TEST: Prečo sa moje dieťa v noci budí?

redakcia | 12. január 2021

Veľká väčšina detí sa do tretieho, prípadne šiesteho mesiaca zobúdza v pravidelných dvoj až štvorhodinových  intervaloch noci. Je to úplne normálne a my rodičia sa v tomto období musíme prispôsobiť.

Ak však máte pocit, že vaše menej ako ročné dieťa sa budí pričasto, má problémy so zaspávaním,  niečo ho v noci trápi alebo spávalo predtým dobre, a náhle sa začalo v noci budiť, skúsime vám poradiť, kde je problém.

1. Má dieťa viac ako tri mesiace?

  • Áno - choď na otázku č. 4
  • Nie - choď na otázku č. 2 

2. Má večer problémy so zaspávaním, ťažko zaspáva, plače, ale inokedy počas dňa alebo v noci zaspí bez problémov?

3. Strháva sa dieťa zo spánku niekoľkokrát krátko po zaspatí?

4. Keď sa dieťa v noci zobudí, dáte mu najesť?

  • Áno - choď na otázku č. 5
  • Nie - choď na otázku č. 7

5. Keď sa naje, bez problémov zaspí?

  • Áno - pozri Hlad
  • Nie - choď na otázku č. 6

6. Budí sa vaše dieťa bez zjavnej príčiny v krátkych intervaloch a dožaduje sa nočného dojčenia, ale keď si ho priložíte k prsiam, iba trošku si odpije a spí ďalej? 

7. Doteraz bol spánok vášho dieťaťa bezproblémový?

  • Áno - choď na otázku č. 12
  • Nie - choď na otázku č. 8

8.  Je vaše šesťmesačné až ročné dieťa náhle nepokojné aj cez deň, má mierne zvýšenú teplotu (do 38 °C), veľa sliní a snaží sa dať ruku do ústočiek?

9. Je vaše dieťa nachladnuté, tečie mu soplík?

10. Ak sa dieťa zobudí, máte problémy s jeho utíšením?

  • Áno - pozri Bolesť ucha, resp. choď na otázku č.11
  • Nie - choď na otázku č. 11

11. Vyzerá vaše dieťa nezdravo, má teplotu okolo 38 °C alebo i viac?

  • Áno - pozri Choroba
  • Nie - choď na otázku č. 12

12. Spíte s dieťaťom v spoločnej izbe?

13. Odkopáva sa dieťa často v noci?

  • Áno - pozri Chlad
  • Nie - choď na otázku č. 14

14. Je v miestnosti teplo? Budí sa vaše dieťa spotené? Spí prerušovane?

  • Áno - pozri Teplo
  • Nie - choď na otázku č. 15

15. Bola vo vašej rodine v poslednej dobe napätá atmosféra, pohádali ste sa partnerom?

  • Áno - pozri Napätie
  • Nie - choď na otázku č. 16

16. Prešla vaša rodina alebo samotné dieťa v poslednom období nejakými zmenami (rozvod, úmrtie, dlhšia neprítomnosť jedného z rodičov, sťahovanie, nová opatrovateľka...)?

  • Áno - pozri Úzkosť
  • Nie - poraďte sa s pediatrom

Najčastejšou príčinou zobúdzania detí, ktoré už nepotrebujú v noci jesť, je pravdepodobne potreba dieťaťa ubezpečiť sa o vašej prítomnosti a získať pocit istoty. 

Ako pomôcť dieťatku lepšie spať?

Vynaložte všetko úsilie na zabezpečenie pravidelného režimu pri večernom ukladaní dieťaťa do postele. Ak sa dieťa v noci zobudí, dajte mu piť, ale radšej ho neberte na ruky.

Neostávajte s ním dlhšie, ako je to nevyhnutné. Dôležité je len to, aby ste ho ubezpečili o svojej prítomnosti a seba zasa presvedčili, že mu nič nie je. Ak začne pri vašom odchode plakať, nepodľahnite pokušeniu vrátiť sa. Vôbec mu neuškodí, ak si niekoľko minút poplače.

Najčastejšie príčiny nočného budenia

Pravdepodobné príčiny ťažkého zaspávania alebo budenia sa dieťaťa do jedného roka počas noci:

Bábätko trpí dojčensku kolikou

Dieťa plače večer výraznejšie a dlhšie ako počas dňa. Večerný plač sa stáva čoraz pravidelnejší, až sa zmení na pravidelné záchvaty plaču v približne rovnakom čase neskoro popoludní alebo večer. Plač trvá minimálne hodinu, ale môže trvať tri až štyri hodiny.

Tomuto stavu sa hovorí „dojčenská“, „večerná“ alebo „trojmesačná“ kolika. Nie je to žiadna choroba, je to určitý spôsob správania novorodenca. Nie je v podstate známa jeho príčina ani spôsob liečby. 

Riešenie: Musíte sa zmieriť s tým, že dieťaťu výrazne nepomôžete. Plač sa nedá zastaviť, iba trošku zmierniť. Nemôžete nechať dieťa plakať dlho osamote, potrebuje vašu lásku, nehu a starostlivosť. Vy však potrebujete trpezlivosť a uznajme, že toto pravidelné dennodenné správanie dieťaťa môže rodičom poriadne „liezť na nervy“.

Pre týchto nešťastníkov máme len jedno odporúčanie: Striedajte sa každý druhý deň pri dieťati s partnerom a počas voľného večera odíďte na čas, keď dieťa plače, von z domu. Alebo poproste babičku dieťaťa, aby vás občas večer prišla vystriedať, a choďte von obaja. Majte pevné nervy a nestrácajte humor, lebo kolika nespôsobuje dieťaťu žiadnu ujmu a – po dvoch či troch mesiacoch prestane. A to je isté.

Bábo zobúdzajú prudké pohyby vlastného tela

Novorodenca budia z bdenia alebo ľahkého spánku vlastné pohyby. Strháva sa na ne, plače a znovu po zaspatí sa na mimovoľné myknutie tela vystrašene zobudí a opäť plače. Nie je schopné prekonať tento stav a dostať sa do hlbokého spánku.

Riešenie: Zabaľte dieťa do perinky alebo zavinovačky, aby nemohlo robiť prudké pohyby. Niekedy pomôže i zavinutie ručičiek.

Dieťa je v noci hladné

Je úplne normálne, že dieťa do veku približne šiestich mesiacov, niekedy i jedného roka, sa v noci budí na kŕmenie, hlavne ak je plne dojčené (materské mlieko je lepšie a rýchlejšie stráviteľné). Nepomôže, ak sa budete snažiť dieťa večer viac kŕmiť, práve naopak – môže ho bolieť bruško.

Riešenie: Zmierte sa na niekoľko mesiacov s danou situáciou. Odpočívajte viac cez deň, pospite si vždy, keď spí dieťa. Pokiaľ nedojčíte, môže vás partner občas v noci zastúpiť. Ak dojčíte a chcete sa vyspať, odstriekajte si mlieko, nechajte ho v sterilnej nádobe v chladničke a poproste partnera, aby v noci dieťa nakŕmil.  Osem a viacmesačnému dieťaťu môže pomôcť, ak večerné mlieko (ak dojčíte - odstriekané) zahustíte dojčenskou kašou podľa návodu. 

Bábätku sa prerezávajú zúbky

Citlivé dieťa, ktoré trápia rastúce zúbky, môže byť podráždené, plačlivé, nepokojné, ale určite by nemalo mať teploty nad 38°C, nemalo by vracať, mať kŕče alebo veľké záchvaty plaču. Často sa totiž stáva, že rodičia si mylne chorobu dieťaťa zamieňajú za rast zubov a k lekárovi prichádzajú neskoro.

Prerezávanie zúbkov niekedy sprevádzajú vodnaté stolice (ale nie hnačky), mierne soplíky, časté slinenie, z ktorého sa môže v okolí úst alebo na lícach podráždiť pokožka. Zapálená pokožka môže byť tiež dôvodom nočného budenia.

Riešenie: Počas dňa dieťaťu často jemne utierajte tváričku od slín, aby nedošlo k zápalu pokožky. Dajte mu žuvať tvrdú kôrku chleba alebo špeciálne „hryzadlá“. Pri podráždení od bolesti a pred spaním kúskom vatičky pomasírujte dieťaťu boľavé ďasná. Môžete použiť i šťavu z citróna, pôsobí znecitlivujúco. 

Bábo sa budí, pretože má upchatý noštek a sťažené dýchanie

Hlavne na začiatku nachladnutia sťažujú dieťaťu dýchanie nahromadené hlieny a môžu byť i dôvodom problémov pri zaspávaní a nočného budenia.

Riešenie: Večer pred spaním použite odsávačku hlienov (dostanete ju bežne v lekárni), aby ste dieťaťu uvoľnili dýchacie cesty. Večer môžete nakvapkať do vonnej lampy dve až tri kvapky eukalyptového oleja, ktorý uvoľňuje dýchacie cesty. Môžete ho použiť i do večerného kúpeľa. V prípade väčších ťažkostí použite nosné kvapky alebo sprej určený pre dojčatá. 

Dieťa bolí ucho

Infekcia vonkajšieho alebo stredného ucha môže nasledovať po prekonaní prechladnutia alebo zápalu horných dýchacích ciest. Infekcia sa šíri z hrdla, pretože trubica vedúca z hrdla do ucha je u malých detí veľmi krátka a úzka a infekcia sa ňou môže ľahko šíriť. Infekcia môže vzniknúť i po dlhšom alebo častom pobyte v chlórovanej vode.

Príznaky sú:

  • bolesti ucha pri dotyku alebo keď si dieťa na danú stranu ľahne,
  • výtok z ucha,
  • plač a šúchanie si postihnutého miesta.

    Pri infekcii stredného ucha veľmi silné bolesti ucha, zvýšená teplota, problémy so zaspávaním, nechutenstvo, ťažkosti pri prehĺtaní.

Riešenie: Zmiernite bolesť priložením termoforu s teplou vodou alebo zahriateho uteráka, na ktorý si dieťa ľahne. Pri veľkých bolestiach podajte dieťaťu prípravok s obsahom paracetamolu. Použite protizápalové kvapky do ucha (Burrow kvapky). Poraďte sa s lekárom.

Dieťa je choré

Spánok dieťaťa naruší každá choroba. Najčastejšími bežnými chorobami dojčiat sú nachladnutie, bolesť ucha, ochorenia horných dýchacích ciest (napr. angína).

Riešenie: Správajte sa podľa rád lekára. Nebuďte mrzutí, ak sa dieťa niekoľkokrát v noci zobudí, uvedomte si, že má bolesti, trápi sa a potrebuje vás. Nočný spánok si vynahraďte spánkom počas dňa, keď spí dieťa alebo v čase, keď vás niekto zastúpi. Pri bolesti dieťaťu pomôžu prípravky s obsahom paracetamolu, ale pred ich aplikáciou sa poraďte s lekárom, hlavne ak je dieťa mladšie ako polroka alebo užíva tiež iné lieky.

Používate spoločnú spálňu

Používanie spoločnej spálne môže byť dôvodom vzájomného vyrušovania sa a obojstranných problémov so spánkom. Vy pri neskoršom príchode do postele, pri zaspávaní, nočnom pretáčaní robíte hluk, ktorý dieťa v ľahkej fáze spánku ruší. A naopak, prítomnosť dieťaťa, jeho pohyby, zamrnčanie zo sna môžu byť príčinou toho, že sa nevyspia rodičia.

Riešenie: Ak máte vytvorené podmienky, premiestnite dieťa do veku pol roka do vlastnej izby. Pred tým si zvážte i to, či sa dieťa nebudí často v noci z iných príčin (hlad, potreba blízkosti a pod.). V prípade, že budete musieť niekoľkokrát v noci bežať do inej izby, nebude to pre vás uspokojujúce riešenie.

Bábätko potrebuje vašu blízkosť

Veľa malých detí by malo mamu rado stále pri sebe, aj v noci. Nie sú hladné, smädné, nič im nechýba - iba mama. Keď si dieťa priložíte k prsiam, troška sa napije a spokojne spí ďalej, kým znovu nezistí, že je samo. Tento problém majú hlavne deti, ktoré sú zvyknuté zaspávať v maminom náručí alebo počas dojčenia.

Mama ich už v spánku uloží do postieľky, ale posledné, čo si dieťa pred spánkom pamätalo, bol nežný mamin dotyk, jej teplo. Preto sa niet čomu čudovať, že v ľahšej fáze spánku, keď zistia, že sú samy, zľaknú sa a začnú plakať a privolávať mamu. A opäť zaspia pri tom, čo im je príjemné.

Riešenie:
1. Novorodenca zabaľte do zavinovačky, jej teplo mu bude pripomínať maminu náruč.
2. Dajte mu do postieľky plyšového medvedíka.
3. Keď ste z ustavičného vstávania veľmi vyčerpaná, nechajte si dieťa pri sebe v posteli.
4. Snažte sa, aby dieťa nezaspávalo vždy iba počas dojčenia. Ideálne je, ak sa vám podarí dosiahnuť, aby večer zaspávalo samo vo svojej postieľke.  Pri niektorých deťoch sa vám to môže javiť ako úplne nemožné.

TIP MAMA a ja:

Usilujte sa dieťa, ktoré pravidelne zaspáva v náručí alebo počas dojčenia premiestniť do jeho postieľky v momente, keď už je veľmi unavené, ale ešte nespí. Ten správny moment je vtedy, ak preložené dieťa ešte otvorí oči, nespokojne zamrnčí, ale nevládze dlhšie protestovať a zaspí. Aj keď sa vám to podarí jedenkrát z desiatich, časom dieťa pochopí, že v postieľke mu žiadne nebezpečenstvo nehrozí a zaspávať medzi obľúbenými  hračkami je celkom príjemné. A prestane sa budiť v noci.

Bábätko sa zobúdza na chlad

Deti sa v noci často odkopávajú a hlavne, ak spia v miestnosti, kde je pod 20°C, je im v noci zima.

Riešenie: Novorodenca zabaľte do zavinovačky, dojča navyknite spávať v spacom vaku alebo ho teplejšie na noc oblečte.

Bábätku je v noci teplo

V teplých letných mesiacoch, ale hlavne vo vykurovanej miestnosti v zime, môže byť dieťaťu počas spánku teplo, môže sa potiť a spať prerušovane. Prehriatie je mimoriadne nebezpečné hlavne pre deti mladšie ako šesť mesiacov, je nebezpečnejšie dokonca ako mierne podchladenie. Prehriatie je pokladané za jednu z príčin SIDS (úmrtia dojčaťa v spánku).

Riešenie: V zime stiahnite v miestnosti radiátor približne na 20°C, v lete prevetrajte pred spaním byt a nechajte dieťa spať pri otvorenom okne. Oblečte ho naľahko alebo nechajte spať nahé, prikryté iba bavlnenou plienkou.

Bábo pociťuje napätie a úzkosť

Malé dieťa je veľmi citlivé na zmeny, ktoré sa okolo neho dejú, takisto ako na psychické rozpoloženie jeho rodičov. Veľmi potrebuje cítiť istotu a určitú stálosť ľudí a prostredia. Ak sa niečo v jeho živote zmenilo, pociťuje úzkosť či napätie.

Riešenie: Ak už k nejakým zmenám došlo alebo musí prísť, snažte sa o to, aby ostatné veci v jeho živote zostali zachované do tej miery, ako je to možné. Napr. ak vás pri starostlivosti o dieťa vystrieda opatrovateľka, presne jej opíšte doterajší režim dňa dieťaťa a dbajte na to, aby ho dodržiavala. Počas prvých dní by mala nielen presne dodržiavať obvyklý čas kŕmenia, spánku a vychádzok, ale napr. pri prechádzke kopírovať vašu zvyčajnú trasu.  

Po prebudení v noci dieťa poláskajte, pritúľte si ho, ale po chvíľke opäť uložte do postieľky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: