Ortopéd radí: chyby, ktoré sa môžu prejaviť na chrbtici dieťaťa

Redakcia | 26. október 2017
Ortopéd radí: chyby, ktoré sa môžu prejaviť na chrbtici dieťaťa

Aby ste predišli nesprávnemu vývinu chrbtice, mali by ste pri ležiacom bábätku dodržiavať nasledujúce odporúčania ortopéda.

Správny vývin chrbtice

Nevhodné je dávať malé dieťa sedieť v období, keď na to nemá pripravené svaly. Vtedy sa vlastne hompáľa z boka na bok a pri dlhodobom preťažovaní môže vzniknúť chybné zakrivenie chrbtice.

Nevhodné je aj to, keď je dieťa prekrmované a obézne. Tým tiež vytvárame predpoklad na väčšiu záťaž na jeho chrbticu.

Prečítajte si: Bábätká s nadváhou začínajú loziť po štyroch neskôr!

Môže bábätko spávať s vankúšom pod hlavičkou?

Na to, aby sa chrbtica dieťaťa správne vyvíjala, nie je vhodné podkladanie hlavy akoukoľvek podložkou. Rizikom je vnorenie tváričky a obmedzenie dýchania, ale aj nepriaznivé pôsobenie na vývin krčnej chrbtice. Ak je potrebné dostať hlavičku do vyššej polohy, dosiahneme zvýšenú polohu podložením podložky.

Ortopéd radí: bedrové kĺby a balenie naširoko

Na čo dbať, ak bábätko zatiaľ iba leží?

  • Pohybový vývin a pohodlie dieťatka najčastejšie negatívne ovplyvňuje dlhotrvajúca fixácia v jednej niekedy až neprirodzenej polohe bez možnosti povystierať a ponaťahovať sa.
  • Vyhýbajte sa dlhému polohovaniu dieťatka v malých kočíkoch i dlhotrvajúcej fixácii v popruhoch.
  • Pri postieľke sa dieťatku prihovárajte z oboch strán, z ktorých mu umožnite i prísun svetelných a zvukových podnetov. Aj hračky podávajte z oboch strán. Dbajte na to, aby hlavička bola v ľahu polohovaná na obe strany.
  • Dieťa balíme podľa toho, aký bol záver klinického a sonografického vyšetrenia bedrových kĺbov. V prípade fyziologického nálezu nie je potrebné balenie naširoko.

Zležaná hlavička - dá sa to ovplyvniť?

Je vhodné bábätko obúvať?

U bábätiek ležiacich, resp. ešte len sediacich v postieľke alebo v kočíku plní obuv nielen tepelno-izolačnú, ale aj ozdobnú funkciu. Mamičky sa môžu tešiť z toho, aké rozkošné je bábätko v rôznych ponožkách (za predpokladu, že nôžku neškrtia), papučkách alebo rôznych návlekoch v tvare zvieratiek a hračiek.

Dôležité je, aby na nich neboli nebezpečné časti, ktorými by sa dieťa mohlo poraniť, prehltnúť ich či vdýchnuť. Spevňujúci okraj ponožiek alebo návlekov by nemal byť príliš tesný, aby nespôsobil  poruchy prekrvenia nôžky.

Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: