13 rád, ako zvládnuť obdobie vzdoru

Redakcia | 27. december 2018
záchvat vzdoru ako riešiť rady

Hádzanie sa o zem uprostred obchodu či ulice, poznáte? Potom si prečítajte naše rady a nabudúce to už bude určite ľahšie.

  • Neberte osobne výbuchy zlosti u vášho dieťaťa. Ani vtedy, ak sa napríklad v supermarkete hodí o zem, keď mu odmietate kúpiť čokoládu, nemusíte sa zaňho hanbiť.
  • Zachovajte pokoj a rozvahu.
  • Vaše dieťa sa nachádza v obrovskom chaose pocitov, ktorý nevie kontrolovať.  Tresty a karhanie robia všetko ešte ťažším.
  • Berte pocity vášho dieťaťa vážne a nevysmievajte sa mu za jeho výbuch hnevu. Deti potrebujú teraz najmä veľa lásky a pochopenia.
  • Počas záchvatu hnevu deti nereagujú na slová dospelých. Najlepšie bude, ak sa pokúsite ataky ignorovať, pokiaľ dieťa neohrozuje ani seba ani dospelých.
  • Niekedy je vhodné, vyhnúť sa zaťažujúcej situácii – napríklad večer.  Na druhej strane by ste nemali dieťa chrániť pred frustráciami. V tejto fáze sa musí naučiť vyrovnávať sa so sklamaniami.
  • Deti sa často „zahryznú“ do nejakej úlohy. Chcú niečo bezpodmienečne dosiahnuť a stroskotávajú na realite medzi „chcieť“ a „môcť“. S pribúdajúcou frustráciou sa oslabuje aj koncentrácia. Navrhnite dieťaťu v tejto situácii, aby si urobilo prestávku a oddýchlo si.

  • Rodičia by mali deťom v určitých veciach dôverovať. Je dobré, ak sa môžu pokúsiť riešiť aj ťažšie úlohy. Na tom môžu rásť. A keď sa im to nepodarí, nič sa nedeje.
  • Keď deti v období vzdoru dostanú záchvaty hnevu, často bijú predmetmi okolo seba. To môže byť nebezpečné. Ukážte vášmu dieťaťu, že sa môže vybúriť aj inak, napríklad môže búchať do matraca alebo vankúša. Možno má rado divoký tanec. Alebo si môže zakričať z plného hrdla.
  • V období vzdoru je voľný priestor oveľa dôležitejší ako puntičkárske zákazy. Stanovte pár pravidiel, dbajte ale o ich dodržiavanie. A je len samozrejmé, že pravidlá platia pre celú rodinu.
  • V pokojnej fáze môžete vziať dieťa na ruky a porozprávať sa s ním o predchádzajúcom záchvate.
  • Ak niekedy sami stratíte nervy, nič sa nedeje. Keď sa atmosféra upokojí, ospravedlňte sa dieťaťu za vašu neprimeranú reakciu.
  • Myslite vždy na to, že fáza vzdoru čoskoro pominie. S chaosom pocitov budete konfrontovaní najbližšie až v puberte.

Klasická situácia – detský vzdor a stres v obchode

Keď sa dvaapolročné dieťa v supermarkete kúsok pred pokladňou hodí od zlosti na zem a hlasno sa dožaduje čokolády, zneistie aj najpokojnejšia mama či otec. Ako zvládnuť túto nepríjemnú situáciu?

Neodporúča sa čokoládu kúpiť, ak ste boli pôvodne rozhodnutí o nevhodnosti takejto kúpy, len kvôli tomu, aby bol pokoj. Lebo deti sa musia učiť vydržať, že existujú určité hranice a že nemôžu dostať všetko, alebo že nie vždy sa bude diať všetko podľa ich predstáv. Rovnako dôležité je nekričať na vzdorujúce dieťa alebo ho hrešiť.

Malé dieťa ešte nie je pánom svojich pocitov.

Prianie je tu a je také silné a zároveň je tu intenzívny hnev, ak dieťa nedostane niečo podľa svojej vôle, že drobcovi nezostane nič iné, len bezmocne plakať. Nevhodné je aj pokladať záchvat zlosti za provokovanie a skúšanie dospelého, ktorý musí zakročiť silou, aby dieťaťu ukázal, kto je tu silnejší.

Ak to teda vyriešiť?

Aby sme vedeli bojovať s hnevom dieťaťa, pomáha najskôr vnútorný postoj pochopenia a spolucítenia. Ak sme takto vyzbrojení, podarí sa nám v ideálnom prípade – avšak bez sily – povedať, že čokoládu nekúpime a prekonať záchvat hnevu spolu s dieťaťom. To znamená, že pripustíme pocity dieťaťa, pokojne počkáme, kým záchvat prejde, dieťa utíšime a ukážeme mu, že ho ľúbime, aj keď mu niečo zakážeme a aj keď reaguje takto hlasno.

Milí rodičia, nech už je toto obdobie vzdoru pre vás i vaše deti akokoľvek ťažké, snažte sa s nimi vychádzať čo najlepšie, chápať ich a spolucítiť s nimi. Niektoré vrtochy sa dajú pri všetkej dôslednosti brať aj s humorom a nadhľadom. Ak sa vám to podarí, budete na toto obdobie spomínať ako na jedno z najzaujímavejších, lebo vám poskytne množstvo nezabudnuteľných zážitkov.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: