Zadoček ako broskynka: STOP plienkovým nepríjemnostiam!

Andrea Mániková, MUDr. Jana Kaprinayová | 3. október 2016
Zadoček ako broskynka: STOP plienkovým nepríjemnostiam!

Jemná detská pokožka je v miestach zakrytých po väčšinu dňa plienkou vystavená väčšej záťaži, čo sa môže prejaviť rôznymi ťažkosťami.

Mamičky sa môžu napríklad stretnúť s:
· plienkovou dermatitídou (začervenaním)
· intertrigom
· atopickým ekzémom
· kandidózou (kvasinková infekcia)
· seborrhoickou dermatitídou
· impetigom
· psoriázou (lupienka)
Nie každé začervenanie pokožky alebo vyrážka znamená, že dieťatko trpí zaparením. Ako sa jednotlivé ochorenia pokožky prejavujú a ako ich od seba odlíšiť?
Plienková dermatitída vzniká najčastejšie u detí medzi 7. a 12. mesiacom života, keď sa zvýši objem moču a môže prekročiť „kapacitu“ plienky. Prejavuje sa začervenaním a miernym opuchom pokožky, ktorá je v miestach trecích plôch (v záhyboch, v trieslach a zadočku) vlhká a lesklá, môžu sa vyskytnúť aj pupáčiky alebo drobné šupinky. 
Prečítajte si: Jednoduché triky, ako sa vyhnúť zaparenému zadočku
Intertrigo (ľudovo prezývané „vlk“) je v podstate taktiež zaparenie, ktoré ale nesúvisí s používaním plienok a vyskytuje sa aj u dospelých osôb. Vzniká na častiach tela, ktoré sa viac potia a prichádza k ich treniu. Najčastejšie sa objavuje na vnútorných plochách stehien, v rozkroku, okolo konečníka, pod prsiami, v podbrušku, v pazuchových a podkolenných jamkách a na krku. Koža je v ostro ohraničených fľakoch červená, mierne zdurená a svrbí. Pri zhoršených ťažkostiach začne mokvať a tvoria sa na nej bolestivé trhlinky. 
Atopická dermatitída (atopický ekzém) je alergické, geneticky podmienené, chronicky prebiehajúce kožné ochorenie. Ekzém vzniká najčastejšie okolo 3. až 6. mesiaca veku života.
Najprv začínajú na líčkach vznikať červené pupienky, ktoré môžu mokvať, potom zasychať a tvoriť sa šupinky. Ekzém sa môže ďalej šíriť aj do kožných záhybov (vrátane plienkovej oblasti), na krk, trup i končatiny. Najhoršie bývajú jeho prejavy pred koncom 1. roku života, keď koža v miestach ekzému zhrubne a šúpe sa. Atopický ekzém veľmi svrbí a dojčatá sú pri ňom nepokojné a škriabu sa. 
Seborrhoická dermatitída je ochorenie mazových žliazok. Typické sú pre ňu lososovoružové ložiská, ktoré vytvárajú šupiny. Šupiny sú žlté a dajú sa dobre odlúpnuť. Seborea je väčšinou lokalizovaná nielen v plienkovej oblasti, ale súčasne aj vo vlasoch, na krku a čele a v kožných záhyboch. 
Impetigo je dosť nákazlivá streptokoková alebo stafylokoková infekcia kože. Prejavuje sa výskytom hnisavých pupienkov s čírou tekutinou najčastejšie na tvári a končatinách, ale niekedy aj v miestach pod detskou plienkou. Pupienky rýchlo praskajú a hoja sa chrastou. Impetigo je nutné čo najskôr začať liečiť antibiotikami. 
Psoriáza (lupienka) je chronické, nevyliečiteľné ochorenie spôsobené narušeným imunitným systémom, ktoré sa prejavuje šupinatými červenými ložiskami na koži kdekoľvek na tele a je sprevádzané svrbením, opuchmi a veľkou bolestivosťou. 
Náš stručný prehľad kožných ťažkostí je len orientačný. Pokiaľ by ste mali akékoľvek pochybnosti, či je začervenanie zadočku a jeho okolia u vášho dieťatka skutočne „len obyčajným“ zaparením alebo niečím iným, neváhajte a navštívte svojho praktického detského lekára. 

Problémy výlučne dievčenské 

Stále častejšie sa v posledných rokoch u dievčatiek vyskytuje tzv. synechia vulvy. Ide o zlepenie protiľahlých okrajov sliznice pošvového vchodu alebo celých malých hladkých pyskov. Ak tento stav trvá priveľmi dlho, môže sa vyvinúť pevný zrast kože, ktorý je nutné odstrániť chirurgicky na špecializovanom pracovisku. 
Jedinou prevenciou synechie vulvy je správna a pravidelná hygiena. Niektoré mamičky sa boja pohlavia svojich dcér dôkladne umývať v strachu, že im ublížia. Takéto obavy ale nie sú namieste. Ak máte dievčatko, potrebné je každý deň od seba pri kúpaní jemne oddialiť jej hladké pysky a vodou očistiť oblasť pošvového vchodu, a to najlepšie rukou. 
Zrasty bohužiaľ nie sú jediným „intímnym“ problémom, s ktorým sa môžu mamičky pri svojich dievčatkách stretnúť. Ďalším pomerne častým problémom sú zápaly pošvového vchodu – tzv. vulvitídy. Vznikajú na základe mechanického alebo chemického podráždenia v dôsledku nesprávnej alebo nedostatočnej starostlivosti – príčinami môžu byť prísady do kúpeľa, dezinfekčné prostriedky, ale aj nedostatočne vypláchané plienky alebo ich málo častá výmena. Na pravidelné prebaľovanie je potrebné dbať aj pri používaní jednorazových plienok. Aj keď plienka pôsobí ako suchá, moč z nej môže presakovať alebo dráždiť formou výparov detskú pokožku a spôsobiť ochorenie močových ciest alebo genitálu. K prenosu infekcie môže prísť i zatekaním moču do pošvy, keď dievčatko ciká pri ležaní na chrbátiku.
Zápaly pošvového vchodu sa prejavujú väčšinou len miernym začervenaním, prípadne svrbením v mieste zápalu. Pokiaľ príde k zápalu pošvy, môže sa pridať svetlý hlienovitý výtok z rodidiel, v najťažších prípadoch je výtok hnisavý alebo krvavý. V takejto situácii je nutné neodkladne vyhľadať detského lekára, prípadne na jeho odporúčanie detského gynekológa. Ani pri vážnych zápaloch vonkajších rodidiel nemusí mať dievčatko horúčku a rodičia nemusia jeho zdravotný stav dobre odhadnúť. Preto s vyhľadaním odbornej starostlivosti dlho neváhajte!
Správna starostlivosť o čistotu genitálií by mala byť samozrejmou súčasťou každého dňa. Na druhej strane nie je dobré to s hygienou pohlavného ústrojenstva detí preháňať. To sa týka predovšetkým pričastého používania mydiel a prísad do kúpeľa, najmä pokiaľ sú parfumované alebo prifarbované. 

Ako rýchlo zatočiť so zapareninami?

Zaparenie vznikne pod plienkou často veľmi rýchlo. Pred obedňajším spánkom prebaľujte dieťatko so zadočkom „ako broskynka“ a ono sa za hodinku, dve zobudí viditeľne mrzuté a plačlivé. Príčinu odhalíte pri najbližšom prebaľovaní – zadoček a okolie pohlavia je červené, zdurené a lesklé. Pre vášho malého človiečika je to veľmi bolestivé a je nutné mu čo najrýchlejšie pomôcť.
V prvom rade musíte zadoček starostlivo umyť vlažnou vodou. Vlhké detské obrúsky na podráždenú pokožku v žiadnom prípade nepoužívajte, len by ste ju tým podráždili a zintenzívnili pálenie.  Opláchnutý zadoček veľmi jemne osušte prikladaním (v žiadnom prípade nie trením) čistej tetra osušky (klasické froté je úplne nevhodné). Potom začervenanú oblasť namastite krémom pre rýchlu pomoc pri zapareniach. Rýchlejšiemu hojeniu napomôže, keď krém obsahuje panthenol. Dieťatko nechajte počas dňa čo najčastejšie rozbalené, aby znovu neprišlo k prehriatiu a zapareniu už podráždenej pokožky. Pokiaľ začala vplyvom plienkovej dermatitídy pokožka bábätka už mokvať, môžete na umytie postihnutej partie použiť veľmi slabý roztok hypermangánu alebo miesto potrieť genciánovou violeťou.
Určite nezabudnite na časté vymieňanie plienok. Prípade skúste zmeniť ich značku, alebo ak používate látkové ako Hanka, zmeňte prací prostriedok, v ktorom ich periete. Látkové plienky sa snažte dostatočne vypláchať, je to pre zdravie dieťatka dôležitejšie ako následné (tiež dôležité) žehlenie. 
Pokiaľ všetky uvedené opatrenia zlyhávajú, navštívte praktického lekára a problém s ním konzultujte.
Viac info: 4 zásady, ako predchádzať vysušovaniu pokožky u bábätka

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: