Mýty aj fámy: ako je to so strihaním vláskov bábätka?

Redakcia | 18. december 2016
Mýty aj fámy: ako je to so strihaním vláskov bábätka?

Možno vám vaše mamy či babičky tvrdia, že ak chcete, aby vášmu bábätku zhustli či narástli vlásky, treba ho čo najskôr ostrihať. Alebo možno ste sa stretli s opačnou poverou - nestrihajte bábätkám vlásky do jedného roka! Čo je pravda?

Na zhustnutie vláskov bábätka –  krátky strih alebo ostrihanie dohola?

Ani jedno. Táto prax je síce v niektorých kultúrach pomerne rozšírená, ale na rast vlasov nemá žiaden vplyv.

Keď už sme pri vlasoch:  20 slávnostných účesov pre dievčatá

Premýšľajte s nami: Vlas rastie z vlasového folikulu pod povrchom pokožky hlavy. Čo urobíte s vlasom na hlave, teda nemá na vlas, ktorý sa vyvíja vo folikule, žiaden vplyv.

Hustota vlasov je podmienená geneticky, každý sa rodí s určitým typom vlasov, kvalitou, hustotou a ovplyvniť  na tomto fakte sa dá iba málo. Rodíme sa už s presne daným počtom vlasových korienkov a folikulov, takže častým strihaním naozaj nie je možné, aby sa nám korienky takto rozmnožili a vlasy boli hustejšie, teda aby ich  bolo viac.

Babské reči a povery:  aj vy ste sa s nimi stretli?

Bábätko v prvom roku často príde o všetky vlásky

Bábätká väčšinou po pôrode strácajú niekoľko alebo aj všetky vlásky, zvyčajne je to vo veku okolo 4 mesiacov. Môže chvíľu trvať, kým mu dorastú nové vlasy. Často sa vzadu na hlavičke aj vplyvom dlhého ležania zošúchajú.

Nahradia ich „ozajstné, trvalé“ vlásky, ktoré sú už o niečo pevnejšie, silnejšie, aj keď sú stále detsky jemné. Môžu byť hustejšie alebo kučeravejšie, alebo môžu mať dokonca inú farbu ako predtým.

Ostrihanie vláskov bábätka nemá vplyv na ich rast

Ale či ich už ostriháte dohola, nakrátko alebo ich budete denne prečesávať, nemá to žiaden vplyv na ich rast. Ide o záležitosť génov.

Po ostrihaní môžu vyzerať vlasy bábätka plnšie a hustejšie, presne tak ako vyzerajú aj vaše vlasy po návšteve kaderníka.

Dôležité:  Mýty a pravdy o dojčatách

Ak chcete napriek tomu ostrihať vlásky bábätka dohola, mali by ste byť opatrní, aby ste neporanili citlivú pokožku hlavy.

Je pravda, že do jedného roka sa nemôžu vlásky bábätka strihať?

To je zase ďalší mýtus. Ani na rôzne povery o nestrihaní vláskov do jedného roka netreba veriť. Väčšine detí   ani nie je  čo strihať, ale sú aj bábätká, ktorým vlasy siahajú až do očiek alebo dokonca k ústočkám a vtedy ich kľudne pristrihnete.

Viete, čo hovorí povera o nestrihaní vlaskov do jedného roka? Detičky sa nemajú strihať do roka preto, lebo ich potom bude bolieť hlava. :)

Je teda naozaj na zvážení každej mamičky, kedy a ako ostrihá svoje dieťatko. 

Prečítajte si aj:  Vlasy robia človeka. Aké sú vlasy bábätka?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: