Štikútka u bábätka - prečo vzniká?

Redakcia | 1. jún 2018
štikútka u bábätka

Mnohé bábätká mávajú v prvých týždňoch a mesiacoch svojho života štikútku, najmä po dojčení alebo kŕmení.

Štikútka bábätka ako reflex proti vdýchnutiu plodovej vody či mliečka

Štikútka sa však nezriedka objavuje i počas vnútromaternicového obdobia. V maternici ide o reflex, ktorý zabraňuje tomu, aby embryo vdýchlo plodovú vodu.

Po pôrode tento istý reflex zabraňuje tomu, aby sa dostalo materské alebo umelé mlieko do pľúc namiesto do žalúdka.

Ako vzniká štikútka?

Štikútka vzniká vtedy, keď sa bránica spontánne stiahne. Bábätko sa nadýchne, hrtanová príklopka sa uzavrie a vzduch sa viac nedostane von. Zároveň sa stopne i spätný pohyb mlieka smerom nahor – tzv. reflux.

Ide teda o ochrannú funkciu tela, preto nie je štikútka škodlivá ale prospešná. Pre bábätko nie je bolestivá ani rušivá, niektoré deti vedia i napriek nej pokojne zaspať. Rodičia preto nemusia proti štikútke nič podnikať.

Metódy, ktoré rodičia používajú proti štikútke, sú pre bábätká nevhodné

Napriek tomu je pochopiteľné, ak sa dospelí pokúšajú zbaviť deti štikútky. Väčšina metód, ktoré používajú, je však pre bábätká absolútne nevhodné. Napríklad držanie nosa, aby sme dieťaťu zastavili dych. Takto ho môžeme jedine vystrašiť.

Proti štikútke u bábätka môžete vyskúšať nasledujúce tipy:

  • Dajte dieťa po každom jedle odgrgnúť. Vezmite ho na ruky, tak aby jeho hlavička spočinula na vašich pleciach, a jemne ho poklopkávajte po chrbátiku.
  • Vezmite ho na ruky – aj keď si dieťa nepotrebuje odgrgnúť. Telesná blízkosť mamy alebo otca pôsobí v každom prípade upokojujúco.
  • Ponúknite dieťaťu niečo na pitie. Priložte si ho na chvíľu, alebo ak nedojčíte, dajte mu fľašu alebo hlt vody.
  • Masírujte bábätko. Keď mu budete masírovať chodidlá, môže sa u dieťaťa odstrániť napätie. Tým sa stáva dych pokojnejším a aj bránica sa uvoľní.
  • Aj teplo pomáha. Niekedy je spúšťačom štikútky aj chlad alebo zmena teploty.
  • Vezmite bábätko na ruky a jemne mu fúknite  do tváre. Tým zmení bábätko svoj rytmus dýchania a bránica sa môže uvoľniť.

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: