Moje dieťa sa v noci odkopáva, neprechladne?

Redakcia | 7. november 2023
Moje dieťa sa v noci odkopáva, neprechladne?

Aj vaše dieťa pravidelne odkopáva v noci perinu, a vy ho stále znova a znova prikrývate? Neprechladne počas spánku? Spýtali sme sa pediatra.

Vaša otázka:

Chcela by som vedieť, či je normálne, že náš syn v noci nedokáže spať prikrytý perinou. Hneď, ako ho prikryjem, a hoci tuho spí, okamžite sa odkope. Už večer, keď ho prikrývam nedokáže vydržať zakrytý ani 30 sekúnd, vraj mu je teplo. Je to normálne?

Večné odkopávanie periny poznáme všetky mamy

"Večné odkrývanie detí a naše starostlivé prikrývanie, to poznáme dôverne všetky matky, "konštatuje pediatrička Andrea Hervayová. "Nedá sa robiť nič iné, ako vymyslieť nejaký trik, pretože deti (ak nie je teplá noc) by nemali  spať odkryté celú noc. Aj dospelý sa odkryje, keď mu je teplo alebo, naopak, prikryje sa, ak mu je zima. Toto však deti nedokážu.

Spací vak či ponožky môžu pomôcť

Odkryť sa dokáže, ale prikryť už nie. Riešenie?

  1. Deťom oblečieme hrubšie pyžamo, ponožky.
  2. Dieťatko spí v spacom vaku, ktorý však nie je u niektorých bábätiek bľúbený, lebo ich obmedzuje v pohybe. Na druhej strane, ak sú naň zvyknuté odmalička, akceptujú ho.
  3. Riešením je aj prichytiť prikrývku pod matrac.

Istotou však je, keď dieťa skontrolujeme ešte predtým, než ideme spať. A nemusíte sa báť, rodičovská intuícia nás zobudí, aby sme svoje odkryté dieťa opäť zakryli. Nie je to nič neobvyklé, robíme to všetci. Rastom detí tento problém vymizne, takže stačí len vydržať.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: