Očami odborníčky: Náhle zmeny v stravovaní: kto ich má na svedomí?

Redakcia | 28. apríl 2017
Očami odborníčky: Náhle zmeny v stravovaní: kto ich má na svedomí?

Čo môže spôsobiť náhlu zmenu v apetíte dieťatka?

Vaša otázka:

Mám o týždeň 11-mesačnú dcérku, ktorú som dojčila až do 3. očkovania, ktoré ju veľmi zmenilo. Odvtedy odmieta prsník, odtláča ma, dokonca nechce ani umelé mlieko.

Ráno vypije maximálne 360 ml, na obed jej dám polievku, druhé jedlo, na olovrant urobím ovocie s piškótou a pridám 60 ml umelého mliečka, to zje na dvakrát, prípadne vystriedam s jogurtom  – no nezje ho celý, čo do očkovania problém nebol. 

Potom na večeru spapá kašičku. Počas dňa takmer nič nepije, možno trošku zriedeného jablkového džúsu – cca 50 ml, niekedy ani to nie. Je to normálne, že tak málo vypije, predovšetkým tak málo mliečka, pokiaľ máva pocikané plienky?

Priberá normálne, výšku má 77 cm a váži vyše 9 kg, ešte nemá ani jeden zúbok, teraz sa jej vyhodil okolo úst nejaký ekzém na oboch stranách. Môže to súvisieť so zúbkami?

Navyše počas celých 11 mesiacov neprespala ešte ani jednu noc, budí sa, začne plakať, musím ju chvíľu hojdať a potom zaspí, o chvíľu sa to opakuje... Je to normále u takého veľkého dieťaťa?

Kedy dochádza k zmenám v stravovaní u dieťatka?

Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, 1. detská klinika DFNsP a LFUK: Okolo prvého roku života dochádza k výrazným zmenám v spôsobe výživy najmenších. Určite to nesúvisí s očkovaním. 
Deti v tomto veku totiž už neprijímajú stravu iba pasívne, ale samy začínajú o vlastnej výžive rozhodovať. I vo výžive sa tak prejavuje ich osobnosť.

V tomto období sa dieťa učí rozprávať, chodiť, buduje si sociálne vzťahy. Začína si držať hrnček, v druhom roku jesť lyžicou, neskôr príborom.

A nakoľko sa znižuje v tomto období rast, znižuje sa i chuť do jedla. Hlavne mamičky si robia starosti, keď sa ich dobre papajúce dojča stane horším jedákom v období batoľaťa.

U dieťaťa sa zvyšuje záujem o okolie a klesá záujem o jedlo. No ide o prechodné obdobie, takže mu treba ponúkať pestré jedlá rôznej chuti.

Pri jedle dieťa začína používať už aj iné zmysly ako iba chuť. Menšie deti nemajú rady príliš teplé jedlá, uprednostňujú ich mierne teplú formu. A niektoré jedlá odmietajú skôr pre ich vôňu či pach ako chuť.

 

Prečítajte si: MAMY RADIA MAMÁM: Keď dieťa odmieta príkrmy

Dôležité zásady stravovania dieťaťa

  • Deti by mali jesť tak, že im nevisia nôžky a nemôžu nimi hompáľať. Tanier, a teda stôl nemajú mať na úrovni hrudníka, ale nižšie. To sa dá dosiahnuť vo vhodných stoličkách.
  • Dieťa medzi 1. a 2. rokom nemá dostať žiadne malé pevné kúsky potravy, ktoré by mohlo vdýchnuť (oriešky, cukríky, kúsky mrkvy).
  • Nemalo by nikdy jesť bez prítomnosti dospelej osoby. Nemalo by jesť ani v aute, kedy je s ním iba vodič, ktorý mu v prípade potreby nemôže rýchlo pomôcť.

Vaša dcérka má primeraný stravovací režim, mám na mysli rozdelenie na raňajky až večeru. Dokonca na obed má dva chody – polievočku a druhé (hlavné) jedlo, hoci väčšina detí v tomto veku papá na obed iba jedno jedlo.

Deťom medzi 1. a 2. rokom života odporúčame vypiť asi 500 ml mlieka (alebo mliečnych výrobkov). Pritom 100 ml mlieka zodpovedá 1 plátku syra (15 g), alebo 30 g mäkkého syra (tvaroh, žervé).

100 g jogurtu zodpovedá približne 150 ml mlieka. Netrápte sa, skúste nahradiť umelé mliečko inými mliečnymi alebo kyslomliečnymi výrobkami. Varte viac mliečnych polievok a omáčok.

Odborníci odporúčajú prijať v 1. roku života približne 1 150 až 1 300 ml tekutín na 1 deň. Presnejšie 120 až 135 ml na 1 kg hmotnosti na 1 deň.

Príjem tekutín zahŕňa nielen vypité tekutiny (mlieko, džús) ale i obsah tekutín v ovocí, polievke či kaši. Je pravdou, že celkovo dcérka prijíma o niečo menej tekutín, ako by mala.

Je preto dôležité, že sledujete dostatočné pomočenie plienok. Ťažkosti by mohli nastať počas choroby (horúčky, hnačky a pod.), kedy by mohlo u nej prísť k rýchlejšej dehydratácii  (odvodneniu). Ale dopredu sa nemusíte báť, deti sú nevyspytateľné. Možno počas choroby a záťaže zareaguje zvýšeným príjmom tekutín. 

O problémoch so spánkom sa poraďte formou konzultácie so svojou všeobecnou lekárkou pre deti a dorast, prípadne s detskou psychologičkou.

Potreba spánku je individuálna. Ročné dieťa sa môže v noci ešte budiť, ale asi nie tak často, ako vaša dcérka. Poradenstvo ohľadne spánku si vyžaduje podstatne viac informácií, ako ste uviedli a ťažko sa dá urobiť písomne.

S podobnými problémami sa borí veľa mamičiek. Nerobíte žiadne chyby, len vydržte. 
Prečítajte si: Detské príkrmy: kupovať alebo pripraviť doma?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: