Dôležité: AKO hovoriť s deťmi o hodnotách, aby vás aj počúvali?

redakcia | 6. september 2017
Dôležité: AKO hovoriť s deťmi o hodnotách, aby vás aj počúvali?

Všetci rodičia si želajú, aby ich dieťa vedelo rozlíšiť dobré od zlého, prepáčiť chybu, byť čestný, uvedomiť si, ktoré sú pravé hodnoty. No je len na nás, rodičoch, či sa nám podarí dať dieťaťu dobrý „základ“.

Mali by sme preto nájsť ten správny spôsob, ako sa s deťmi o týchto veciach rozprávať tak, aby nás počúvali a pochopili.

Ako dieťa naučiť podstatu "Fair Play"?

Počas spoločenskej hry si všimnete, že vaša ratolesť švindľuje „až sa hory zelenajú“. Namiesto hnevu, prerušenia hry so slovami, že ak bude švindľovať, už sa s ním nikdy nebudete hrať hru, pokojne dohrajte a nechajte malého podvodníka vyhrať.

Prečítajte si: Ako sa dieťa učí empatii

Ako správne reagovať, ak dieťa podvádza?

  • po ukončení hry porozprávajte dieťaťu niečo o pravidlách hry a požiadajte ho, nech si predstaví, čo by sa stalo, ak by hry nemali žiadne pravidlá – veď by ich bolo zbytočné hrať!
  • porozprávajte mu niečo o pravidlách fair play,
  • požiadajte ho, nech si predstaví, ako by sa cítil, keby ho takto v hre podvádzali jeho kamaráti, či by sa chcel ešte s nimi niekedy hrať.

Naučte dieťa vďačnosti

Vaša priateľka prinesie vášmu štvorročnému synovi darček – hračku, no on ho bez záujmu odhodí a ani nepoďakuje. Bolo by však nerealistické dávať dieťaťu v predškolskom veku prednášku na tému vďačnosť (a vaša priateľka si to určite tiež uvedomuje). No aj tak to nesmiete nechať bez povšimnutia.

Ako správne zareagovať, ak je dieťa nevďačné?

  • stačí ak poviete: „Marek, vráť sa, zabudol si sa tete Jane poďakovať za darček“ a neskôr, v súkromí, napr. keď dieťa ukladáte večer spať, sa k tejto téme vráťte a povedzte: „V našej rodine sme zvyknutí za darček, ktorý nám niekto prinesie, vždy poďakovať.“ Ak vám dieťa na to povie, že sa mu darček nepáčil, povedzte: „Teta Jana ho pre teba vyberala a myslela si, že sa ti bude páčiť, preto by si sa jej mal poďakovať – veď ti chcela urobiť radosť.“

Čo robiť, aby dieťa vedelo spolupracovať?

Po obede požiadate vašu šesťročnú dcéru, aby vám pomohla odpratať veci zo stola a umyť riad. Ona však zásadne odmietne. Príkazy sú väčšinou zbytočné, urobí to možno nasilu, no nabudúce sa situácia zopakuje.

Takto naučíte dieťa pomáhať

  • pokojne jej vysvetlite, že každý člen rodiny má v domácnosti isté úlohy a ona je už dosť veľká, aby mohla pomáhať. Povedzte, že rešpektujete, že ak a jej nepáči umývanie riadu, môže sama navrhnúť činnosti, s ktorými vám bude pomáhať.
  • ak vám teraz s riadmi pomôže, bude to oveľa kratšie trvať a o to skôr môžete ísť von, na ihrisko;
  • ak vám teraz pomôže s riadmi, vy jej pomôžete upratať hračky v detskej izbe.

Odkedy zapojiť deti do domácich prác?

Aby dieťa vedelo odpúšťať

Trojročná Petra zničila šesťročnej Danke vežu z kociek. Mladšia dcéra sa však po vašom upozornení ospravedlnila, no staršia sa stále hnevá, plače a hovorí, že ju nemá rada.

  • povedzte: „Chápem, že bolo iste veľmi ťažké postaviť takú veľkú vežu a viem, že si sa veľmi snažila. No vieš, že Petra nie je ešte taká šikovná ako ty a nedokáže tak opatrne narábať s hračkami“ – nechajte jej čas a šancu svoje odpustenie si „premyslieť“.

Prosím, ďakujem... Ako naučiť dieťa čarovné slovíčka?

Ako naučiť dieťa štedrosti?

Po večeri vaša päťročná dcéra donesie čokoládu, ktorú dostala od starých rodičov. Požiadate ju, aby vám kúsok dala. I keď v tomto veku môžu mať deti s deľbou (a hlavne, ak sa jedná o čokoládu) menší problém, je načase dávať im správny príklad.

  • povedzte: „Pamätáš sa, ako som ti dala polovicu z mojej napolitánky minule na výlete? Tešilo ma, že sa s tebou môžem podeliť. Myslela som si, že aj ty sa so mnou rada podelíš. Veľmi by ma to potešilo.“

Aby dieťa vedelo, čo znamená byť poctivý

Vo vrecku nohavíc šesťročného syna nájdete hračku, o ktorej viete, že patrí jeho najlepšiemu kamarátovi. On však tvrdí, že ju našiel na ulici.

Nebojte sa, z vášho syna nerastie zlodej. Dieťa v tomto veku už síce vie, že nemá brať veci, ktoré nie sú jeho, no niekedy radosť z hračky prevýši všetko. Nebolo by správne syna hneď obviniť, dajte mu čas, aby sa nad celou vecou zamyslel a sám uznal svoju chybu.

  • povedzte: „Pred chvíľou mi volala mama tvojho kamaráta Janka a spomínala, že nevedia nájsť to červené autíčko, presne také, aké si mal vo vrecku. Nemyslíš, že je načase povedať pravdu?“ Ak to vaše dieťa stále popiera, povedzte: „Klamú iba nečestní ľudia a tvoj kamarát Janko sa pravdepodobne cíti zle, lebo vie, že si to auto zobral ty. Mal by si mu ho čo najskôr vrátiť a ospravedlniť sa mu.“ Nikdy však nepovedzte dieťaťu, aby si vymyslelo, že tú hračku vzalo omylom, alebo inú nepravdivú historku. Tak ho vediete ku klamstvu a nadobudne pocit, že vždy sa pomocou lži zo všetkého dostane a pokojne si môže vziať aj to, čo mu nepatrí.

Dieťa by malo vedieť byť férové vo vzťahoch

Náhodou vypočujte, ako niekoľko detí, medzi ktorými je aj vaša osemročná dcéra, ohovára a smeje sa zo spolužiačky, ktorá s nimi nie je.

  • povedzte: „Musím ti povedať, že to, čo ste hovorili o Alici, bolo naozaj nepekné a nesprávne. Ako by si sa cítila ty, keby si sa dozvedela, že niekto takéto veci hovorí za tvojím chrbtom o tebe. Asi si zabudla na zlaté pravidlo – nerob nikdy to, čo nechceš, aby druhí robili tebe.“EÁLNY ŽIVOT - NAJLEPŠIA ŠKOLA
    Uvedomte si, že dieťa sa najviac učí pozorovaním a napodobňovaním vášho správania. Veľa rečí si tak často môžete ušetriť, ak sami pôjdete dobrým príkladom v každodenných situáciách.

Na citlivú tému: Vie sa vaše dieťa slušne správať?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: