Baktérie v bruškách: Môžu za správanie detí?

Redakcia | 2. máj 2017
Baktérie v bruškách: Môžu za správanie detí?

Tráviaci systém dieťaťa ako dôvod nálad? Výskum v štátnej nemocnici v Ohio dal prekvapivé výsledky .

Môže povahu dieťaťa ovplyvňovať tráviaci trakt?

Vedci prišli na to, že povahu dieťaťa okrem génov môže do veľkej miery ovplyvňovať aj rôznorodosť a pomer baktérií v jeho tráviacom systéme. Vedci zistili, že mikroorganizmy nachádzajúce sa v brušku dieťaťa môžu mať vplyv na jeho náladovosť, zvedavosť, impulzívnosť a u chlapcov dokonca aj na extrovertnosť. 

Výskum prebiehal na deťoch vo veku od 18 do 27 mesiacov v štátnej nemocnici v Ohio. Spočíval v odobratí vzorky stolice dieťaťa a vyplnení dotazníka, v ktorom matky určovali pozitívne a negatívne vlastnosti dieťaťa.

„Je evidentné, že baktérie v zažívacom trakte ovplyvňujú stresové hormóny, ktoré spôsobujú obezitu alebo astmu,“ konštatovala Lisa Christianová, spoluautorka prieskumu.
Aj ďalšie výskumy potvrdzujú, že mikroorganizmy v tráviacom ústrojenstve vylučujú chemikálie, ktoré ovplyvňujú náladu, ako napríklad hormón sérotonín, dopamín, kyselinu gamma-aminomaslovú.

Pri chlapcoch dokonca našli prepojenie medzi baktériami a extrovertnosťou, u dievčat sa tento stav nepotvrdil. Dievčatá, ktoré mali napríklad zvýšené množstvo baktérie rikenellacea, boli bojazlivejšie. 
Prečítajte si: Pozor, pre lezúňov nebezpečné!

Prečítajte si: 

Ako sa rozprávať s bábätkom? 12 skvelých tipov, ako sa s drobčekom môžete rozprávať

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: