Začíname papať: Ako si poradiť s prvými príkrmami?

MUDr. Andrea Hervayová | 6. február 2020
Začíname papať: Ako si poradiť s prvými príkrmami?

Prvou zmenou v papaní bábätka je zaradenie nemliečnych príkrmov. Dôležité je správne načasovanie, ale aj výber vhodných potravín a postupnosť.

Pre príkrmy platí, že najvhodnejší čas ich zavádzania je v rozpätí medzi 17. až 26. týždňom života dieťatka.

Kedy zavádzame prvé - nemliečne príkrmy?

Hlavný dôraz v druhom polroku sa kladie na zavádzanie príkrmov a prechod na zmiešanú stravu. Počas prvých šiestich mesiacov je najprirodzenejším spôsobom výživy dojčenie, avšak aj plne dojčené a dobre prosperujúce dieťa by malo najneskôr od 6. mesiaca dostať prvé nemliečne potraviny.

Príkrmy zavádzame u výhradne dojčeného dieťaťa po ukončenom 6. mesiaci života, teda medzi 24. až 26. týždňom života. 

U dieťatka  na umelom mlieku začíname s príkrmami po ukončenom 4. mesiaci života. Ich skoršie, ale naopak aj neskoršie zavedenie prináša bábätku zdravotné riziká (napr. záťaž jeho nezrelých obličiek, anémiu, infekcie dýchacích ciest, tráviacej sústavy, alergie...).

Čas na podávanie tuhej stravy závisí v značnej miere aj od psychomotorického vývinu – dieťa si musí vedieť s príkrmom „poradiť“ – spapať z lyžičky, prehltnúť bez toho, aby mu „zabehlo“, neskôr aj požuť väčšie kúsky a pod.

Načasovanie a postupnosť, v akej zaraďujeme príkrmy, závisí aj od toho, ako dieťa priberá, aký je jeho zdravotný stav, či bolo narodené v riadnom termíne alebo predčasne a pod.

Akékoľvek pochybnosti konzultujte s pediatrom v rámci detskej poradne. Myslite na to, že sú deti, ktoré si vydobyjú dojčenie častejšie, ako treba. A na tuhú stravu nemajú v žalúdku miesto.

Materské mlieko je plnohodnotné, ním sa zasýtia, nepociťujú hlad a odmietajú tuhú stravu. Nestresujte seba ani dieťa, časom sa to upraví.

Zavádzanie prvých príkrmov z pohľadu pediatričky

So skúsenosťou so zavádzaním prvých príkrmov sa s nami podelila aj naša spolupracovníčka MUDr. Andrea Hervayová, mama 3 detí. A že to niekedy nemajú ľahké ani skúsené pediatričky sa presvedčíte z nasledujúcich riadkov:

„Môj prvý syn má 15 rokov, od narodenia bol neskutočný dojčiaci kompresor, dojčil sa výlučne celý prvý rok, pretože čokoľvek som mu uvarila a ponúkla, skončilo po celej kuchyni.

A to som ako prvorodička, ešte aj lekárka, išla naozaj podľa knižiek. No ale nič nepomohlo. On si išiel za svojím, dajte mi materské mlieko a nič iné.

Po prvom roku sa konečne odhodlal ochutnať zemiaky. Bol to naozajstný boj, ale vyhral vždy on. Teraz má 15 rokov, a taký apetít, že nestíham variť, zjedol by aj dvere od chladničky.

S dvojičkami to bolo iné „kafé“, dojčili sa pol roka, a potom proste odmietli čakať na poradie, a spolu sa dojčiť v ich prípade neprichádzalo do úvahy.

Tak som začala podávať príkrmy podstatne skôr. Do roka im chutilo všetko, ale potom to prišlo, povedali si, že už sme dosť veľa ochutnali a už nás to nebaví.

Ich vyberavý štýl jedla trvá dodnes. Majú síce 9 rokov, ovocia konzumujú minimum, zeleninu v čerstvom stave takmer žiadnu. Musím zapojiť nekonečnú fantáziu, aby som im pripravila plnohodnotné jedlo so super maskovaním.

Teória je síce úžasná vec, ale deti sú individuálne osobnosti, ktoré dávajú zabrať. Vidím to nielen doma, ale aj v ambulancii, mamičky si naozaj zaslúžia veľakrát medailu za odvahu a trpezlivosť.

Prvé ovocné príkrmy

Kedy začíname so zavádzaním lepku?

Dojčeným deťom v súčasnosti podáme lepok už po 6. mesiaci do ukončeného 7. mesiaca (pod ochranou dojčenia).

Do mäsovo-zeleninového príkrmu
(polievky) zavaríme 1 kávovú lyžičku (3 g) detskej krupice. Alebo môžeme pridať v rovnakom množstve bezvaječné cestoviny (do roka nemôžu drobci vaječný bielok), po prípade natrhať kúsok bieleho pečiva.

Na vytvorenie imunotolerancie na lepok stačí jeho veľmi malé množstvo. Lepok sa nachádza v prevažnej väčšine obilnín používaných v jedlách, t. j. v múke, pečive, chlebe, obilninových kašiach, ovsených vločkách a cestovinách.

ESPGHAN, teda Európska spoločnosť pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu, v roku 2007 publikovala odporúčanie, berúc do úvahy výsledky štúdií, podľa ktorých riziko vzniku celiakie (alergie na lepok) je nižšie, ak je dieťa v čase zavádzania lepku v malom množstve ešte aj dojčené.

To znamená, že materské mlieko má ochranný účinok. Avšak ochranná funkcia dlhodobého dojčenia pri celiakii dokázaná nie je.

Pozor, začíname s prvými príkrmami

Predtým ako začnete, pohodlne sa usaďte, dieťa posaďte do vzpriamenej polohy, oblečenie ochráňte mäkkým podbradníkom alebo čistou látkovou plienkou.

Naberte na lyžičku malé množstvo a jemne vložte drobčekovi do úst. Nikdy nevkladajte lyžičku až na koreň jazyka, mohol by sa začať dusiť od nečakanej potravy! Na začiatok stačí podať jednu až dve kávové lyžičky uvarenej a prepasírovanej zeleniny.

Ako prvý podávajte najskôr jednozložkový príkrm, neskôr to už môže byť mäsovo-zeleninový alebo ovocno-zeleninový príkrm (varená mrkva, petržlen, zemiak, mäso, špenát, cukina, brokolica, jabĺčko, banán).

Najvhodnejší čas je okolo obeda, kedy je dieťatko dostatočne čulé a zároveň nie je ani priveľmi hladné. Niektoré deti môžu byť po prvom príkrme rozladené, preto ich pokojne nadojčite, aby sa upokojili.

Dieťa nikdy nekŕmte nasilu, ak odmieta lyžičku, vyskúšajte si namočiť čistý prst a vložte ho drobčekovi do úst, to spravidla vždy zaberie.

Čo budete na prípravu pokrmov potrebovať?

  • umelohmotné sitko
  • malý hrniec s dobre priliehajúcou pokrievkou
  • parný hrniec (môže aj nemusí byť)
  • strúhadlo – umelohmotné, prípadne nerezové


Čo bude pri kŕmení potrebovať dieťatko?

  • nerozbitný tanierik, prípadne misku
  • malú lyžičku, dostanete kúpiť aj špeciálnu, tzv. prvú lyžičku na učenie, je ergonomicky prispôsobená – má primeraný tvar a dlhšiu rúčku na pohodlné uchopenie
  • dostatočnú zásobu podbradníkov
  • špeciálne upravený hrnček s rúčkami
  • detskú stoličku – keď sa naučí samostatne sedieť

Zásady pri zavádzaní prvých príkrmov

Nové potraviny zavádzame pokiaľ možno doma, vzhľadom na možnú alergickú reakciu, prípadne nepokoj dieťaťa alebo zmenu stolice. Teda nie na návšteve, počas krátkeho prechodného pobytu mimo domova, alebo tam, kde nie je možnosť rýchlej lekárskej pomoci.

Nové zložky potravy zavádzame vždy s odstupom 3 – 4 dní, aby sme zistili, na ktoré dieťa reaguje nepriaznivo.

Pokiaľ niektorá potravina  spôsobí nežiaducu reakciu, mala by sa aspoň  na 1 týždeň vylúčiť zo stravy a potom opäť skúsiť. Keď dieťa zareaguje opäť, je lepšie túto potravinu vylúčiť z jedálnička aspoň na šesť mesiacov.

Tip MAMA a ja

Ak dieťatko vytrvalo odmieta nemliečne príkrmy, skúste mu ich podať zmiešané s troškou materského, prípadne dojčenského mlieka. Keď zacíti vôňu mamičkinho mlieka, príkrm spapá ochotnejšie.  

Inšpirácie na dojčenské recepty nájdete na https://mamaaja.sk/recepty
Skvelou inšpiráciou pre vás bude aj kniha receptov pre dojčatá. Nahliadnuť do nej a objednať si ju môžete TU:

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: