Ako sme sa za 3 dni naučili na nočník. Skúste to aj Vy!

Denisa Graham | 25. júl 2018
trojdňový tréning nočník

Je to nemožné?Skúšate už pol roka a vaše malé stále v plienkach? Inšpirujte sa postupom mamičky, ktorá svojho syna naučila používať nočník za 3 dni.

Pri prvorodenej som podľahla tlaku okolia a začala odúčať od plienok priskoro...

Pri prvom dieťati som sa dostala pod tlak okolia a po neustálych narážkach, kedy už KONEČNE  odložíme plienky, som podľahla. Moja dcéra nemala ani 2 roky, keď sme začali trénovať na nočníku. A trvalo nám viac ako rok, kým sme boli „čistí“.  Pätnásť mesiacov neustáleho behania s nočníkom v ruke za malou a otázkami „Nepotrebuješ piškať?“ A kopec prania, keď sa stala nehoda (a nielen ocikaných vecí).

Pri druhorodenom som sa rozhodla okolie ignorovať a počkať si,  kým  bude syn pripravený. Mal takmer 3 roky (33 mesiacov), keď som mala pocit, že ten čas je tu. Žijem v zahraničí a rozhodla som sa postupovať podľa knihy miestnej autorky Lory Jensen: 3 Day Potty Training.

V piatok ráno sme odložili plienky a už sme sa k nim nevrátili.  A tréning mi trval presne 3 dni! Čiže v konečnom dôsledku, keď som si to zrátala,  predbehol moju prvorodenú o celé 2 mesiace! (Tým nechcem povedať, že občasná nehoda sa už nikdy nestala, ale to sa u malých detí jednoducho stáva – keď sa pozabudnú alebo tvrdo zaspia...)

Kedy je teda vhodný čas na nočníkový tréning?

Pre väčšinu detí je to niekedy medzi 2,5 až 3 rokmi. Dievčatá o niečo skôr, chlapci neskôr. Odúčanie od plienok nie je záležitosť inteligencie dieťaťa, ale hlavne 2 iných faktorov:

  • dostatočnej kapacity močového mechúra a kontrole nad vyprázdňovaním,
  • ochote spolupracovať zo strany dieťaťa
Ako zistiť či je vaše dieťa pripravené? Urobte si TEST: Je vaše dieťa pripravené začať s nácvikom na nočník?



Ako som pri 3-dňovom nočníkovom tréningu postupovala

 Ak ste pracujúca mama, rovnako ako ja, navrhujem, aby ste si vybrali v piatok dovolenku  a urobili si spolu s dieťaťom predĺžený víkend. Prečo? Pri tejto metóde sa  treba umiestniť „do karantény“ doma alebo ako v mojom prípade - zdržiavať  sa na malom pozemku takmer celé tri dni  (bez výnimky).

„Ako rodičia musíte vedieť, že to bude naozaj  náročné  a vy sa budete musieť venovať celé tri dni dieťaťu. To znamená vzdať sa času na ostatné veci, ako aj času pre seba. Žiadne varenie, upratovanie alebo návšteva priateľov, žiadne seriály, kávičky s kámoškami. Budete vážne tráviť všetok váš čas so svojím dieťaťom. Celú dobu počas troch dní, " hovorí Lora Jensen, autorka knihy 3-Day Potty Training.

Plánujte vopred

Vybavte všetky nákupy, navarte vopred a upracte pred začatím tréningu. A plne sa venujte dieťaťu – hrajte sa hry, kreslite, pozerajte spolu rozprávky – jednoducho spolu s tréningom zároveň  upevňujete vaše spoločné puto.

Ak môžte, staršieho súrodenca pošlite na tieto 3 dni k starým rodičom alebo na dlhý výlet s tatinkom.

Čo budete k nočníkovému tréningu potrebovať

Vyberte pár dlhších tričiek, ktoré ste ochotná nechať počas tréningu zašpiniť. Prečo dlhé tričká? Vaše dieťa bude počas týchto 3 dní „naostro“. Autorka trojdňovej teórie totiž tvrdí, že keď dieťa vie, že plienka nie je na svojom mieste, aby zachytila jeho výlučky, a potrebuje tlačiť, bude mať tendenciu posadiť svoj holý zadok na nočník.

Pokiaľ však dieťa z nejakého dôvodu nechcete nechať pobehovať polonahé, autorka knihy hovorí, že aj  s použitím nohavičiek to zvládnete.

"Keď však dieťa nemá nohavičky počas tréningu, skôr zachytíme nehodu a máme dlhší čas na reakciu," hovorí autorka knihy.

A keď už hovoríme o tých nehodách...

Tie nehody budú. A počas tých prvých dní často.  Je to však súčasť tréningu. Deti musia zažiť takéto nehody, aby zistili, že im tečúca tekutina po stehne naozaj prekáža.

Jensen: „Pri 3-dňovej tréningovej metóde   zabudnite na nervozitu, stres a tresty. Trest k tréningu nepatrí. Jednoducho nehodu odstráňte a povedzte dieťaťu, aby nabudúce išlo na nočník. Chvála je možno dlhšia cesta, ale jediná správna."

Zásobte sa nápojmi

Bežne synovi dávam čistú vodu, ale teraz som narobila pomarančovú šťavu do zásoby na celý deň. Riedenú spolu s vodou som  môjho syna neustále ponúkala. Samozrejme, chutilo mu to a vypil asi trojnásobne viac ako bežne. ☺.  A to som presne chcela...

Povzbudzujte svoje dieťa, aby vypilo viac ako obvykle. To samozrejme spôsobí, že dieťa bude väčšinou okamžite potrebovať vykonať potrebu a vy to šikovne využijete.

Často jemne pripomínajte nočník

Ak vaše dieťa nemá ísť po pití potrebu ísť na nočník, pripomeňte mu, aby tam šlo. A keď hovorí "nie" - a vy vidíte, že mu treba,  povedzte mu, nech to len skúsi. Pamätajte, je to tréning, nie hra. A vy ste tréner. ☺

Odmeny sú dôležité

Doma obmedzujeme sladké a môj syn nemá teda zatiaľ vzťah  ku sladkostiam, takže takéto odmeny u nás nefungujú.

V obchode som však deň predtým nakúpila množstvo krásnych samolepiek – zvieratká aj akčných hrdinov a knihu na nalepovanie. Samozrejme, odmenu nedostal vždy, pretože tá bola iba za  močenie na toalete (nočníku), nie na koberci alebo ocikanie samého seba.

Veci, ktoré môžu pri nácviku na nočník pomôcť

Kúpeľňové podložky majú gumové dno a môžu slúžiť ako bariéra medzi nehodou a vašou pohovkou alebo kobercom, pretože je jednoduchšie opláchnuť kúpeľňovú  podložku  ako vyčistiť koberec v obývačke.

Ale čo deň versus noc?

Budete trénovať cez deň aj v noci. Kebyže trénujete iba cez deň a v noci vám na tom nezáleží, dieťa bude zmätené („Prečo cez deň nemôžem cikať do plienky a v noci áno?“) a navyše takýto súbežný tréning podporí rýchlosť a účinnosť vášho tréningu.

Prečítajte si aj: Keď je postieľka mokrá... alebo o nočnom pomočovaní



11 tipov na nočníkový tréning počas 3 dní:

  •   Keď sa vaše dieťa v prvý deň ráno  prebudí, vyhoďte spolu jeho mokrú plienku do koša a dajte jej „pá-pá“. Už ťa plienka viac nepotrebujeme!
  •   Oblečte svoje dieťa do nadrozmerného trička a ukážte mu, že nemá plienku, čo zachytí „ciku“ alebo „kaku“, a tak sa táto musí dať do nočníka.
  •   Dajte dieťaťu po raňajkách ďalší veľký extra nápoj, ktorý vypije. Potom ho vezmite na nočník. To by mohla byť prvá úspešná cesta po všetkých tých vypitých tekutinách.
  •   Pokračujte počas  dňa, ale neopúšťajte dom po dobu troch dní (samozrejme, ideálny je aj kúsok záhradky, ale keď nie je, dá sa aj tak). Hrajte sa, čítajte, kreslite a sledujte kreslené rozprávky.
  •   Majte pri sebe stále pohárik s nápojom.
  •   Choďte s vaším dieťaťom na nočník pravidelne každých 15-20 minút (nastavte si stopky) po celý deň počas troch dní.
  •   Tým že dieťa bude piť veľa po celý deň, neskôr popoludní už tekutiny redukujte a večer už bude piť minimálne.
  •    Tesne pred spaním vyskúšajte posledný krát nočník.
  •    Prebuďte svoje dieťa uprostred  noci na záchod. (Áno, nastavte si budík).
  •    Opakujte ďalšie dva dni.
  •    Nenechajte sa rozhodiť pri nehodách. Nie sú problém. Nereagujte.


Na názor som sa pýtala aj mojej pediatričky. Metódu poznala, ale povedala mi:

„Trojdňová metóda často tak rýchlo a spoľahlivo nefunguje. Pretože rodič nie vždy vie odhadnúť správny čas, kedy s tréningom začať. Navyše batoľatá prechádzajú obdobím vzdoru a často nie sú ochotné s vami spolupracovať. Pokiaľ však má dieťa vhodný vek a tendenciu spolupracovať, môže to fungovať veľmi dobre.“


Nám to zafungovalo perfektne. Tak čo vyskúšate? A ak áno, podelíte sa s nami o skúsenosti? Môžete tu v diskusii pridať aj svoje vlastné tipy, ako ste prechod z plienky na nočník zvládli vy so svojím drobcom!

Nenúťte dieťa na nočník
Prečítajte si tiež:

Nenúťte dieťa na nočník

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: