčin, prečo bolí uško je veľa - bolesť môže vyvolať prítomnosť cudzieho telesa vo zvukovode, zatlačený ušný maz, vystreľujúcu bolesť môže spôsobiť aj rastúca stolička, no najčastejšie ju spôsobuje tlak vznikajúci pri upchatí sluchovej trubice.  

Príčiny boľavého ucha

Najčastejšou príčinou upchatia sluchovej trubice (spojka medzi nosovou dutinou a stredným uchom) môže byť alergia, prechladnutie, infikovaná nosná mandľa, v lete kúpanie buď v priveľmi studenej alebo chlórovanej vode. Zápal stredného ucha majú na svedomí cca v 80 % vírusy alebo baktérie, napr. Pneumococcus, Hemophilus influenze a i. Často sa k pôvodne vírusovej infekcii pridruží bakteriálna infekcia, ktorá dieťaťu sfarbí soplíky do žltozelena.  

Prečo vzniká bolesť

Upchatie sluchovej trubice vytvorí vákuum v strednom uchu, ktoré následne vyvolá zmenu tlaku na ušný bubienok a vylučovanie tekutiny do priestoru stredného ucha. Ak uzavretie sluchovej trubice pretrváva, môže sa vyvinúť do infekcie stredného ucha. Ak je však sluchová trubica priechodná a neopuchne, po aplikácii kvapiek do nosa a pri správnej technike smrkania, zápal vymizne. Zápal stredného ucha prebieha v dvoch formách, prvou je nehnisavé štádium, tzv. katarálne, najčastejšie býva vírusového pôvodu, a druhou je hnisavé štádium, ktoré vyžaduje už liečbu antibiotikami.  

Prečítajte si tiež: Zápal stredného ucha

Ktoré deti najčastejšie trápi boľavé uško?

Ide predovšetkým o dojčatá – tie sa ešte nedokážu vysmrkať, a predškolákov, ktorí sa správne smrkať ešte nenaučili. Štatistiky jednoznačne poukazujú na to, že zápaly stredného ucha najčastejšie sprevádzajú deti v období škôlkarskeho veku. Súvisí to s tým, že na jednej strane je imunita dieťaťa stále vo vývoji a kolektív v materskej škole predurčuje k častejším infekciám horných dýchacích orgánov, na strane druhej, ak deti chodia do škôlky zahlienené, v nej ich nikto nenúti smrkať, prípadne tie „čistotnejšie“ sa popri hre zabudnú vysmrkať a poťahujú hlieny dovnútra. Tak prichádza buď k stagnácii hlienov v nose, alebo priamo k ich vťahovaniu do bubienkovej dutiny.  

Najčastejšie prejavy zapáleného ucha:

  • zvýšená teplota, niekedy môže zápal stredného ucha sprevádzať až horúčka;
  • soplík;
  • bolesť hrdla (nemusí byť vždy prítomná);
  • bolesť ucha: malé dieťa, ktoré ešte nevie rozprávať na bolesť ucha upozorní silným plačom, šúchaním hlavičky o podložku alebo chytaním si uška.   

Dobré vedieť

Pre upchatú sluchovú trubicu je typická záchvatovitá bolesť mierneho stupňa, ktorá často vzniká pri žuvaní či prehĺtaní. Prechod do infekcie stredného ucha spôsobuje zvyčajne už intenzívnu, často pulzujúcu bolesť. Bolesť pri infekcii zvukovodu, cudzom telese alebo zasunutom ušnom maze spravidla na začiatku býva mierna, ale s postupným zhoršovaním.  

Diagnostika

Dojčatá, ktoré ešte nevedia rozprávať, nevedia lokalizovať miesto bolesti, preto v ich prípade aj dlhotrvajúci a neutíšiteľný plač môže byť jednou z príčin boľavého uška. Platí to predovšetkým vtedy, ak má dojča upchatý noštek, nádchu, prípadne má plný nos hlienov, chytá si ušká, alebo ste s ním absolvovali plávanie.  

Domáca liečba

V domácich podmienkach môžete bolesť ucha dočasne potlačiť nesteroidnými antireumatikami (lieky proti teplote, bolesti a zápalu), alebo liekom s účinnou látkou paracetamol. Lokálne do ucha môžete aplikovať voľnopredajné kvapky, ktoré obsahujú Burow-alkohol, ten síce zápal nelieči, ale pomáha ochladiť bubienok a uľaviť od bolesti. Keďže pri každej liečbe je dôležité odstrániť príčinu, ak je dieťa zahlienené, treba venovať pozornosť tomu, aby sa dôkladne vysmrkalo.  

Liečba od lekára

Podľa otoskopického nálezu môže lekár naordinovať aj antibiotické kvapky do ucha, ktoré okrem antibiotickej zložky obsahujú aj analgetickú, na tlmenie bolesti. Tieto kvapky by sa mali nakvapkať na gázu a tak vložiť do ucha, deti však túto procedúru neznášajú a v tomto prípade je možné ich nakvapkať aj priamo.

POZOR! Kvapky sa však v žiadnom prípade nesmú aplikovať do ucha, z ktorého vyteká sekrét!

„Tečúce“ ucho je už prejavom hnisavého zápalu stredného ucha a liečba patrí do rúk špecialistu – otorinolaryngológa. Kvapky do nosa je potrebné aplikovať vtedy, keď je vyvolávajúcou príčinou infekcia v nose. Mukolytiká je vhodné podávať, ak má dieťa husté hlieny. Mukolytiká pomôžu hlien zriediť a dieťa ho potom dokáže lepšie vysmrkať.  

Dôležité upozornenia      

  • Deti s nádchou či upchatým noštekom by nemali ísť plávať.
  • Deťom, ktoré sú náchylné na zápaly vonkajšieho zvukovodu je možné preventívne podať ušné kvapky (ktoré odporučí lekár) po každom plávaní.
  • Pretrvávajúce bolesti ucha nepodceňujte a dieťa vždy nechajte vyšetriť lekárom.
  • V domácej lekárničke, ale aj tej, ktorú si beriete na cesty, by nemali chýbať aj kvapky do ucha, ktoré dostať bežne kúpiť v lekárni.  

Vie vaše dieťa správne smrkať?

Naučiť dieťa správne sa vysmrkať je jedným z predpokladov, ako sa vyhnúť nežiaducim infekciám stredného ucha, ktoré dieťa potrápia boľavým uškom. Správna technika smrkania pozostáva z nádychu, zatlačenia jednej nosovej dutiny, a pri silnejšom výdychu dieťa vysmrká celý hlienový obsah voľnej nosovej dierky. Potom nasleduje druhý nádych, zatlačenie už vyčistenej nosovej dutiny, a pri výdychu vyprázdni druhú (zahlienenú) nosovú dierku. Chybou je, ak rodič učí dieťa smrkať naraz z oboch dierok. Dospelí by mali mať na pamäti, že dôležité je vyčistiť najprv jednu, až potom druhú nosovú dutinu!

Môže vás zaujímať: Mami, bolí ma uško

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: