Šatkovanie očami odborníkov. Prečo sú ich názory rozdielne?

Redakcia | 28. jún 2016
Šatkovanie očami odborníkov. Prečo sú ich názory rozdielne?

Názory na nosenie detí v šatke sa v našej modernej spoločnosti rôznia. Odborníci sa však zhodujú v tom, že v prvých dvoch mesiacoch je pre dieťa jednoznačne prínosné.

Uvádza sa, že špeciálne pre predčasne narodené deti, ktoré museli stráviť prvé dni svojho života v inkubátore, môže nosenie v šatke predstavovať akúsi „satisfakciu“ za nemožnosť blízkeho kontaktu s mamičkou a vďaka nemu sa môže znížiť miera popôrodnej deprivácie u obidvoch.

U starších bábätiek už veľké ÁNO pre šatkovanie nie je také jednoznačné... Napríklad aj preto, že nosenie na tele dospelého môže dieťaťu brániť v tom, aby samo aktívne skúmalo najbližšie okolie, aby si mohlo prezerať predmety a uchopovať ich do  ručičiek tak, ako to robia deti v postieľke alebo kočíku. Z ordinácií ortopédov sa najčastejšie ozýva pripomienka, že je dôležité, aby sa dieťatku schúlenému „do klbka“ v šatke nestláčali stavce.

Píše Richard Juriš, otec malej Elianky: Šatkovanie očami tata

Šatkovanie očami fyzioterapeutky:

„Čo sa týka šatkovania, väčšinou s ním mám dobré skúsenosti. Je vhodné najmä u detí s vyšším svalovým napätím, ktoré sa často napínajú do luku. Tam šatka pri polohe dieťaťa schúleného do klbka veľmi pomáha. Opatrná by som bola u detí hypotonických (nižší svalový tonus, nižšie svalové napätie, lenivejšie deti), ktoré v šatke ešte viac spohodlnejú,“ vysvetľuje fyzioterapeutka Jana Tůmová. A potvrdzuje, že všeobecne by deti v bdelom stave nemali tráviť veľa času v šatke – tak stagnuje ich vývoj, ktorý je možné podporovať len polohou na pevnej zemi, najlepšie v polohe na brušku. 

Šatkovanie očami psychológov:

Na otázku negatívnych dôsledkov šatkovania na psychický vývoj dieťaťa v našej spoločnosti poukazuje PhDr. Jiřina Prekopová vo svojej knihe Malý tyran. Nosenie detí v šatke sa dáva do súvislosti s poruchou správania – s panovačnosťou malých detí, i keď ho neodmieta – práve naopak. Cenné pripomienky k tejto téme sa objavujú aj v jej ďalšej knihe nazvanej Deti sú hostia, ktorí hľadajú cestu. „Veľmi pekne opisuje pozitívne a negatívne aspekty nosenia detí v šatke. Negatívne dáva do kontextu s modernou pretechnizovanou spoločnosťou, ktorá sa výrazne odlišuje od krajín, kde je nosenie detí v šatke súčasťou životného štýlu tamojších obyvateľov,“ uvádza Mgr. Kateřina Neubauerová, ktorá o šatkovaní napísala zaujímavú bakalársku prácu.

Ako šatkovanie vníma detská psychologička – PhDr. Ilona Špaňhelová:

Akýkoľvek kontakt s deťmi hneď od narodenia považujem za veľmi dobrý, vhodný a dôležitý pre rast vzájomného vzťahu medzi dieťaťom a matkou, otcom aj ďalšími členmi domácnosti. Ide o komunikačný kontakt, kedy reagujeme na plač dieťaťa (nemusíme ho hneď brať do náručia, ale aj tak s ním začneme komunikovať), fyzický kontakt, keď sa s ním maznáme v normálnom objatí alebo v pozícii koža na kožu (mám na mysli holú pokožku dieťatka a holú pokožku rodiča), a tak oveľa viac vnímame aj každý nádych dieťaťa (aj týmto mu pomáhame pri bolestiach bruška).

Čítajte tiež: Nosenie bábätiek v šatke

Môže to byť aj už zmieňované šatkovanie bábätka. Je potrebné si uvedomiť, že dieťa šatkovanie vníma dobre predovšetkým preto, lebo je v úzkom kontakte s najbližším. V ranom veku mu to pripomína aj časy, keď bolo v mamičkinom brušku a malo tam málo priestoru – v určitom zmysle slova je to podobné. Vyhovuje mu aj to, že cíti matkinu vôňu (často aj vôňu materského mlieka) a tlkot jej srdca, na ktoré bolo zvyknuté už v prenatálnom období. Často je mu v šatke teplejšie a môže sa dobre schúliť pri najmilšej osobe – pri rodičovi. Týmto spôsobom sa môže viac upevňovať vzťah medzi rodičom a dieťaťom. Rodič cíti, že dieťa je pri ňom oveľa pokojnejšie a má „obidve ruky prázdne“, môže byť teda pohyblivejší a zručnejší.

Kedy brať ohľad na seba?

Rodič by mal brať ohľad aj sám na seba (nie aby sa iba snažil plniť priania dieťaťa), predovšetkým na prípadné bolesti chrbtice, keď dieťa rastie a priberá na váhe. Tiež je dobré si uvedomiť, že dieťa si veľmi dobre pamätá na tie situácie, ktoré sa mu páčia a ktoré sú preň príjemné. Takže si môže na šatkovanie veľmi dobre a rýchlo zvyknúť a môže sa ho dožadovať plačom, ktorému rodič podľahne. Potom môže byť pre rodiča v niektorých ohľadoch náročné ho to odnaučiť a nahradiť nosenie v šatke svojou náručou alebo rozprávaním sa s dieťaťom na podložke.

Aj tu preto platí „všetko s mierou“... A  podstatné je vnímať možné riziká, ktoré šatkovanie môže priniesť.

Šatkovanie – kedy ÁNO?

  • Deti, ktoré berú ich rodičia v šatke všade so sebou, sa podľa niektorých odborníkov vyvíjajú lepšie ako deti, ktoré trávia väčšinu času v kočíku alebo detskej postieľke. Platí to v rovnakej miere pre motorický, kognitívny a emocionálny vývoj.
  • Intenzívny telesný a očný kontakt s matkou alebo s otcom sprostredkováva dieťaťu pocit bezpečia.
  • Vďaka pohybom dospelého sú stimulované všetky receptory kože aj aparát pohybu a rovnováhy. Dieťa nie je obyčajným pasívnym pasažierom – každá zmena ťažiska vyvoláva zodpovedajúcu reflexnú činnosť nervov a svalov. 
  • Nožičky dieťaťa sú v šatke anatomicky presne v pozícii, ktorá je optimálna pre zdravý vývoj bedier.
  • Váha je rozložená na celých ramenách, chrbte a bokoch dieťaťa – telo nositeľa je tak zaťažené rovnomerne.

...ALE: Na čo si dať pozor!

  • Niektorí ľudia nosia svoje deti takmer nepretržite. Dieťa a rodič potrebujú aj čas pokoja a odstupu. (To platí nielen pre šatkovanie.)
  • Hmotnosť dieťaťa zaťažuje svaly, väzy a chrbticu nosiaceho, preto je dobré začať s pravidelným nosením hneď po narodení bábätka, aby si rodič vypestoval dobrú kondíciu.
  • Pri kúpe šatky aj iných pomôcok na nosenie si dôkladne prezrite použitý materiál. Dôležité je zaobstarať si kvalitnú šatku vyrobenú na tento účel.

Skôr, ako sa rozhodnete zaobstarať si šatku...

Názory na nosenie detí v šatke sa líšia nielen v odborných kruhoch, ale dá sa povedať, že aj od mamičky k mamičke (oteckovia do toho až tak veľa nehovoria). Samozrejme,  môžete si prečítať aj ďalšie články, môžete sa opýtať svojich kamarátok či známych, ktorí svoje deti takto nosia (alebo prečo ich nenosia)... Podstatné je predovšetkým to, či sa rozhodnete pre nosenie  svojho dieťatka v šatke len vy sama a aké pocity to vo vás vzbudzuje. Práve o tom by ste mali popremýšľať skôr, ako si šatku zaobstaráte. A myslite na to, že predstava nosenia v šatke môže vyhovovať vám, ale bábätko môže mať iný názor – preto by ste sa mali rozhodnúť spoločne so svojím dieťaťom.

Dôkladne ste všetko zvážili a hovoríte si „áno, idem do toho“? Potom vedzte:

  • Šatky sa vyrábajú v rôznych veľkostiach a v rozmanitých farbách. Veľkosť šatky sa volí predovšetkým podľa človeka, ktorý bude šatku nosiť. Pri nákupe je vhodné si uvedomiť, či bude šatkovať iba mamička, alebo aj otecko či iná blízka osoba. Priveľmi dlhá šatka sa zle uväzuje, krátka zase neumožňuje všetky typy viazania. Rovnako záleží aj na tom, aby bola šatka skutočne dobre uviazaná a dieťaťu sa v klbku nestláčali stavce (už zmienená častá pripomienka ortopédov).
  • Uvádza sa, že originál kvalitnej šatky kúpite približne v rozpätí 50 až 95 Eur. Vopred si zistite od iných mamičiek (napr. na diskusiách na internete či v materskom centre), s akou šatkou sú ony spokojné... Na kvalitu a osvedčenú značku sa pýtajte aj na kurzoch viazania šatiek.
  • Pre šatkovanie existujú rôzne typy úväzov a dnes je aj dostatok príležitostí naučiť sa ich na kurzoch po celom našom území. Niet nad osobný kontakt s niekým, kto má skúsenosti a môže vám zodpovedať otázky, ktorých je spočiatku určite veľa. Je to dôležité najmä pre to, aby si žena, ktorá chce nosiť bábätko v šatke, bola istá tým, čo robí...

Kurzy však nepredstavujú jedinú možnosť, ako získať praktické zručnosti pre šatkovanie. Stačí zadať na internete do vyhľadávača napr. „viazanie šatky“ či „návody na viazanie šatiek“, príp. je možnosť zakúpiť si inštruktážne DVD.

  • Možno sa stretnete aj s názormi, že nosenie v šatke alebo iných nosičoch je absolútne nevhodné a že dieťa jednoducho patrí do kočíka. Nenechajte sa tým zaskočiť. Dôležité je, že vy sama viete, prečo to robíte...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: