Ako vybrať správny kočík?

Oľga Stašová | 31. august 2017
Ako vybrať správny kočík?

Viete, čo je potrebné vziať do úvahy pri výbere kočíka?

 Výbavička pre bábätko - na nič ste nezabudli?

Po tom, ako lekár potvrdí sladké očakávanie slovami: „Ste tehotná.“, sa rozbehne kolotoč radostných povinností. Pre bábätko sa chystá všetko, čo bude potrebovať.

Je ťažké odolať reklame a dobre mieneným radám okolia typu: „Ty si  to ešte nekúpila? To určite musíš mať!...“ A tak sa nakoniec najmä vo výbavičke prvorodičiek ocitnú aj niektoré nepraktické či dokonca úplne zbytočné veci.

Niekoľko takých drobností veľa škody nenarobí. Avšak v prípade, že sa to týka aj niekoľko sto eurového príslušenstva, to potom mrzí dlho nejednu mamičku.

Podľa čoho vybrať správny kočík pre bábätko?

Najnákladnejšou a pritom veľmi dôležitou položkou vo výbavičke bábätka je kočík. Dieťatko v ňom trávi denne hodiny. Niektorí novorodenci dokonca v kočíku spávajú aj v noci.

Čo je teda potrebné vziať do úvahy, keď chcete, aby Vám vybraný kočík vyhovoval?
Stanovte si vlastné priority a pevne sa ich držte! Nenechajte sa zviesť jednou či dvoma super vlastnosťami ani lákavou zľavou z ceny.

Pri výbere kočíka zvážte jeho veľkosť

Veľká vanička hlbokého kočíka poskytne Vášmu drobčekovi veľa pohodlia. V zime v nej môžete nechať ležať aj ročné batoľa. Napriek hrubej kombinéze a fusaku bude mať v nej dostatok priestoru.

Ak žijete v horskom prostredí alebo sa venujete turistike, potom isto oceníte veľký terénny podvozok kočíka. V prípade, že bývate v bytovom dome s malým výťahom, mali by ste tomu prispôsobiť aj veľkosť kočíka. Podobne, ak často brázdite uličky nákupných centier, vhodnejší bude kočík menších rozmerov.

Prečítajte si: Výbavička pre bábätko - na nič ste nezabudli?

Pri kúpe kočíka zistite jeho hmotnosť

Aj keď v súčasnosti prevláda trend odstraňovať bariéry, stále sa nájde množstvo budov, ktoré nie sú bezbariérové. Ak ste nútená často navštevovať takéto budovy či dokonca bývate v dome bez výťahu, nízka hmotnosť kočíka bude pre Vás prínosom.

To isté platí aj v prípade, keď často cestujete mestskou hromadnou dopravou. Nízkopodlažných autobusov je totiž žalostne málo. Ľahšie modely sú však vyrobené z drahších materiálov a teda aj ich cena je vyššia.  Sami si musíte zvoliť kompromis medzi hmotnosťou a cenou.

Kočík sa dá vyberať aj podľa podvozku

Podľa počtu koliesok rozdeľujeme kočíky na trojkolesové, štvorkolesové a osemkolesové. S trojkolkami sa najľahšie karuje. No na druhej strane sú menej stabilné. Pri tlačení takéhoto kočíka po dvojkoľajnicovej  rampe celá váha spočíva len na dvoch zadných kolesách.

V prostredí s nerovným terénom alebo mäkkým podložím (v záhrade, v prírode) sú vhodnejšie  kočíky s veľkými kolesami. Oveľa ľahšie sa s nimi brodí aj v snehu.

Malý rozmer kolies je prospešný, napr. pri prevoze poskladaného kočíka. Osemkolesové kočíky mávajú malé kolieska a tým súčasne ponúkajú dobrú skladnosť a zároveň stabilitu kočíka. Hitom posledných rokov sú nafukovacie kolesá, ktoré zabezpečia lepšie pérovanie. Ich nevýhodou je rýchlejšie opotrebovanie a prípadné defekty.

Kočíková odysea – aby jazda s kočíkom nebola strastiplnou cestou...

Dôležitá pri výbere kočíka je jeho skladnosť

Ak vlastníte auto, je prospešné prispôsobiť výber kočíka veľkosti jeho úložného priestoru. Pred kúpou si overte, či sa dá vanička (prípadne aj kolesá) ľahko odpojiť od konštrukcie a veľkosť kočíka v poskladanom stave.

Má kočík polohovateľné lôžko?

Oceníte ho najmä pri refluxe, keď šikmá plocha zabraňuje alebo aspoň zmierňuje zvracanie. Podobne aj pri tvorbe sopľov a hlienov je vyvýšenie hlavičky prospešné.

Využijete ho aj vtedy, keď Vaše dieťa nebude trpieť žiadnymi ochoreniami. Od 2-3 mesiacov, keď už bábätko dobre vidí do obdobia, kým dokáže samostatne vidieť. Vďaka šikmej ploche môže z kočíka pozorovať okolie.

Je lepšia dvoj či trojkombinácia?

K jednej konštrukcii je možné kúpiť hlbokú vaničku a športovú časť, prípadne aj autosedačku.  Cena je nižšia ako v prípade, že by ste zvlášť kúpili hlboký a športový kočík, prípadne autosedačku.

Takto bude všetko v rovnakých farbách a doplnky k hlbokému kočíku, využijete aj pri športovom.  K vybranému modelu sa dajú dokúpiť, napr. kabela, dáždnik, slnečník, pláštenka, sieťka proti hmyzu,...

Pri výbere kočíka je nezanedbateľnou položkou CENA

Aj pri kúpe kočíka platí známe pravidlo: “Nie som taká bohatá, aby som si mohla kupovať lacné veci.“ Značkové kočíky sú síce drahšie ale aj kvalitnejšie, menej sa kazia a vydržia podstatne viac.

Ušetriť sa dá kúpou použitého kočíka, najlepšie po jednom dieťati. Ak chcete len nepoužitý kočík, tak minuloročné modely sa dajú získať aj s 20-25 % zľavami.

Výhodný je súrodenecký kočík

Ak plánujete deti v krátkom časovom odstupe, môžete si vybrať aj súrodenecký kočík. Na trhu sú kočíky s odmontovateľným sedadlom a aj kočíky, ku ktorým sa dá dokúpiť prídavné sedadlo. Niektoré kočíky majú stupienok pre staršieho súrodenca. Ten je však nevhodný pri dlhších trasách a v mrazivom počasí.

Čo si zobrať do pôrodnice

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: