Problémy novorodencov: Zlomená kľúčna kosť

PaedDr. Dagmar Baluchová | 4. september 2017
Problémy novorodencov: Zlomená kľúčna kosť

Jednou z komplikácii u bábätiek, ktoré prišli na svet prirodzeným pôrodom, je zlomená kľúčna kosť.

„Tak, a je to za mnou...“ povzdychne si hádam každá mamička, ktorá práve priviedla na svet svoje dieťatko. Stane sa, že radosť naruší lekárka prináša nemilú informáciu o tom, že novorodeniatko je síce v poriadku, „iba“ má zlomenú kľúčnu kosť, nepoteší to žiadnu mamu. 

Prečítajte si aj: Dobrodružstvo života sa začína: Prvé vyšetrenie novorodenca

Aké vyšetrenia absolvuje novorodenec?

Po narodení je každý novorodenec odborne vyšetrený neonatológom.

Okrem medzinárodne uznávaného hodnotenia tzv. Apgar skóre, kedy sa orientačne bodovo posudzuje zdravotný stav (životaschopnosť) novorodenca v 1., 5. a 10. minúte života dieťaťa, keď sa hodnotí frekvencia srdca, dychová činnosť, svalové napätie, reakcia na podráždenie a farba – prekrvenie, je základom vyšetrení aj odhalenie jeho prípadných vrodených vývojových chýb, ohrozenie základných životných funkcií, či iné odchýlky zdravotného stavu.

Lekár postupne kontroluje celé telo novorodenca. Pri prvom vyšetrení určí zrelosť novorodenca na základe znakov zrelosti, podľa stavu výživy a hmotnosti typ – hypotrof, eutrof, hypertrof  a postupne prezrie celé telo – „od hlavičky po päty“

Na koži hodnotí jej farbu, prekrvenie, po pôrode mávajú novorodenci telo pokryté bielym „mázkom“ (vernix caseosa), niektorí novorodenci  sú ochlpení – hlavne na chrbátiku, ramenách, končatinách, vylúči poškodenie kože pri pôrode, možné pigmentové zmeny.

Neprehliadnite: Čo sa deje s novorodencom po pôrode?

zlomená kľúčna kosť novorodenca


Skúma pohyblivosť tela, postavenie končatín k telu, vyšetrí  hlavičku – jej veľkosť, tvar, fontanelu, zhodnotí mimiku tváre, postavenie očných štrbín, ušníc, ústnu dutinu. Postupne vyšetrí krk, hrudník – skontroluje celistvosť kľúčnych kostí, všíma si postavenie hrudníka, prsné bradavky.

Nevyhnutné je aj počúvanie dýchania a srdca, čím sa vylučujú možné vrodené ochorenia dýchacieho a srdcovocievneho systému. Pohmatom ďalej kontroluje orgány brušnej dutiny, pupočník, vyústenie konečníka. Nechýba ani kontrola genitálií, u chlapcov môžu byť zistené nezostúpené semenníky, anomálne vyústenie močovej rúry.

Môže vás zaujímať: Keď po pôrode prichádza sklamanie...alebo Naozaj je to moje dieťa?


Nevyhnutná je aj kontrola končatín, kde sa zisťujú možné vývojové chyby alebo pôrodné poškodenia  (veľmi vzácne zlomeniny), skontroluje sa počet prstov na každej končatine – vylúči sa nadpočetnosť alebo zrastenie prštekov, eventuálne rôzne výrastky.

Pôrodné poranenia

V súčasnej dobe, kedy sa pôrody vedú v nemocnici a na vysokej odbornej úrovni, sa pôrodné poranenia novorodencov objavujú iba zriedka a väčšina z nich nemá závažné klinické dôsledky. Napriek tomu sa okrem už spomínanej kľúčnej kosti môžu objaviť parézy lícneho nervu, poranenia hlavy, krku, poškodenia vnútorných orgánov, hematómy, odreniny atď.

Riziko pôrodných poranení stúpa v prípadoch:

  • keď je matka pri pôrode nedisciplinovaná a nespolupracuje;
  • keď sa pôrod ukončuje kliešťami alebo vákuovým extraktorom;
  • ak je plod koncom panvovým;
  • ak je plod priveľký (makrosomia), napr. ak matka trpela tehotenskou cukrovkou (dieťa zvykne byť väčšie);
  • ak plod trpí nejakou anomáliou, ktorá sa pri pôrode stáva prekážkou;
  • pri prenášaní;
  • pri rýchlom, akútnom pôrode ap.;

 Môže vás zaujímať: PREDČASNE narodené deti a problémy s KOSŤAMI

Zlomená kľúčna kosť

Zlomenina kľúčnej kosti (lat. fractura claviculae) patrí k najčastejším pôrodným poraneniam. Štatisticky sa týka asi 1 % novorodencov a iba vo výnimočných prípadoch sa objaví na obidvoch rukách.

O tom, ako vzniká zlomenina kľúčnej kosti, viac priblíži MUDr. Slávka Virágová, PhD., primárka novorodeneckého oddelenia Nemocnice Košice-Šaca:

„K zlomeninám kľúčnej kosti u novorodencov dochádza najčastejšie z dôvodu nepomerov medzi veľkosťou novorodenca a panvou matky pri spontánnom pôrode, pri abnormálnej polohe plodu pri pôrode (obrátená rotácia) alebo pri nespolupráci rodičky pri pôrode. Sú to však zvyčajne „nadštiepenia“, ktoré často nepotrebujú liečbu, nadštiepená časť sa zhojí kalusom (novotvorba kosti) a až keď sa tvorí kalus, až vtedy sa vlastne zistí, že kľúčna kosť bola pri pôrode nadštiepená. Závisí to hlavne od miesta nadštiepenia – niekedy sa dá nahmatať po 2 – 5 – 7 dňoch, niekedy až s odstupom 2 – 3 týždňov.“

zlomená kľúčna kosť novorodenca

Príznaky zlomenej kľúčnej kosti

V prvých hodinách po pôrode ešte nemusí byť zlomenina zjavná. Poukázať na ňu môže bolestivá reakcia dieťaťa, keď ho lekár, sestrička alebo matka dvíhajú, prebaľujú ap. Na zlomeninu môže poukázať aj opuch, či hrbolček na poškodenej kosti, ktorý sa postupne tvorí na mieste hojacej sa zlomeniny.

Diagnostika a liečba zlomenej kľúčnej kosti

Okrem fyzikálneho vyšetrenia sa môže v rámci diagnostiky tejto zlomeniny urobiť aj röntgenový snímok kľúčnej kosti. Ako však podotýka MUDr. Virágová,

„Zvyčajne nie je nutný, nakoľko tieto zlomeniny sa neriešia operačne. Po vytvorení kalusu sa táto zlomenina dá diagnostikovať hmatom, alebo u závažnejších zlomenín, ak je kosť prerušená, dá sa cítiť, ako sa koncové časti  o seba dotýkajú, a niekedy má preto dieťa ochabnutú končatinu – má asymetrické reakcie – reflexy na horných končatinách.“

Prečítajte si aj: Tajomné reflexy bábätiek

Dobrá prognóza pri zlomenine kostí u novorodencov je aj z toho dôvodu, že deti krátko po narodení ešte nemajú úplne „skostnatelé“ kosti.

„Ak sa u dieťaťa objaví závažnejšia zlomenina kľúčnej kosti, našťastie, je to veľmi zriedkavé, tieto stavy bývajú spojené s poškodením nervov (plexus brachialis) a v týchto prípadoch dôjde k ochabnutiu končatiny. Tieto stavy je nutné následne – po zhojení zlomeniny – po vytvorení kalusu, riešiť v spolupráci s detským neurológom a detským rehabilitačným lekárom. Na lepšiu regeneráciu nervov sa podávajú vitamíny skupiny B (Thiamin, Pyridoxin). Tieto typy zlomenín je vhodné na niekoľko dní (3 – 5 dní) fixovať – je vhodné dieťaťu obmedziť pohyb rúčkou, aby sa nová kosť tvorila čo najrýchlejšie. Našťastie, trvalé následky u tých ťažkých foriem sú zriedkavé, u ľahších nie sú vôbec,“ dodáva MUDr. Virágová na záver.

Opatrné zaobchádzanie s bábätkom

Po príchode z pôrodnice je dôležité, aby mamička navštevovala so svojím dieťaťom pediatra, ktorý ho v prvých mesiacoch života sleduje častejšie. Niekedy sa totiž zmeny zdravotného stavu, či už niektoré srdcové chyby, ochorenia tráviaceho traktu, ale aj zlomeniny kľúčnej kosti môžu prejaviť až po prepustení z pôrodnice.

Ak dieťa utrpelo zlomeninu kľúčnej kosti pri pôrode, je vhodné tú stranu, kde zlomenina kľúčnej kosti je, nezaťažovať. Je dobré dieťatko polohovať na opačnú stranu až do zhojenia – vytvorenia kalusu.

Každopádne, o pár dní až týždňov sa zo zlomeniny kľúčnej kosti u bábätka stane iba malá spomienka, ktorú si drobec určite pamätať nebude...

Hemangióm - červený fľak na telíčku novorodenca
Imunita novorodenca

zlomená kľúčna kosť novorodenca

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: