Odkedy môže dieťa „pásť koníky“?

Redakcia | 3. marec 2017
Odkedy môže dieťa „pásť koníky“?

Od ktorého mesiaca sa môže dieťatko dávať na bruško?

Vaša otázka:

O mesiac skôr sa nám narodilo dievčatko, ide o naše prvé dieťa. Našťastie je zdravá, mala len nižšiu pôrodnú hmotnosť. Nechcem nič zanedbať, preto by som privítala informáciu, odkedy ju môžem dávať na bruško, a na aký dlhý čas? Keď sa pri ležaní na brušku „hnevá“, mám ju v tejto pozícii ešte chvíľku ponechať, alebo si dieťatko samo určí, že jeho svaly majú dosť?

Ukladajte dieťatko do polohy na brušku v bdelom stave

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.: Poloha na brušku u malého dieťaťa bola veľmi „módna“ v 70-tych rokoch minulého storočia. Deti spávali na brušku aj v noci a boli aj kočíky s oknom vpredu, aby väčšie – 4 až 6-mesačné dieťa mohlo cezeň pozerať na svet.

Toto obdobie skončilo zistením, že tzv. syndróm náhleho úmrtia dojčaťa (SIDS) sa podstatne častejšie vyskytuje u detí spiacich v tejto polohe a nechávať spať dojčatá na brušku bolo pediatriami vyslovene zakázané.

Prečítajte si: Vývoj dieťaťa mesiac po mesiaci

Na druhej strane ukladanie dieťaťa na bruško spevňuje driekové svaly, upravuje vzpriamovanie trupu, masíruje bruško proti vetríkom a vytvára dobrý kontakt dieťaťa s okolím. Je vhodné využívať túto polohu na hru, cvičenie, komunikáciu – teda v bdelom stave a primerane dávkovanú. Ak už dieťa unavene položí hlavičku na podložku, zmeňte jeho polohu. A nikdy ho nenechávajte samotné v tejto polohe spať.

Prečítajte si: Starostlivosť o bábätko. Viete, čo treba urobiť? Otestujte sa!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: