Od koliky, cez reflux až po neustále grckanie: AKO tieto problémy riešiť?

MUDr. Katarína Vicianová | 9. marec 2019
Od koliky, cez reflux až po neustále grckanie: AKO tieto problémy riešiť?

Trápi vaše dieťatko bolesť bruška a vy mu neviete pomôcť?

Vaša otázka:

Mám 8-mesačného synčeka, ktorý od narodenia trpí bolesťami bruška. Najskôr to boli koliky, potom reflux. Neskôr vracanie ustúpilo, no syn stále grgá. Po jedle si odgrgne aj 15 – 20-krát, čo je sprevádzané bolesťami, plačom, krikom. Grgá po všetkom, no po mlieku najviac. Nedovolí mu to spinkať, často sa budí, aj cez deň, aj v noci, to znamená, že mu je prakticky nemožné vytvoriť režim, pretože skutočne stále grgá, v podstate celú dobu medzi papaním, čo je cca 4 hodiny. Robili mu sono, výsledky má v poriadku, ani alergia na kravské mliečko sa nepotvrdila. Gastroenterológ povedal, že musíme vydržať, že sa nič viac nedá robiť. Existuje nejaké riešenie okrem čakania?

Tráviace problémy u bábätiek nie sú ničím výnimočným

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová: S odchýlkami vo funkcii ako aj ochoreniami gastrointestinálneho čiže zažívacieho systému sa stretávame v detskom veku každodenne.

U najmenších detí sa preto často vyskytujú príznaky ako bolesti bruška, koliky, meteorizmus, odgrckávanie, grganie a štikútka.

Tie sú však príznakmi niekedy úplne nezávažnými, avšak môžu signalizovať viacero funkčných porúch, vrodených chýb či získaných ochorení zažívacieho systému.

Problémy s bruškom u detí

Eruktáciu (grganie) definujeme ako vypudzovanie vzduchu, príp. malého množstva žalúdočného obsahu do hltana a ústnej dutiny. 

Aerofágiou označujeme nadmerné hltanie vzduchu a aerogastriou zväčšenie fyziologickej žalúdočnej bubliny v dôsledku aerofágie, spojenou s grganím.

Žalúdok sa rozťahuje, dvíha bránicu, vysúva srdce, môžu sa objaviť pri pocite plnosti aj srdcové ťažkosti, napr. poruchy srdcového rytmu – tzv. gastrokardiálny syndróm. 

Štikútka (čkanie, singultus) je mimovoľný reflexný dej, pri ktorom prichádza k opakovanému kŕčovitému stiahnutiu bránice na základe podráždenia bránicového nervu (nervus phrenicus).

Podráždenie nervu spôsobuje u maličkých detí  najmä prijímanie potravy (najčastejšie veľký hlt, veľký objem prijatého mliečka počas jedného dojčenia, nahltanie sa vzduchu), ale aj plač, neskôr i smiech. Vo väčšine prípadov štikútka trvá iba niekoľko minút

Ihneď po narodení je u novorodenca  motorická, sekrečná a resorpčná aktivita zažívacieho systému nízka. Po pôrode sa jednotlivé funkcie postupne adaptujú na potreby dieťaťa.

Vzduch sa dostáva do žalúdka už s prvými vdychmi, v hrubom čreve je za 2 hodiny. V priebehu 6 – 12 hod. je vzduch pravidelne prítomný v celom zažívacom systéme a jeho prítomnosť je spoľahlivým príznakom jeho priechodnosti.

Motilita (pohyblivosť) zažívacieho systému, tvorba žalúdočnej šťavy, sekrécia žlče a pankreatických enzýmov a črevná sekrécia sa cyklicky menia podľa príjmu potravy.

Do koordinácie týchto procesov komplexne zasahuje obrovské množstvo faktorov, ako napr. neurohumorálne mechanizmy – gastrín, cholecystokinín, sekretín, glukagón, inzulín, parasympatikus (n.vagus) a sympatikus. Tiež aj ďalšie polypeptidické hormóny. 

Zažívacie ťažkosti môže spôsobovať množstvo faktorov

Len orientačne som vám chcela načrtnúť, ako zložito pracuje zažívací systém. Najčastejšou príčinou grgania u malých detí je preplnený žalúdok a podráždenie pobrušnice.

No netreba zabúdať, že vystupňované grganie môže byť príznakom nielen gastroezofageálneho refluxu, ale aj motorických a anatomických anomálií pažeráka (stenózy pažeráka, zápalu sliznice pažeráka, hiátovej hernie), žalúdka (volvulus žalúdka, vredovej choroby žalúdka ) a dvanástnika.

Je mi vášho synčeka úprimne ľúto, lebo s takýmito obtiažami, vedúcimi k prerušovaniu spánku som sa už dávno nestretla.

Nakoľko vystupňované grganie môže mať veľa príčin, odporúčam ihneď vyhľadať či už iného gastroenterológa, alebo pracovisko detskej chirurgie, ktoré by malo urobiť viaceré vyšetrenia na zistenie príčiny ťažkostí vášho dieťatka. Na druhej strane je pre vaše dieťatko dobrým znakom, že celkovo prospieva.

Bruškové problémy detí
Prečítajte si tiež:

Bruškové problémy detí

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: