Rodičovská dilema: Patrí mäso na tanier dojčiat?

Redakcia | 24. august 2019
Rodičovská dilema: Patrí mäso na tanier dojčiat?

WHO v súčasnosti upozorňuje na dôležitosť obmedzovania konzumácie červeného mäsa.

Dojčatám však mäsko pridávame už do prvých príkrmov. Ako rozlúsknuť túto dilemu? Zmenilo sa niečo v odporúčaniach na podávanie mäsa dojčatám?

Aké mäso podávať dojčatám?

O radu sme požiadali neonatologičku a odborníčku MAMA a ja na výživu najmenších, MUDr. Katarínu Vicianovú.

V súčasných odporúčaniach renomovaných odborných spoločností, vrátane Európskej spoločnosti pre detskú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu (ESPHGAN) a Americkej pediatrickej akadémie (AAP), nie je nič nové.

Je pravdou, že niekoľko rokov dozadu bolo hovädzie mäso stiahnuté z jedálnička v prvom roku života. No v súčasnosti už po 8. mesiaci života možno začať ponúkať dieťatku teľacie a ku koncu 1. roka  mladé, chudé hovädzie mäso.    

Mäso teda stále zostáva veľmi dôležitou súčasťou jedálnička našich najmenších detí. Treba si uvedomiť, že patrí medzi základné potraviny.

Prečo je mäso dôležité?

Je dôležitým zdrojom plnohodnotných živočíšnych bielkovín, ktoré obsahujú aj esenciálne aminokyseliny, dôležité pre rast a obnovu tkanív.

Organizmus si sám esenciálne aminokyseliny nevie vyrobiť. Obsahom bielkovín sa jednotlivé druhy mäsa až tak veľmi nelíšia.

Najviac bielkovín má morčacie alebo pštrosie mäso (22 – 23 %), hovädzie mäso má okolo 20 %.

No mäso je i zdrojom minerálov (železo, fosfor, zinok, horčík) a vitamínov (B, A ,D).

Obsahuje železo v hémovej podobe a je najväčším zdrojom železa pre dieťa vo veku 1 až 3 rokov. Ľudský organizmus totiž dokáže najlepšie využiť železo pochádzajúce práve z mäsa – podstatne účinnejšie než železo z rastlinných potravín.

Čím je mäso „tmavšie“, tým obsahuje železa viac. Na železo je bohatá najmä kvalitná teľacina a hovädzina, napr. stehno alebo roštenka.

V 100 g hovädzej sviečkovej sú 4 mg železa, v 100 g bravčového stehna je 1,7 mg a v 100 g morčacích pŕs je 1,2 mg železa. Z hydinového mäsa je dobrou voľbou pre najmenších kuracie stehno, celkovo však má hydina menej železa ako hovädzie mäso. 

Ako zavádzať prvé mäsovo-zeleninové príkrmy?

Pri zavádzaní prvého príkrmu – mäsovo-zeleninového – je na začiatku vhodné biele mäso, a to kuracie, morčacie alebo z domáceho králika.

Zo začiatku jedna porcia príkrmu obsahuje 20 g, neskôr 35 g mäsa na dávku. Približne od 8. mesiaca treba dať dieťatku teľacie a ku koncu prvého roka i chudé hovädzie mäso.

Červené mäso obsahuje až 3x viac železa ako biele mäso. Podiel červeného mäsa by preto mal v jedálničku dieťaťa predstavovať viac ako 50 % z celkového skonzumovaného množstva mäsa.   
                                                                                                                             
Po ukončenom 1. roku podávame v rámci rodinného stravovania mäso, ryby, hydinu, vajíčka alebo strukoviny denne.

Zásady podávania mäsa

  • Mäso podávame 5-krát do týždňa a jeden raz ho nahradíme celým uvareným vajíčkom a druhý raz strukovinami alebo rybou.                                                                    
  • Mäso podávame po 1. roku v množstve približne 3 polievkových lyžíc.
  • Po prvom roku možno zaradiť občas i chudé bravčové.
  • Mäso varíme, dusíme, pečieme.
  • Vyprážané jedlo nepatrí do výživy dieťaťa vôbec!
  • Tiež  treba rozhodne vynechať párky, salámy a paštéty!

Ako je to zo železom obsiahnutým v mäse, a aké následky pre zdravie a najmä vývoj dieťatka môže mať jeho nedostatok? Ktoré mäsko je pre deti – z hľadiska obsahu tuku – najvhodnejšie?

Dokážu ho plnohodnotne nahradiť strukoviny? A ako je to s podávaním vnútorností detským jedákom? Sú povolené? Aj o tom sa ešte dočítate v rubrike Výživa a zdravie najmenších v júlovom vydaní MAMA a ja.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: