Kúpanie bábätka: Čo tak skúsiť kúpacie vedierko?

Martina Pašková | 31. júl 2018
Kúpanie bábätka: Čo tak skúsiť kúpacie vedierko?

Zvyčajne, a to už niekoľko generácií, sa na kúpanie bábätiek používa klasická vanička. Čoraz viac mamičiek však skúša aj vedierko.

Mamičke ešte v pôrodnici dôležité informácie o kúpaní podrobne vysvetlí zdravotnícky personál a po príchode domov by už všetko malo ísť hladko a bez problémov. Nie vždy je však tomu tak. Niektorí drobci sa totiž vo vaničke necítia príjemne, sú nespokojní a celé kúpania preplačú.

Zvyčajne je to v polohe, keď ležia na chrbátiku. Majú totiž pocit ohrozenia, je to pre nich nová a nie príliš príjemná poloha, ktorá sa veľmi odlišuje od tej v mamičkinom brušku.

Kúpanie bábätka ako rituál

Je nesmierne dôležité, aby sa z kúpania stal príjemný rituál nielen pre rodičov ale najmä pre bábätko. Preto, ak sa vaše dieťatko necíti pri kúpaní bezpečne, je mrzuté, plačlivé a nespokojné, vyskúšajte ho okúpať vo vedierku.

Kúpeme sa vo vedierku
Prečítajte si tiež:

Kúpeme sa vo vedierku

Na Slovensku je vedierko na kúpanie detičiek pomerne novou záležitosťou a nie je ešte veľa mamičiek, ktoré sa odhodlali na jeho použitie. Tie, ktoré ho však vyskúšali majú iba pozitívne ohlasy.

Táto novinka pochádza z Holandska, kde ho vyvinul tím pediatrov s cieľom uľahčiť detičkám prechod z bezpečia maternice do úplne iného, pre nich nového sveta. Dieťatku siaha voda vo vedierku až po ramienka a zo začiatku, kým si ešte nedrží hlavičku, je potrebné mu ju podopierať.

Kúpanie vo vedierku je pohodlné

Stačí jednou rukou jemne pridržiavať hlavičku a druhá ruka zostane voľná na umývanie bábätka. Preto kúpanie vo vedierku hravo zvládne i jedna osoba. Vďaka svojmu tvaru zabezpečuje vedierko pre dieťa pocit bezpečia, a preto kúpanie prebieha bez zbytočných stresov a plaču.

Dieťatko má bezprostredný kontakt s vedierkom, dotýka sa ho nielen ručičkami, ale najmä nožičkami, čo mu nezameniteľne pripomína pocit, keď sa ešte bezpečne skrýval v maminkinom lone.

Ak sa rozhodnete zabezpečiť pre svoje dieťatko na kúpanie vedierko, je potrebné kúpiť originál. Teda nie hocijaké vedro, ktoré sa používa pri umývaní a čistení domácnosti. Takéto vedro je absolútne nevhodné a mohlo by dôjsť k ohrozeniu bábätka.

Vedierka na kúpanie majú špeciálny tvar i povrchovú úpravu, aby dokázali zabezpečiť dieťatku pri kúpaní najväčší komfort. Dnes ho už vo svojom sortimente ponúka množstvo predajní s detským tovarom alebo ho možno jednoducho objednať z internetu.

Keď už je dieťatko staršie a samostatne si drží hlavičku, stáva sa z kúpania vo vedierku ešte väčšia zábava. Netreba ho už držať a bábätko si spokojne vo vodičke oddychuje. Bábätká pripomínajú vo vedierku malých budhov, pretože v nich sedia s prekríženými nožičkami.

Ďalším pozitívom je, že poloha, ktorú dieťatko vo vedierku zaujme, prirodzene napomáha uvoľňovať kŕče, ktoré majú detičky pri kolikách.  

Kúpacie vedierko je praktické

Z praktického hľadiska možno za výhody vedierka považovať nielen jeho ľahšiu skladovateľnosť, kedže zaberie oveľa menej miesta ako klasická vanička, ale najmä to, že voda v ňom si oveľa dlhšie udrží teplotu. Dieťatko vo vedierku oddychuje, relaxuje a tým, že je v teplej vodičke namočené až po ramienka, príjemne sa upokojí a navodí na nočný spánok.

Isto má všetko svoje výhody i nevýhody. Kúpanie vo vedierku sa môže niektorým rodičom zdať nepraktické, náročné alebo sa z hocijakého iného dôvodu boja túto alternatívu vyskúšať. Najdôležitejšie však je, aby bol kúpeľ bábätka príjemným rituálom nielen pre rodičov, ale najmä pre detičky.  

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: