TIPY ako hravou formou naučíte deti pomáhať vám v domácnosti!

Mgr. Oľga Stašová, PhD. | 23. apríl 2018
deti pomáhajú v domácnosti, poriadok, hračky

Ako naučiť dieťa pomáhať v domácnosti? Ako zabrániť tomu, aby z vášho drobčeka vyrástol rozmaznanec?

Mnohé matky starších detí večer padajú do postele úplne vyčerpané. Pritom ich teenageri trávia väčšinu mimoškolského času za počítačom alebo pred televízorom. Týchto žrútov času opúšťajú len veľmi neochotne. K večeri si sadajú až po niekoľkých naliehaniach. Šomrú, že je už vychladnutá, aj keď si za to môžu sami svojím neskorým príchodom. Nevedia si vážiť prácu a primäť ich k nej vyžaduje nadľudské úsilie. Kde sa stala chyba?

Začnite s učením povinností už v útlom detstve

Dbajte, aby si batoľa po sebe vždy upratalo hračky. Najskôr to robte spoločne. Vysvetľujte mu pritom dôvody upratovania. Takto si ich nabudúce nájde ľahšie.  Nebude o ne zakopávať. Nikto na ne omylom neskočí a nepoškodí mu ich. Keď pri svojom transporte po byte rozkopne pár topánok od seba, zhodí vankúš z gauča..., požiadajte ho, aby ich vrátil na pôvodné miesto.

Ak niečo rozleje, dajte mu to utrieť. Choďte s ním po handru, aj ju s ním vráťte naspäť.  Je dôležité, aby dieťa absolvovalo celý tento proces. Nabudúce bude opatrnejšie a hlavne nebude považovať za samozrejmosť, že sa to samo napraví. Ak to neutrie dostatočne dobre, pochváľte ho, ako dobre to urobilo a pritom ho upozornite na miesta, ktoré zabudlo ešte pretrieť. Nech to dokončí. Neutierajte to po ňom sama, nadobudlo by pocit, že jeho práca bola zbytočná. Pri utieraní mu vysvetľujte, prečo dlážka nemôže zostať obliata.

domáce práce, pomáhanie detí

Vzbuďte v nich motiváciu pracovať

Deťom sa nie vždy chce pustiť do práce.  Priznajme si, aj my samé sa niekedy  musíme veľmi premáhať. Je toľko zaujímavejších činnosti, ktoré by sme namiesto nej mohli robiť. Na ich neochotu reagujte hramy, rozprávkami, využite ich súťaživosť. Prach a smeti sú zlí votrelci.  Superman (superwoman) ich zničí.. Nesmie uniknúť ani jeden nepriateľ! Stihneš si upratať izbu, kým začne film?

Rozkazom by ste ich síce donútili urobiť to isté, ale vyvolali by ste k práci zbytočnú nechuť. Neochotná práca niekedy prinesie viac škody ako úžitku. Príkaz „Utri stôl!“ môže skončiť zmetením omrviniek na koberec. 

Mark Twain opisuje v „Dobrodružstvách Toma Sawyera“ veľmi poučnú epizódu. Potrestaný Tom musel natierať plot, kým ostatní chlapci sa mohli hrať. Najskôr sa mu posmievali  a ľutovali ho. No, on sa tváril, že ho to veľmi baví a plot sa dá natierať len veľmi zriedkavo. To okamžite zmenilo ich postoj. Nakoniec im po veľkom prosení dovolil, aby plot zaňho dokončili a ešte si za to nechal od nich zaplatiť.    

Dajte im najavo, že si ich pomoc veľmi ceníte

Chváľte ich za pomoc a ďakujte im za ňu. S pochvalami to samozrejme netreba preháňať, aby sa na nich nestali závislými. V živote budú musieť urobiť veľa užitočnej práce, za ktorú sa žiadnej pochvaly nedočkajú. Oveľa účinnejšie je, keď pred susedkou (kamarátkou. návštevou,...) spomeniete ako  vám vaša Ninka (váš Miško) veľmi pomáha.

Využite spoločne strávený čas na ich formovanie

Pri spoločnej práci v domácnosti, najmä pri varení a nakupovaní, je dostatok času na rozhovory. Rozprávanie zbližuje, prehlbuje vzájomnú dôveru. Oceníte to hlavne po nástupe puberty. Mladý rebel síce bude na vás hľadať chyby, ale zároveň budete jeho priateľkou. V takom prípade je veľký predpoklad, že sa vám zdôverí so svojimi problémami a trápeniami. 

Dieťa formujete aj pri práci. V rámci vašich dialógov ovplyvňujete jeho názory a postoje, vštepujete mu svoje hodnoty. Môžete ho naučiť správať sa šetrne k prírode, neplytvať vodou a energiami. Dá sa vplývať aj na jeho vzťah k zdravej životospráve.

Tu ale nestačia len pekné slová, je potrebné ísť príkladom. Deti sú veľmi dobrí pozorovateľia. Ak vás uvidia denne „napchávať sa“ čokoládou a chipsami, s ovocím a jogurtmi ako pochúťkou neuspejete.

V obchode si môžete s nimi precvičiť matematiku a priúčať ich hospodáreniu. Ktoré balenie sa viac oplatí? 500 gramov za 60 centov, alebo 1 kilogram za euro? Správna odpoveď závisí aj od druhu tovaru, ktorý kupujete. Cena za kilogram je zvyčajne nižšia pri väčšom balení. Ak kupujete tovar dennej spotreby (ryža, cestoviny...), ušetríte kúpou väčšieho balenia.  Ak sa však jedná o sladkosti či iné pochutiny, výsledok je opačný. Väčší balíček má síce tiež výhodnejšiu cenu, pravdepodobne ho však zjete za rovnaký čas ako menší balíček a v konečnom dôsledku teda zaplatíte viac.

Koniec dobrý, všetko dobré

Práca s pomocou malého dieťaťa sa vám značne predĺži. Čas, ktorý ste stratili naviac sa vám však v budúcnosti bohato vráti. Prinesie veľké obohatenie aj vašej ratolesti. A na tom predsa záleží.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: