5 vecí, ktoré sú najčastejšími dôvodmi záchvatov zlosti batoliat

Redakcia | 20. apríl 2023
5 vecí, ktoré sú najčastejšími dôvodmi záchvatov zlosti batoliat

Ktoré to sú a ako im predchádzať?

1. To je moje!

Vaše dieťa nie je schopné podeliť sa o svoju (a ani žiadnu inú) hračku minimálne do veku troch rokov. Platí: Toto je moje, lebo som to zbadal prvý.

Záchvatom sa snažte predchádzať

  • pochvalou, keď sa o niečo predsa len podelilo,
  • väčším množstvom hračiek v prípade, že čakáte detskú návštevu,
  • dohľadom v prípade predpokladaných konfliktov.

 2. Toto jesť nebudem!

Batoľatá sú notoricky zlými jedákmi a aj preto je čas jedenia výborný priestor na skúšanie jeho moci – kto bude víťaz? Ak sa necháte vtiahnuť do jeho mocenskej hry, zaručene nevyhráte – nemáte tú moc donútiť batoľa jesť, keď si zaumieni, že „ham“ jednoducho nebude. Čo teda robiť?

Jednoznačne, za žiadnych okolností s ním nebojovať! Ak odmietne jesť, odložte misku s jeho jedlom bez akéhokoľvek komentára. Ak sa o hodinu či dve ozve, že je hladné, opäť vytiahnite jeho jedlo. Nechceš? Nemusíš. V žiadnom prípade však nesmiete podľahnúť tomu, aby ste mu riadne jedlo nahrádzali sladkosťami, čipsami alebo sladkými džúsmi. Vaše dieťa sa takto veľmi rýchlo naučí, že ak je hladné, treba jesť to, čo je v ponuke. 

3. Nechcem sa obliecť!

Vaše dieťa pochytí výrazný pocit nezávislosti, čo v praxi znamená, že sa bude vyhýbať všetkým vašim pokusom obliecť ho, a tým pocitu, že ním manipulujete. Jedinou možnosťou je urobiť z obliekania hru a vtiahnuť svoje batoľa do deja.

Naše tipy:

  • Kupujte veci, ktoré sa ľahko obliekajú, jednoducho preťahujú cez hlavu, nemajú veľa gombíkov, zipsov a pod.
  • Dajte dieťaťu možnosť obmedzeného výberu – doneste dve tričká, dvoje nohavíc a spýtajte sa, ktoré si chce obliecť.
  • Prineste presýpacie hodiny (alebo nastavte budík) a dajte dieťaťu čas, dokedy sa spolu oblečiete.

Dovoľte mu pomáhať vám s obliekaním. Dieťa bude spolupracovať oveľa ochotnejšie, ak ním nebudete manipulovať. Povzbuďte ho, aby si natiahlo ponožky, tričko. Ak mu to ešte nejde, trošku mu pomôžte a nechajte ho činnosť dotiahnuť. Napr. natiahnite mu ponožku a nechajte ho vyhnúť si ju. Zdôraznite vždy, ako pekne sa samo oblieklo!

Vymyslite si „obliekací“ príbeh. Napr. rukávy sú tunely, do ktorých vláčik musí trafiť a snaží sa rýchlo dostať na svetlo.

4. V kočíku sedieť nebudem!

Batoľa si veľmi rýchlo všimne, že v kočíku sedia „malí“, zatiaľ čo „veľkí“ kočík nikdy nepoužívajú. A tak sa sedenie v kočíku stáva preňho nežiaducim, chce vám dokazovať svoju nezávislosť. Keď sa dostanete do tohto štádia, je lepšie používať kočík naozaj iba v najnevyhnutnejších prípadoch. Ak nie ste v časovom strese, doprajte vášmu drobčekovi trochu slobody. Nechajte ho ísť peši – rozvíjate jeho motorické schopnosti a navyše dieťa tak spotrebováva energiu a ľahšie ho potom uspíte.

Tip: „Kompromisom“ je používanie trojkolky s držadlom – vy tlačíte za rúčku  a navigujete správny smer, dieťa má však pocit, že ono riadi.

5. Nudím sa!

Deti, ktoré sa nudia, veľmi ľahko prepadnú záchvatom zlosti. Špeciálne práve na batoľa platí – len zamestnané dieťa je šťastné dieťa.

Ako si pomôcť?

  • Ak cestujete na dlhšiu cestu, myslite vždy na obľúbené hračky, knižky a CD s rozprávkami či detskými pesničkami.
  • Počas nákupov sa vždy niečím zabávajte – podporte dieťa, aby vám pomohlo vyberať potraviny, dajte mu do ruky rožok a pod.
  • Zapojte ho do činnosti, ktorú práve robíte - pomôže s riadom, vysávaním, varením a podobne. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: