Novorodenec a jeho reflexy

PaedDr. Dagmar Baluchová | 5. apríl 2017
Novorodenec a jeho reflexy

Každé dieťa prichádza na svet s istou výbavou. Farba vlasov, očí, pokožky, osobné predispozície... Osobitnú kategóriu tvoria reflexy, bez ktorých by bol život oveľa ťažší, v niektorých prípadoch až nemožný.

Čo je to reflex?

Je to základný funkčný prvok nervovej sústavy. Definuje sa ako nemenná odpoveď organizmu na dráždenie receptorov, ktorá je sprostredkovaná tzv. reflexným oblúkom. Prostredníctvom reflexu organizmus odpovedá na podnet, ktorý dostal zvonku alebo zvnútra.

Delenie reflexov:

  • nepodmienené (vrodené) – spájajú určitý zmyslový a výkonný orgán. Sú to automatické reakcie, ktoré sú vopred dané (vrodené). Patria medzi ne napr. žmurkací reflex, kýchací, vylučovací...
  • podmienené – vznikajú (na)učením v priebehu života, avšak niektoré, ak sa sústavne neposilňujú, vyhasínajú alebo trvajú len dočasne.
Reflexy, o ktorých budeme hovoriť, sú nepodmienené a týkajú sa novorodencov a dojčiat. Hoci tieto ustálené, jednoduché reakcie sú prítomné pri pôrode, až na jednu výnimku (úľakový reflex) po istom čase slabnú a neskôr ich nahradia iné mechanizmy, riadené vyspelejšími časťami mozgu.

Pripomeňme, že novorodenecké obdobie trvá od narodenia do 28. dňa života, dojčenské od 29. dňa do 1. roku a batoliace od 1. do 3. roku. 

Ak máte bábo, otestujte spolu s nami jeho špecifické reflexy (samozrejme veľmi opatrne!). Možno budete sami prekvapení, na čo všetko dokáže vaše dieťatko reagovať.

Moorov reflex 

Ak dieťa cíti nebezpečenstvo pádu, rozhodí ruky do strán, otvorí dlane, ohne nožičky, zatají dych a začne plakať. To, čo vyzerá ako preľaknutie, sa odborne nazýva Moorov reflex.

Je znakom toho, že sa bábo necíti bezpečne. Ak dieťa nie je schopné tohto reflexu, pre pediatra to môže indikovať problém napr. s miechou alebo centrálnou nervovou sústavou. Tento reflex vyhasína cca do 6. mesiaca veku.

Chodiaci automatizmus 

Hoci potrvá pár mesiacov, kým bábo začne chodiť, už po narodení vie ukázať „chôdzu“. Tento reflex sa prejavuje tak, že ak dieťa chytíme v stoji pod pazuchami, robí nohami pohyby akoby chcelo kráčať. Chodiaci automatizmus trvá do cca 4 mesiaca, spája sa so stojacím reflexom.

Hľadací reflex

Príroda to zariadila tak, že každé dieťa sa rodí s reflexom hľadania bradavky. Ak sa niekto/niečo dotkne ústočiek dieťaťa, automaticky sa za tým otočí, hľadajúc bradavku. Ak ju nájde, spustí sa sací a prehĺtací reflex, dieťa začne sať a prehĺtať mlieko.

Prečítajte is: Dobrodružstvo života sa začína: Prvé vyšetrenie novorodenca

Sací reflex

Pomocou ultrazvukových snímok mamičiek počas tehotenstva možno vidieť, že tento reflex majú deti už pred narodením (keď si cmúľajú pršteky). Je to jeden z najzákladnejších reflexov. Cca po 4. mesiaci vyhasína, dieťa už saje „na pokyn“ svojej vôle.

Úchopový reflex

Ak vložíme dieťaťu ukazovák do oboch dlaní, zovrie ich. Ba čo viac, ak ho takto zodvihneme, bude sa dlaňami (visiac vo vzduchu), držať ukazovákov (možno to skúsiť, aj keď dieťa leží a uchopením prstov sa posadí). Po cca 6 mesiaci vystrieda tento reflex akt vôle, dieťa dokáže veci uchopovať, lebo chce.

Reflex Babinského

Ak prstom podráždime chodidlo novorodenca (smerom od päty k prstom), dieťa stiahne nožičku a roztiahne palce. Tento reflex trvá do cca 12 – 18 mesiacov.

Úľakový reflex

Spája sa s reakciou na zvuk a svetlo. Aj vy sa strhnete, ak zbadáte ostré svetlo alebo počujete hlasný nepríjemný zvuk? Tento reflex (v rôznej intenzite) pretrváva po celý život. Dieťa na prudké svetlo zareaguje nepokojom, plačom alebo zmeravením ap.

REFLEXY, o ktorých ste možno nepočuli:

Reakcie dieťaťa na difúzne svetlo − novorodenec ležiaci na chrbátiku otáča hlavu a oči tým smerom, odkiaľ prichádza svetlo. 

Reflex oslnenia − prudké svetlo vyvoláva zovretie viečok.

Fenomén bábiky − okulocefalický reflex. Hlavu dieťaťa chytíme zo strán a pomaly pootočíme doprava i doľava, buľvy sa pohybujú opačným smerom. 

Trigeminová reakcia − bolestivý podnet pred ušným bolcom zapríčiní otočenie hlavičky smerom od podráždenia.

Nazopalpebrálny reflex – jemné poklopkanie prstom na koreň nosa vyvoláva obojstranné žmurknutie.
Akusticko-faciálny reflex − Ak dieťaťu tleskneme pri ušiach rukami, žmurkne.

Napriek tomu, že všetky reflexy u bábätiek testuje pediater v rámci pravidelných poradní, aj rodičia by ich mali pri bežných hrách či cvičení s dieťaťom sledovať. Hodnotenie reflexov u detí je súčasťou pozorovania ich správneho vývoja.

Prečítajte si: Ako stimulovať vývin novorodenca v 1. mesiaci?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: