Máte málo mliečka? Prečítajte si 15 rád laktačnej poradkyne!

Mgr. Ľuba Lapšanská | 29. jún 2018
Máte málo mliečka? Prečítajte si 15 rád laktačnej poradkyne!

Veľa mamičiek počas dojčenia pociťuje obavy, či má dieťatko dostatok mliečka. Najmä vtedy, keď doteraz pokojné bábätko začne plakávať, odťahovať sa od prsníka alebo nepriberá podľa predstáv.

Ak sa naozaj vyskytol problém s nedostatočnou laktáciou, nebojte sa, všetko sa dá vyriešiť. Ak sa vám už podarilo aspoň chvíľu dojčiť, určite ste schopná dojčiť i viac.

A ak to naozaj chcete, tak riešením nie je dať dieťaťu umelú potravu, ale vaša snaha a chuť niečo urobiť, podpora okolia a nekonečná trpezlivosť. Toto sú riešenia pre neidentifikovateľné zníženie tvorby mliečka. (Ak nevieme, čo to spôsobilo.)

Máte málo mliečka? Takto podpdoríte jeho produkciu

1. V prvom rade si skontrolujte, najlepšie s pomocou skúsenej laktačnej poradkyne, techniku satia a priloženia dieťatka.

2. Dojčite čo najčastejšie a vydržte to niekoľko dní po sebe, kým sa hladina tvorby a potreby neznormalizuje. Prsník nie je fľaša. Ak budete mliečko „odkladať“ a odďaľovať ďalšie dojčenie, nenahromadí sa ho tam viac. Je to práve naopak.

Čím častejšie dieťatko prikladáte, tým viac sa tvorí hormónov prolaktínu a oxytocínu a tým viac máte mliečka. Naopak, keď sú prsia dlho preplnené (stáva sa to najmä ráno) a mliečko v nich nechávate, tak sa začne strácať.

3. Nedokrmujte umelým mliekom. Predstavte si typické trhové hospodárstvo. Ak si želáte napr. Pohánkový chlieb a budete s tým donekonečna otravovať vášho pekára, tak ho raz určite upečie. Ak však pôjdete ku konkurencii, nebude musieť.

V preklade – ak prsník a celé vaše telo dostane dostatok signálov, bude mliečko tvoriť, ale ak dáte dieťatku mlieko z fľaše, nebude mať dôvod ani motiváciu. Ak je naozaj nutné dieťa dokrmovať, ako najlepšia pomôcka sa osvedčil suplementor. Mliečko sa dá do nádobky z ktorej vedie tenučká hadička k prsníku. Je jemne prilepená v blízkosti bradavky. A tak dieťa zároveň saje a stimuluje prsník a dostáva i dostatok mliečka. 

4. Nájdite si pohodlie. Dojčiť pokrútená na gauči s prsníkom v neprirodzenej polohe s natiahnutým chrbtom, vybočeným krkom a podobne k pohodovému dojčeniu neprispieva. Myslite na to, že i vy sa musíte cítiť dobre.

5. Potrebujete pokoj. Veľmi dôležité! A viem, ak už má bábätko starších súrodencov, tak i zložité. Ale nie nemožné. 

6. Verte si. Vaša snaha a sebavedomie to zvládnu.  Najčastejšie sa laktácia spomalí či zmenší práve vo chvíľach, keď je žena v strese, keď manžel končí dovolenku a ide späť do práce, keď mamka, ktorá doteraz pomáhala odchádza domov. Verte, že to zvládnete i sama.

7. Čo najčastejšie praktizujte „skin to skin“ kontakt kože na kožu, matka a dieťa. Čo najčastejšie to skúšajte a užívajte si pri tom! Je nádherné cítiť pokožku dieťatka, jeho teplo, jeho vôňu. I ono to tak prežíva. Sú to nádherné spoločné chvíľky., ktoré tiež prispievajú k lepšej tvorbe mliečka.

8. Dojčite skôr, ako to dá dieťa jasne a hlasne najavo. Ponúknite svojmu potomkovi prsník skôr, než začne kričať. Ste jeho mamka, a určite po krátkom pozorovaní objavíte signály, ktoré vám dajú jasne najavo, že maličké chce piť.
Medzi najčastejšie patrí otáčanie hlavičkou do boka a „hľadanie“ pusinkou. Doširoka otvorené ústočká a pästička v nich sú jednoznačný signál.

Krásne je i to, keď sa drobček prisaje na všetko čo vonia ľudským teplom (oteckove bicepsy).  Keď už bábätko od hladu plače, je ťažšie ho nadojčiť. Predbehnite ho.

9. Dojčite i v noci. Hladina hormónov je vtedy vyššia.

10. Nechajte dieťa piť ako dlho chce. Ak je bábätko správne priložené, nepoškodí dlhým držaním v puse vaše bradavky. Sú deti, ktoré by sali neustále a sú aj také, ktorým sa podarí „prejesť“ a potom grckajú efektným oblúkom.

Vo chvíľach, keď zvyšujeme tvorbu mliečka sa ale vyplatí vydržať. Po čase, keď už bude hladina tvorby a spotreby vyrovnaná – potom... Snáď sa vám podarí aj umyť si zuby. Okolo pol tretej poobede. 

11. Nedokrmujte dieťa z fľaše, ako som už spomínala,  a nedávajte mu ani cumlíky. Odborníci to odporúčajú najmä v prvých dvoch týždňoch po pôrode. Pokazíte mu tým techniku satia.

12. Ak máte málo mliečka, vyhýbajte sa antikoncepčným tabletkám a iným syntetickým hormónom.

13. Nepoužívajte klobúčiky. Niektoré štúdie poukazujú na postupné znižovanie tvorby pri ich dlhodobom použití. Dieťa sa rýchlejšie unaví, pretože je preň ťažšie sať tvrdý klobúčik ako mäkký prsník.

Ak ste s nimi už začali, postupne dennodenne z klobúčika odstrihnite cca 1mm. Dieťatko si postupne zvykne a vaše bradavky tiež. Iná možnosť – ak máte napr. ploché bradavky je, že bábätko necháte sať z klobúčika iba prvých päť minút a potom klobúčik odoberiete.

14. Odložte podprsenku. Prsia majú viac voľnosti a „viac miesta na mliečko“.

15. Pri jednom dojčení ponúknite dieťatku oba prsníky. Ale pozor, až po dlhšej dobe satia z jedného, aby malo dostatok zadného hustejšieho mliečka.

Počas rastových špurtov pýta dieťa mliečko častejšie

V období dojčenia sa môžu vyskytnúť obdobia, kedy dostatočná tvorba očividne opadáva, resp. kedy máte pocit, že bábätko chce piť častejšie. Tieto obdobia nazývame rastový „špurt“. Osobne tomu hovorím šprint, dieťatko chce „rýchlejšie pribrať“.

Vyskytujú sa najčastejšie v 3. a 6. týždňoch a v 3. a 6. mesiacoch veku dieťatka. To, čo som opísala vyššie, platí i tu. Po pár dňoch intenzívnejšieho dojčenia sa tvorba mliečka upraví na momentálnu potrebu dieťatka.

A ešte jedna úžasná fungujúca rada (nie z mojej hlavy), ako zvládnuť svoje dieťa, seba a vzájomné dojčenie. Urobte si dojčiaci víkend. (samozrejme, že to môže byť i počas týždňa) Celé dva dni nevyjdite z postele, užívajte si  v nej spoločne s dieťatkom, najlepšie nahí.

Keď spí bábätko, spite i vy. Keď sa zobudí dojčite, maznajte sa,  spievajte, hrajte sa spolu a hlavne oddychujte (niekedy sa naozaj oplatí požičať staršie deti starým rodičom). A keď sa vám už nechce spať, nájdite si knihu (to je taká vec z papiera, ktorá sa dá čítať ) a čítajte.

Spokojná a oddýchnutá mama je lepšia ako všetky umelé mlieka, odsávačky, fľašky a pod.

A ešte zoznam prírodných prostriedkov zvyšujúcich tvorbu mliečka:

Čaje: Urobte si čajík s použitím týchto bylín: aníz, fenikel, čierny kmín, kôpor, majoránka alebo medovka. Ideálne je použiť čerstvo rozdrvené semená, ktoré ešte obsahujú účinné éterické oleje.

Homeopatiká: Prosím, vždy to konzultujte najprv so skúseným homeopatom. Najčastejšie sa pri nedostatočnej tvorbe mlieka používajú tieto: Pulsatilla, Agnus castus, Bryonia, Kalium carbonicum, Lac caninum, Secale alebo Sepia.

Aromoterapia: Do cca 1 dcl rastlinného (najlepšie mandľového) oleja pridajte po jednej kvapke zo silíc anízu, feniklu, koriandru, levandule extra a ak na to máte i ružu. ? Nevadí ak nemáte všetky. Použite tie, ktoré máte po ruke. Po! dojčení si zmesou premasírujte prsia. Pred dojčením by totiž silice mohli svojou vôňou dieťatko odradiť.

Verím, že svojou trpezlivosťou a láskou k dieťatku prekonáte všetky prekážky a dáte tak neoceniteľný dar svojim potomkom. Veľa šťastia!

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: