Starostlivosť o pupočník novorodenca

Redakcia | 7. august 2018
Starostlivosť o pupočník novorodenca

Ako sa správne starať o pupočník novorodenca?

 Čo je pupočník?

Dieťa bolo celých deväť mesiacov spojené s matkou pupočnou šnúrou. Po pôrode sa pupočná šnúra prestrihne asi v 1 – 2 cm vzdialenosti od novorodencovho pupka. Aby sa zabránilo väčším krvným stratám, pupočný pahýľ sa po pôrode uzatvára umelohmotnou svorkou alebo chirurgickým vláknom. Postupne pupočník černie a scvrkáva sa.

Ešte počas vášho pobytu v pôrodnici na oddelení šestonedelia sa uchytenie odstráni. Zvyšná časť pupočníka časom odpadne – môže sa tak stať ešte v pôrodnici, ale aj po dvoch týždňoch už v domácom prostredí. Najčastejšie však odpadne medzi 6. až 8. dňom po pôrode.

Hojenie pupočníka

Pupok by sa mal zahojiť do dvoch týždňov od pôrodu. Pred samotným odpadnutím sa môže stať, že usušený pupočník zase zvlhne. Netreba sa znepokojovať, pokiaľ nemá pupočný pahýľ nepríjemný zápach. Zápach je znakom toho, že sa objavila infekcia a treba sa poradiť s pediatrom. Väčšinou postačí natrieť ranku farmaceutickým liehom alebo iným antiseptickým prípravkom, v ťažších prípadoch je potrebná antibiotická liečba.

Po odpadnutí pupočníka môže začať ranka zase jemne krvácať. Stačí ranku jemne čistiť a krvácanie o chvíľu prejde. Občas sa stane, že niekoľko dní alebo aj týždňov po odpadnutí pupočníka vyteká z ranky krvavo-biely sekrét. Nič sa nedeje, krvácanie prestane, ale pokiaľ máte nejaké pochybnosti, obráťte sa na vášho pediatra. To urobte aj v prípade, že vytekajúca tekutina zapácha.

Pupočník musí zostať suchý

Až kým pahýľ neodpadne, treba ho udržiavať čistý a suchý, aby sa nestal zdrojom infekcie.

  • Po kúpeli vyčistite vatou namočenou v prevarenej vode všetky záhyby. Po zaschnutí pupočníka môžete používať na čistenie aj farmaceutický lieh – podľa usúdenia vášho pediatra.
  • Plienku zapínajte pod pupočníkom, aby sa mohol vetrať a nezostal v plienke. Dostatok vzduchu a to, že je pupok suchý, napomáha jeho hojeniu. Ideálne je obliekať bábätku ľahkú, vzdušnú bavlnenú košieľku.
  • Pri ošetrovaní ranky buďte jemní.

Niektorí rodičia podľa rád starých mám nalepujú na pupok bábätka mincu alebo ho aspoň prelepujú leukoplastom, aby dieťa nemalo vystávajúci pupočník alebo pupočníkovú prietrž (kýlu). Neodporúčame! Pupočník má počas hojenia dýchať. Keď zosilnia brušné svaly dieťaťa, drobné kozmetické nezrovnalosti väčšinou ustúpia úplne prirodzenou cestou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: