Bábätko články

Prvá návšteva bábätka

Prvá návšteva bábätka: Etiketa a tipy, ktoré sa oplatí vedieť

Hurááá, bábätko je tu! Príbuzní a priatelia ho chcú, samozrejme, vidieť, privinúť si k sebe a vybozkávať nového človiečika planéty tak rýchlo, ako je to len možné. Ale pozor! Krátko po pôrode platia pre mamičku a dieťatko špecifické „pravidlá hry“. Tu sú najdôležitejšie tipy pre vás, ako potenciálnych návštevníkov. Čítať viac..

Ideálne polohy na odgrgnutie bábätka

Ideálne polohy na odgrgnutie bábätka

Odnepamäti je to tak, že dávame bábätká po napapaní do zvýšenej polohy, aby si odgrgli. Je to iba starý zaužívaný zvyk alebo má svoje opodstatnenie? Prečo a kedy je nutné dávať dieťatko odgrgnúť a kedy, naopak, to nie je nutné? Čítať viac..

Materské mlieko: Chráni zdravie vášho bábätka

Materské mlieko: Chráni zdravie vášho bábätka

Súčasťou materského mlieka sú aj živé bunky, leukocyty, ktoré sú schopné ničiť baktérie. Informáciu o tom, aké baktérie sa nachádzajú v ústach dieťaťa, dostáva mliečna žľaza pomocou prsnej bradavky. Na základe tejto informácie sa v mliečnej žľaze vytvárajú protilátky, ktoré potom dieťa spolu s mliekom dostáva. Čítať viac..

Ako uložiť dojča k spánku

Ako uložiť dojča k spánku

Akonáhle sa u dieťatka prejaví únava, prerušíme činnosť a necháme ho oddýchnuť a spinkať. Nečakáme, kým sa únava prejaví výrazným spôsobom – to by sme dieťa preťažovali a mohlo by to mať u neho negatívne dôsledky po telesnej aj duševnej stránke. Čítať viac..

Radíme dojčiacim mamám: Ako sa zbaviť zatvrdnutia prsníkov?

Radíme dojčiacim mamám: Ako sa zbaviť zatvrdnutia prsníkov?

Pokračujeme v našom manuáli pre mamy, ktoré s dojčením začínajú alebo už majú čo-to za sebou a aj tak sa objavia ťažkosti, ktoré ich pri dojčení zaskočia či potrápia. Pretože, či dojčíte svoje prvé, druhé alebo tretie bábätko, vždy je to iné. Neviete si rady, ako sa zbaviť bolesti prsníkov? Poradí vám PhDr. Drahomíra Korpová, pôrodná asistentka a laktačná poradkyňa. Čítať viac..

Môžu aj otcovia zažiť to jedinečné puto s dieťaťom?

Môžu aj otcovia zažiť to jedinečné puto s dieťaťom?

Radosť a výzvy rodičovstva nie sú obmedzené len na mamy. Otcovia tiež zažívajú celý rad emócií, keď na svet príde ich dieťa. Hoci sa tvrdí, že pevná väzba s dieťaťom alebo tzv. bonding je primárne materská skúsenosť, realita môže byť iná. Takže, môžu si otcovia vytvárať hlboké puto so svojimi deťmi? Určite áno, a mnohí tak robia niekedy naozaj úžasným spôsobom. Čítať viac..

Článkov: 728