Odborník radí: Ako ošetrovať seboreu?

Redakcia | 9. marec 2020
seborea, ako ošetrovať seboreu

Ako si so seboreou poradiť a na čo nezabudnúť si prečítajte v nasledujúcich riadkoch.

Vaša otázka:

Našej dvojmesačnej dcérke sa vo vlasovej časti hlavičky začali objavovať mastné šupinky, čo sa mi vôbec nepáči. Čítala som, že by to mohla byť seborea, ktorú vraj spôsobujú kvasinky. Ako by som mala postupovať pri ošetrovaní? Vraj je potrebné vlásky hodinu pred kúpaním potrieť olejčekom a potom pri kúpaní šupinky jemne vyčesať kefkou na vlasy. Môžem to vyskúšať?

Čo je to seborea?

Na Vašu otázku odpovedá prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.:

Nepochybujem, že sa vám seborea vo vláskoch vašej dcérky nepáči – tá sa určite nepáči žiadnej mamičke.

Seborea má určite komplexnú príčinu a jej úplný pôvod nie je doposiaľ plne objasnený. Ide o nadprodukciu mazu v kožných žliazkach – dosť typickú pre najranejší detský vek.

Ak vynechám z týchto úvah alergický seboroický ekzém, ktorý má úplne iný pôvod, „čistá“ seboroická dermatitída je kombinácia nadprodukcie kožného mazu, ktorý sa druhotne osídli kvasinkami.

Tie následne dráždením zvyšujú produkciu mazu a bludný kruh sa uzatvára. Z vlastnej dlhoročnej praxe môžem povedať, že sa nepamätám žeby seboreu dostali neprosperujúce – podvyživené deti.

A naopak, objavenie seborey bolo často prvým príznakom začínajúceho priberania. No a fakt, že seborhoický ekzém je častejší u dojčených a atopický (alergický) ekzém u umelo živených detí, svedčia o tom, že na vzniku seborey sa podieľa výživa.

Ako si poradiť so seboreou?

Každopádne je vhodné po kúpaní natrieť postihnuté miesta olejčekom, prípadne salicylovou masťou a kefkou vlásky vyčesať.

Ak by ste však nechali kožičku začervenalú – podráždenú, seborea by sa rýchlo opäť objavila. Po vyčesaní treba kožu upokojiť mastičkou, používanou na kozmetiku malých detí (tzv. lavaryzín).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: