Zázrak dojčenia, alebo čo na dojčení milujem...

Mia | 26. marec 2017
Zázrak dojčenia, alebo čo na dojčení milujem...

O dojčení a jeho význame sa toho narozprávalo a popísalo už naozaj veľa. Každý asi vie, aké výhody má dojčenie pre bábätko, prečo je materské mlieko ideálnou výživou pre najmenšie detičky a podobne...

Dojčením sa nadväzuje neuveriteľná citová väzba s bábätkom

Napriek tomu, že som už pred narodením nášho prvého dieťatka – synčeka Samka – mala naštudované o význame dojčenia viac než dosť, netušila som, aká úžasná skúsenosť dojčenie v skutočnosti je.

Mala som plnú hlavu technických záležitostí – teda, ako správne bábätko priložiť, ako odstriekavať či odsávať, prečítala som veľa o zložení materského mlieka a podobných vecí.

Iste, dozvedela som sa aj o tom, že dojčenie prispieva k posilneniu citovej väzby medzi matkou a dieťatkom, ale to bolo asi všetko z tohto hľadiska...

Som vďačná Bohu za to, že som mohla dojčiť Samka a že teraz dojčím zasa našu dcérku Natálku. A dnes viem, že dojčenie nie je len o neustále opisovaných a vyzdvihovaných pozitívach, ale je v tom omnoho viac.

Prečítajte si: Materské mlieko – prirodzený imunomodulátor

Čo pre mňa dojčenie znamená?

Okrem toho, že je to praktické, menej namáhavé a v neposlednom rade aj lacnejšie, je to pre mňa najmä veľmi krásne.

Keď som dojčila Samka, tie chvíľky patrili len nám dvom. Bábätko, ktoré deväť mesiacov rástlo v mojom brušku, bolo na svete a už sme viac neboli tak nerozlučne spojení, ako keď ešte býval v mojom vnútri.

No bolo tu dojčenie, ktoré mi prinášalo ten pocit nerozlučnosti a blízkosti s tým maličkým človiečikom. A to mi dávalo pocit naplnenia. Stala som sa matkou a aj vďaka dojčeniu som svoju novú úlohu prežívala veľmi intenzívne.

Okrem toho bolo pre mňa neuveriteľným zážitkom sledovať, ako náš synček rastie pred mojimi očami – a to iba vďaka môjmu mliečku. Keď sa jeho rúčky začali „vypĺňať“ a na stehienkach sa mu vytvorili prvé zárezy, bola som hrdou maminou - veď to mal zo mňa?

Rovnako silno som prežívala svoju materskú silu, keď sa Samko vždy zázračne upokojil pri prsníku.

Nevadilo mi ani nočné dojčenie

A čím bol starší, tým viac som si uvedomovala, že tie chvíľky nebudú trvať večne a o to viac som si každé dojčenie vychutnávala.

Nevadilo mi nočné dojčenie, nepovažovala som ho za príťaž – Samko spával s nami v posteli, takže to nebol problém a všetci sme sa dokázali vyspať aj napriek niekoľkým nočným dojčeniam.

Dodnes si pamätám, ako ťažko som niesla, keď sa Samko v trinástich mesiacoch rozhodol s dojčením skoncovať. Jednoducho, „ma“ už nechcel.

Skúšala som možné aj nemožné, odsávala ako o dušu, zachraňovala situáciu... – proste, chcela som tie chvíle späť, no môj syn mal iný názor. A tak sme s dojčením skončili.

Prečítajte si: Niekoľko faktov o nočnom dojčení

Pri dojčení sme zažili aj ťažké chvíle

Onedlho však prišla na svet naša dcérka. A ja som opäť objavila to čaro, ktoré sa skrýva v zázraku dojčenia. Tentokrát si to vychutnávam a vážim ešte o niečo viac ako prvýkrát.

Zažili sme si spočiatku aj ťažké chvíle, keď dcérka odmietala papať. Mávala hrozné koliky a ja som chvíľami už bola bezradná. Istú dobu som ju dojčila len v polospánku, ak bola riadne prebratá, nemala som šancu.

Tie časy sú však, našťastie, za nami a ja som šťastná, že sme to spolu prekonali. Predstava, že by som o to cenné puto medzi mnou a dcérkou mohla prísť, ma neskutočne stresovala a deprimovala. No nepripúšťala som si, že by sme to nezvládli.

Vďaka Bohu, všetko zlé pominulo a ja som šťastná – šťastná, že môžem svoju dcérku dojčiť, že jej môžem dať zo seba niečo cenné (okrem iných dôležitých vecí, samozrejme), že mi je opäť dopriate pozerať sa na tú malú osôbku „prilepenú“ k mojej hrudi, že mám niečo, pri čom sa vždy úžasne upokojí.

A keď počas dojčenia Natálka zdvihne svoj pohľad a pozrie na mňa tými krásnymi modrými očkami – nie je snáď nič krajšie.

Milujem tie chvíľky, lebo ma s mojím bábätkom tak spájajú a dovoľujú mi naplno vnímať zázrak materstva. Milujem tie chvíľky aj preto, že popri starostlivosti o 2,5-ročného Samka, sú to neraz jediné naplno prežité okamihy patriace len mne a Natálke.

A na záver, ďakujem za tento veľký dar – teda dojčenie, ktorý mi bol dopriaty a prajem každej maminke, aby sa mohla rovnako tešiť z dojčenia a objavovať jeho čaro.

   

 Prečítajte si: Technika dojčenia

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: