Spievajte bábätkám USPÁVANKY. Zbožňujú váš hlas.

Marika Koscelníková | 3. október 2017
Spievajte bábätkám USPÁVANKY. Zbožňujú váš hlas.

Možno si poviete: ja spievať neviem, to by sa malému/malej nepáčilo. Páčilo! Výskumy potvrdili, že matkin hlas, jeho farba a intonácia, pôsobí na bábätko upokojujúco.

Naše staré mamy to vedeli. Starodávne uspávanky, ktoré sa zachovali majú v sebe neskutočnú silu a nehu. Mamy voľakedy spievali nielen bábätkám pri uspávaní, ale aj pri robote. Nič tak neutíši nepokojné dieťa  a nepoteší smutné, ako mamina pieseň.  Nie je to patetické konštatovanie, ale vedecky potvrdený fakt!

Čítajte aj: Výchova sebavýchovou: UTÍŠTE plačúce dieťa!

Ako utíšiť dieťa? Spevom

Podľa výskumného tímu, ktorý viedla Isabelle Peretzová z Université de Montréal z Kanady, nespokojné plačlivé bábätká upokojí viac mamin spev, ako čičíkanie rečou, hojdanie, či grimasy.

„Aj v pomerne ´sterilnom´ prostredí testovacej miestnosti, s čiernymi stenami, slabým osvetlením, bez hračiek a ľudskej vizuálnej či hmatateľnej stimulácie, predĺžil zvuk ženského spevu pozitívne alebo neutrálne stavy bábätiek a potláčal ich rozrušenie a úzkosť,“ konštatovala  výskumníčka. A my tomu veríme. Prečo?

Vyskúšajte to a namiesto prihovárania sa plačúcemu bábätku, začnite spievať. Mamin hlas je pre dieťa istotou. Poznalo ho už v brušku, rozpoznáva ho medzi inými a vytuší v ňom všetky odtiene nervozity a rozrušenia.  Preto sa stane, že napriek našej snahe utíšiť dieťa, ono sa ešte viac rozvzlyká a my sa ešte viac vystresujeme.

Kde nezaberá ššš ani dohováranie, zaberie spev.  Pomalý, ľahký, tichúčky. Zatvorte oči ( aby ste sa odpútali od negatívnych myšlienok: buď ticho konečne, spi už, nerev...) a spievajte mu, pomaly sa utíši.

TOTO vyskúšajte: Daniel Eisenman: Takto utíšite plačúce dieťa!

uspávanky

Spev je dôležitý aj pre rozvoj reči

Bábo vníma zvuky citlivo. V období, keď samo nerozpráva a nerozumie reči,  podľa melódie hlasu a intonácie sa naučí rozpoznať obsah toho, čo mu hovoríme. Bábätká zbožňujú počúvať maminu nech hovorí čokoľvek. Pokojne čítajte recept na nedeľný obed, budú vás hltať očami. Keď mu ho začnete spievať, vyčaríte mu na tvári úsmev. 

Náš hlas má neuveriteľné množstvo podôb. Dokážeme meniť jeho silu, výšku, melódiu, farbu, tempo. Spev obsiahne všetky jeho možnosti. Je dôležitý aj pre rozvoj reči dieťaťa, naučí sa počúvať a neskôr používať svoj hlas v rôznych polohách.

Bábätká milujú pravidelnosť, opakovanie jednotlivých tónov. Preto sú uspávanky melodicky veľmi jednoduché. 

TIP pre budúce mamičky:

Už v brušku bábätko vníma zvuky a reaguje na ne. Pieseň, alebo melódiu, ktorú mu budete spievať v brušku, bude vnímať aj ako narodené bábätko. Môže vám "poslúžiť" ako prostriedok na upokojenie alebo uspávanie dieťatka. 

Kolotoč nad postieľkou je fajn, ale nie je to to prvé orechové

Môžete zapnúť bábätku aj zvukovú nahrávku uspávaniek a pokojných melódii pre najmenších, je ich plný internet, ale mama je mama. Tá má v hlase to, čo nahrávkam chýba: srdiečko.


Spievať môžete počas celého dňa, pri prebaľovaní, ktoré vaše dieťa neznáša. Počas jazdy autom, ktorá ho znervózňuje, pri varení, keď vás batoľa netrpezlivo ťahá za nohu. Pre chvíle veľkej krízy je dobré spomenúť si na účinok spevu a začať.

Malý prekladový slovník detského plaču
Dr. Sears radí: tancujte s náročnými deťmi! Smiem prosiť, „bejby“ ?

uspávanky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: