Adamko má 22 mesiacov: Mama, daj ma na ruky. Okamžite!

BARBORA DAXNER | 11. október 2021
Adamko má 22 mesiacov
foto: archív rodiny, dm drogerie markt

Áno, poviem to presne tak, ako to čítate. Mladý muž, teda ja, si už vie dupnúť. Presadiť svoje. A povedať. Plynulo, čisto a jasne skladám vety a ukazujem svetu, že so škorpiónikom sa neradno zahrávať.

Moja mama sa už nemôže tváriť, že mi nerozumie, lebo viem vyjadriť svoje myšlienky, želania a potreby dosť zrozumiteľne a priamo. A naopak, ja sa nemôžem tváriť, že jej nerozumiem, lebo páni moji, rozumiem všetko! Takže sa už viem plnohodnotne zapojiť do takmer každej debaty a nič mi neunikne. „Kam ideme? Čo sa stalo? A prečo toto je?” sú otázky, ktoré z mojich úst počuť na dennom poriadku. Potrebujem, skrátka, už vedieť čo, ako a prečo. Kedy sa ešte nepýtam, lebo veď pre mňa je všetko stále a teraz. 

Som poslušný... väčšinou

Väčšinou som poslušný a rešpektujem príkazy, takže keď odchádzame z domu, mama otvorí bráničku a povie, že na ulici mám zastať, aby som nevbehol pod auto, disciplinovane tak urobím. Obliekanie je však celkom iná káva. Už som spomínal, že sa viem sám obliecť i vyzliecť a mojou najväčšou zábavou je vyzliekať sa celkom donaha, oblečenie i plienka dole a behať tak po dome? Bez ohľadu na izbovú teplotu. Mama sa ma snaží chytiť, unikám jej, cestou robím mláčky na nie práve najlacnejšie drevené parkety, ona sa pajedí a mám z toho ohromnú srandu. 

Adamko dm

Keď sa bavíme o cikaní – už si presne uvedomujem, kedy mi treba a patrične mame oznámim: „Plienka ocikaná!” a žiadam ju, aby ju ihneď vymenila. Pred dvoma dňami som sa dokonca prvýkrát sám vypýtal na nočník. „Treba mi cikať!” Zahlásil som pri vymieňaní plienky a mama ma rýchlo odviedla za ruku do kúpeľne a posadila na môj červený „trón” v tvare auta (áno, aj s volantom!), ktorý mesiace čakal nevyužitý. V ten deň sa mi tam dokonca podarilo aj trošku vy...! Veď viete čo.

Mali ste vidieť, ako sa mama tešila. A ja som sa tešil tiež, cítil som nefalšovanú detskú hrdosť, ktorú my deti cítime, keď vidíme, že sme niečím našich rodičov potešili. Lebo rodičia sú stále náš vesmír. A mama je môj vesmír najväčší. 

Ach, tie zuby

Tieto dni a týždne ma trápi zub. Rastie mi jeden spodný zadný, som z toho celkom nervózny, preto sa pýtam mame na ruky. Lebo tam je dobre. Tam je bezpečie a nič zlé sa mi nemôže stať. Na ruky sa pýtam aj vtedy, keď sa povadím so sestrou. Nechce mi dať nejakú hračku, alebo sa pobijeme a ja potrebujem okamžitú dávku nehy a lásky. Občas je však z toho mama na nervy, lebo sa pýtam na ruky od rána do večera a ona nedokáže nič poriadne spraviť. Ako by aj mohla, keď jej obe ruky obsadím? 

Je to oveľa lepšie, ak je doma aj moja staršia sestra. Ona totiž chodí do škôlky a dni bez nej sú dosť nudné, veľmi som si navykol mať ju stále pri sebe. Ešteže jej každý deň nosievame do škôlky obed, to sa môžem vždy trochu ponaháňať s deťmi v záhrade. Pani učiteľky ma sledujú a hovoria, že keby som sa už vedel sám vycikať a obliecť, pokojne by som už mohol byť škôlkarom, hoci ešte nemám ani dva roky. A mama sa smeje, pretože vie svoje.

Obliecť sa predsa už viem, sám si na chodbe obúvam tenisky a málokedy požiadam o pomoc. A s tým cikaním, no už viete, že to čoskoro budem vedieť tiež. Nahlas to však nepovie, rozhodne ma do škôlky nechce pustiť skôr. Ako by aj mohla, keď si to konečne začína celé dosýta užívať? 

So sestrou

Keď je moja sestrička doma, buď si robíme zle alebo sa hráme tak, že mame až tečú slzy od dojatia. S Paulínkou sme zohratá dvojka. A najzohratejší sme vtedy, keď sa spikneme proti mame a robíme všelijaké pestvá, aby sme ju rozosmiali. Alebo vtedy, keď sme niekde na návšteve alebo v kolektíve iných detí a jeden druhého si bránime. Teda, zatiaľ skôr bráni Paulínka mňa. Minule mi v herni jedno staršie dievčatko vzalo odrážadlo a Paulínka prišla, nabrúsená ako moja osobná ochranka, a vysvetlila jej, že „jej braček si ho požičal prvý”. Dievčatko nemalo šancu.

Adamko dm

Doma si najnovšie fičíme na CD prehrávači, púšťame si vianočné koledy, tancujeme a spievame. Áno, koledy v tomto období znejú síce zvláštne, ale mama má aspoň chvíľku pokoj. Teda do momentu, keď zistí, že najväčšia zábava je pre mňa otvárať prehrávač, ešte kým sa cédečko krúti, alebo vyťahovať kábel zo zástrčky. 

Úplne najviac sa hráme s gumenými panáčikmi z rozprávky o Pippi Dlhej Pančuche. Pippi je u nás momentálne jednotka, takže musíme mať dvojmo bieleho plyšového koňa s modrými bodkami aj opičku pána Nilssona a dvakrát aj gumenú Pippi. Aniku s Tomim máme len po jednom kuse a to býva neraz častým zdrojom hádok. Končia sa tak, že bežím žalovať mame a pýtam sa jej na ruky. 

Túlidlo

Čo vám poviem, väčšie túlidlo než som ja, asi nepoznáte. Mama ma uspáva tak, že si ľahne vedľa mňa a silno ma k sebe privinie. Aj v noci sa často budím, hľadám ju a túlim sa k nej. A ráno? Ráno si musíme dopriať ešte tuľkaciu štvrť hodinku, kým vstaneme z posteli. „Mami, poď si ku mne ľahnúť! Mami, túliť!” tak na ňu volám, ak náhodou vstane skôr (čo sa stane málokedy, keďže vstávame tesne po piatej ráno, víkend-nevíkend). A ona vždy príde, lebo vie, že to nie je samozrejmosť, ale vzácnosť, ktorá teraz je, ale o nejaký čas už byť nemusí. Veď rastiem ako z vody. 

Adamko dm

Toto sa vám z dm drogerie markt môže zísť: 

babylove plienky Premium Junior Plus 11-18 kg, 34 ks
Plienky poskytujú dieťatku spoľahlivú ochranu pred vlhkosťou počas dňa aj noci. Vďaka technológii absorpčných kanálikov zabezpečia rýchle absorbovanie tekutiny a postarajú sa o jej rovnomerné rozdelenie v celom jadre plienok.

babylove termoska, 1 ks
S termoskou udržíte nápoje svojho dieťaťa dlhšie studené alebo teplé. Je vyrobená z vysoko kvalitnej nehrdzavejúcej ocele a má praktický bezpečnostný zámok, ktorý sa dá otvárať a zatvárať jednou rukou. Pohárik je možné použiť aj ako pohár na pitie.

babylove krém do nepriaznivého počasia, 75 ml
Detský krém do nepriaznivého počasia chráni pokožku pred chladom, vetrom a vlhkosťou. Výživné zloženie s extraktom z rumančeka, panthenolom a slnečnicovým olejom chráni pleť pred vysúšaním a udržuje ju v prirodzenej rovnováhe. Zároveň zanecháva príjemný olejový film, pokožku zjemňuje, vďaka čomu je príjemná na dotyk.

babylove Bio detský ovocný čaj, 40 g
Ovocné osvieženie pre najmenších! Lahodný ovocný čaj v Bio kvalite je vyrobený z prírodných organických surovín. Je výborný teplý či studený a je vhodný pre deti od ukončeného 4. mesiaca.

babylove Bio špaldovo-jablkové keksy, 125 g
Lahodné keksíky v tvare srdiečka sú ideálne ako občerstvenie medzi hlavnými jedlami doma či na cestách. Kvalitné organické ingrediencie bez prídavku cukru sú vhodné pre deti od 1 roka. Tvar a veľkosť keksíkov presne sadne do malých detských rúk, a tak napomáhajú rozvíjať aj jemnú motoriku dieťatka.

dmBio ovocná kapsička, 100 g
Sladká chuť chrumkavých jabĺk, hrušiek a jahôd v jednej kapsičke! Ovocné pyré obsahuje 100 %-né ovocie v Bio kvalite z biodynamického poľnohospodárstva. Neobsahuje pridané cukry, koncentráty ovocných štiav či prídavných látok z mlieka a mliečnych výrobkov. Je ideálnym riešením napríklad ako snack na cestách.

alverde Kids pena na umývanie, 250 ml
Umývacia pena s jahodovou vôňou dôkladne čistí ruky a tvár.

Kúpite exkluzívne v predajniach dm a v dm e-shope.

Adamko dm

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: