(Ne)spoločenské bábätká, prečo STÁLE PLAČÚ?

Andrea Mániková | 22. september 2017
(Ne)spoločenské bábätká, prečo STÁLE PLAČÚ?

Sú bábätká, ktoré na akúkoľvek zmenu reagujú podráždením a plačom. Rodičia sú z toho frustrovaní, často sa spytujú, čo vlastne robia nesprávne. Poznáte to?

Bábätko už od príchodu na svet prežíva nové pocity a emócie.  Začína si zvykať na prostredie, ktoré ho obklopuje, no predovšetkým  na svojich rodičov. No, tak ako sú dospelí, ktorí spoločnosť iných príliš nevyhľadávajú, obľubujú pokoj v domácom prostredí a v kruhu svojich najbližších, také bývajú aj bábätká.

 Prečítajte si aj: Uplakané dieťa: čo s tým?


Mamička Zuzana:
Na príchod môjho synčeka Kubka sme sa neuveriteľne tešili celá rodina. Nielen naše prvé dieťa, ale aj prvé vnúčatko. Krátko po vyčerpávajúcom pôrode som sa potrebovala „dať dokopy“ a chcela som mať pokoj a tak som návštevám povedala rázne nie. Netuším, či som urobila chybu, alebo je Kubko povahovo po svojom ocinovi (manžel je veľký introvert), ale faktom je, že náš syn nevedel prísť „na chuť“ nikomu cudziemu. Pestovať na rukách som ho mohla iba ja, prípadne manžel, babičky, dedkovia sa mohli iba prizerať. Dokonca im „nedovolil“ ani ho kočíkovať. Keď sa naň niekto mimo nás rodičov pozrel, začal plakať a neprestal, kým sa od kočíka nevzdialil. Ani vám nemusím hovoriť, aké náročné bolo pre mňa toto obdobie, nielen fyzicky, ale aj psychicky. Doslova a do písmena, nemala som chvíľku času pre seba.

Nespoločenské  bábätká sú:

  • Málo usmievavé, rodičia musia vynaložiť oveľa viac námahy a použiť množstvo kreatívnych nápadov,  aby takéto bábätká rozosmiali.
  • Majú sklon k častému plaču. Nespoločenské bábätká plačú oveľa častejšie, hoci môžu byť unavené, spánok odháňajú najčastejšie plačom.
  • Neobľubujú komunikáciu s osobami, ktoré nepoznajú, nerady odpovedajú na očný či verbálny kontakt, odmietajú sa zapájať do rôznych hier a taktiež neobľubujú, ak ich chce objímať či pestovať na rukách „cudzia“ osoba, napr. babka, dedko  či iní príbuzní.
  • Nespoločenské bábätká však, hoci sú výrazní introverti, neobľubujú ani samotu v postieľke, ak ich necháte samy v postieľke alebo kočíku,  rýchlo vychádzajú z rovnováhy a často bývajú podráždené.

Môže vás zaujímať aj: Nespokojné bábätko

uplakane dieta

Je pravdou, že nespoločenské bábätká sú pre rodičov o čosi väčšou záťažou, ako tie spoločenské. Je dôležité, aby rodičia neboli frustrovaní a snažili sa im neustále ukazovať život z tej krajšej stránky. Potrebné je venovať im mimoriadnu pozornosť, častejšie vyhľadávať očný kontakt, robiť s nimi aktivity, ktoré sa im páčia...

3 kroky  k pozitívnemu prístupu:

1.  Častá komunikácia tvárou  v tvár, dieťaťu rozprávať zrozumiteľne, nešušlať.

2.  Čo najčastejšie sa usmievať  pri akejkoľvek príležitosti,  napr. keď ho beriete na ruky, kúpete, prebaľujete, dojčíte a pod.

3.  Podporiť, pochváliť a oceniť  každý prejav kladných emócií.


Mamička Zuzana:
Je pomerne ťažké zmieriť sa s tým, že máte nespoločenské dieťatko, ktorému nič nie je dobré, často plače, len neochotne sa zapája do nových aktivít, častokrát sú preň nové veci stresujúce... Je náročné vysvetľovať okoliu, že vaše dieťa plače len preto, že je to preň nová situácia, na ktorú takto reaguje.  Možno by som ešte pridala aj niekoľko povzbudivých slov – vďaka láske nás rodičov sa aj náš Kubko postupom času začína okolnostiam prispôsobovať. Dnes je z neho škôlkar, do škôlky chodí v pohode, už ho bez plaču povarujú babičky, alebo ide na ihrisko s dedkom. Čo sme si kedysi nedokázali predstaviť, dnes je za nami. Preto, rodičia, nezúfajte a snažte sa o optimizmus, je nákazlivý.

7 otravných viet, ktorými rodičom plačúceho bábätka vôbec nepomôžete

uplakane dieta

Spoločenské bábätká

  • Sú charakteristické primeranou, prípadne až zvýšenou kvalitou sociálnej interakcie, rady gestikulujú, vyhľadávajú očný kontakt, smejú sa a zapájajú do hier.
  • Vedia meniť výšku hlasu aj hlasitosť džavotania. Keď zbadajú osobu, ktorá sa o ne stará, radostne vystierajú ručičky i nožičky.
  • Tieto deti však obľubujú kontakty s inými ľuďmi, často sa usmievajú aj na cudzích ľudí. Jednoducho povedané, baví ich „svet“. Všeobecne, dojčatá neobľubujú samotu, a keď zostanú samy, kontaktu s mamou či ockom sa dožadujú.


Otecko Miroslav:
Náš Tomáško je spoločenské dieťa od narodenia. Kým prišiel na svet, trochu som mal obavy, pretože ja som bol neuveriteľne živé dieťa, vraj som často a veľa plakával. Moja mama hovorieva, že keby v tom čase nebývali u starých rodičov, asi by sa pri mne určite zbláznila. Takže počas náročného obdobia sa pri eliminovaní môjho plaču vystriedala celá rodina. Náš Tomáško je však iný. Od narodenia s ním nemáme problém, je to jednoducho dieťa – „pohoďák“ a tak s ním často cestujeme, dokonca sa u nás premelie (aaj pomerne veľa návštev. Všetci sa svorne zhodnú, že máme ukážkové dieťa, ktoré takmer nezaplače. Neprekáža mu, keď ho pestuje na rukách niekto iný, stačí mu, ak má na dohľad mňa alebo mamu, len keď je trochu unavený, vtedy uprednostňuje maminu náruč. Ale tak to asi má byť, uzatvára svoje pozorovanie hrdý otecko.

Rodičia, investujte čas do svojich detí

Dôležitá je pozitívna stimulácia, preto sa s vaším drobčekom často hrajte, neoceniteľným pomocníkom je slovná stimulácia, takže na dieťa veľa hovorte, rozprávajte mu, čo práve robíte, prečo to robíte, porozprávajte mu o svojich záľubách a pod., veľa mu čítajte, pokojne aj z vašej obľúbenej knihy či časopisu (najmä v prvých týždňoch, neskôr sa zamerajte na detské leporelká a pod.), spievajte, hojdajte sa spolu na fit lopte, hladkajte, zaveďte si rituál masáže...

Vychutnajte si každú chvíľku s drobčekom, pretože dieťa je ako špongia, absorbuje to, ako sa k nemu správate (aj neobyčajne obyčajný pozitívny pohľad na svet)  a aj keď nie hneď, niekedy v budúcnosti  vás raz určite milo prekvapí.

12 možností ako postupovať, keď dieťa plače
„POMÓÓÓC, TÝCHTO ĽUDÍ NEPOZNÁM!“ – Keď sa bábätká boja neznámych ľudí

hra s babatkom

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: