Poloha dieťatka na brušku: trénujete tak jeho svaly!

Redakcia | 25. november 2016
Poloha dieťatka na brušku: trénujete tak jeho svaly!

Rozmýšľate, či dávať bábätko na bruško? Nerozmýšľajte, konajte! Odkedy dávať dieťa na bruško? Koľko času denne má byť bábätko na brušku?

Poloha na brušku trénuje svaly bábätka

Ležanie na brušku posilňuje svalstvo ramien a šije – ale len v bdelom stave! Tým sa rozširuje pohybová schopnosť dieťaťa. Mamičky môžu dávať svoje bábätko do polohy na brušku spočiatku len na pár minút.

Postupne môže byť stimulované k tomu, aby dočahovalo hračky položené pred ním. Takisto môžeme predlžovať dobu ležania na brušku – po dovŕšení troch mesiacov až na hodinu denne

Prečítajte si:  Ako stimulovať vývin novorodenca v 1. mesiaci?

Odkedy dávať dieťa na bruško?

Už po návrate z pôrodnice by mali byť dojčatá pokladané na bruško. Cez deň je vhodné položiť bábätko na bruško po každom spánku či prebaľovaní. Dieťa má byť polohované v aktívnom stave  a hlavne pod dohľadom dospelej osoby.

  • Už približne v prvom mesiaci dokáže bábätko na niekoľko sekúnd zdvihnúť bradu.
  • V troch mesiacoch vie vzpriamiť hlavičku, pričom sa podopiera o lakte a neskôr o dlane. Od tohto obdobia si trénuje svaly ramien a rúk a o niečo neskôr sa ich naučí i kontrolovať.

Ale pozor! Pre bábätko, ktoré sa ešte nedokáže otočiť, je vhodná jediná poloha na spanie – a to na chrbte. Spanie na brušku zvyšuje riziko SIDS (náhleho úmrtia v spánku). 

Koľko času denne  má byť dieťa na brušku?

Začať môžete hneď od narodenia. Novorodenec  ešte nedokáže otočiť hlavičku do strany, ale pod dohľadom rodičov na krátku chvíľu na brušku už byť môže.

Už na konci prvého mesiaca by malo byť na brušku až 1 hodinu denne. Myslite však na to, že bábätká sa v polohe na brušku pomerne rýchlo unavia. Preto by sa mali pokladať na bruško na krátku dobu, ale niekoľkokrát denne.

Rodičia môžu svojim bábätkám pomôcť a trochu ich motivovať k zdvíhaniu hlavičky tak, že budú vo vzdialenosti  20-30 cm pred jeho tváričkou  pohybovať nejakou zaujímavou hračkou.

Bábätko sa bude snažiť na hračku zamerať a bude sa snažiť zdvíhať hlavičku. 

Prečítajte si: Ako stimulovať bábätko k dvíhaniu hlavičky?


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: