Mamy radia mamám: Kúpanie je u nás horor!

Andrea Mániková | 21. september 2017
bábätko vo vaničke, kúpanie, plač

Alexandrina 1,5-ročná Saška sa jedného večera odmietla kúpať. Jej mama svoju malú dcérku kúpavala obdeň. Zadoček jej podľa potreby umývala pod tečúcou vodou, ale nedávno, keď ju chcela okúpať, dcérka dostala takmer hysterický záchvat, metala sa, kričala, jednoducho sa odmietla kúpať a pritom sa dovtedy celkom rada vo vani čľapkala. Preto sa obrátila na vás, mamičky, aby ste jej poradili, ako môže malú Sašku dostať dobrovoľne do vane.

Takto ste jej poradili:

Oľga, Eliška, 3 roky, Gabriel, ½ roka

„Vzťah ku kúpaniu prechádza etapami“

Milá Alexandra, vzťah ku kúpaniu prechádzal aj u mojej dcérky rovnakými etapami. Najskôr sa kúpavala veľmi rada, potom sa u nej bezdôvodne objavil strach z kúpeľa.
Myslím, že je to niečo podobné ako vzťah bábätka k cudzím ľudom. Spočiatku sa smeje na každého, kto si ho popestuje alebo sa mu aspoň s úsmevom prihovorí, ale postupom času začína mať z cudzích ľudí strach.
Keď sa Eliška začala báť vody, vyskúšala som rôzne finty, aby sme spolu prekonali jej strach. Napúšťala som jej do vane len minimálne množstvo vody. Najprv som okúpala jej obľúbeného macíka (nad vaňou bez namočenia). Piskľavým hlasom som za neho rozprávala, aká je vodička super a ako krásne sa vykúpal. Vypytoval sa jej, či aj ona sa chce tiež okúpať. Kúpila som jej pestré hračky do vody. Samozrejme, že sa s nimi chcela hrať. Vysvetlila som jej, že sú to také špeciálne hračky, s ktorými sa dá hrať len vo vode. Dala som jej ich do tej trošky vody a hovorila, že oveľa lepšie by sa im plávalo, keby mali viac vodičky. Nakoniec sama chcela, aby sme dopustili viac vody do vane.

Počas tohto obdobia som sa ju snažila čo najmenej stresovať. Kúpeľ som jej oznámila na poslednú chvíľu. Keď si večer spomenula, že sa má ešte kúpať, začala som rozprávať o niečom inom, pre ňu zaujímavom, aby na kúpanie zabudla. Po kúpaní som ju pochválila, aká bola statočná, že sa nebála vodičky (aj keď sa jej bála). Niektoré mamy používajú do vane aj protišmykovú podložku, aby sa dieťa cítilo bezpečnejšie. Verím, že aj Saška čoskoro prekoná strach z kúpania a bude sa tešiť do vane.

Prečítajte si: Niekoľko tipov, ako si upraviť domácnosť pred príchodom bábätka

Ivana, Adamko, 11 mesiacov

„Skús vymyslieť zlepšovák“

Milá Alexandra, na každé číslo časopisu MAMA a ja sa veľmi teším, dychtivo ho čítam a rady a skúsenosti prikladám k tým svojim. Taktiež sme riešili problém s kúpaním. Keď bol Adamko maličké bábätko a ešte nevedel sedieť, kúpanie bolo hračkou. Ale ako rastie a každým mesiacom sa rozvíja, okúpať ho je čoraz ťažšie. Predtým ho zaujali kačičky vo vaničke, ktoré ho zabávali, lebo vystrekovali vodu, potom to bol tampónik namočený vo vode, z ktorého cuckal vodu, ale keď si musel ľahnúť, od zlosti vystrekoval vodu z vane.

Vymyslela som nový „zlepšovák“, ktorý Adamka nadchol. Kúpací rituál sa vždy začína spoločným napúšťaním vody do vaničky a potom drobec dostane zubnú kefku a vo vaničke si čistí zúbky. To sa mu veľmi páči.

kúpanie, bábätko plače pri kúpaní

Gabika, synček, 1,7 roka

„Skúsila som mu sprchovať rúčky“

Ja som mala tiež podobný problém s kúpaním môjho synčeka. Nebolo to zakaždým, ale boli dni, kedy som ho nevedela dostať do vane. Tak som mu tam skúsila nahádzať šampóny, sprchové gély, mydlo a rôzne hračky. A tiež som mu sprchovala rúčky. Zabralo to a na koniec kúpania sme mali problém ísť z vane von. Veľmi sa mu to zapáčilo. A takto to robím naďalej. Zabralo to. Prajem veľa krásnych a mokrých kúpaní.

Mohlo by vás zaujať: Žena doma: O makovom odvare

Renáta, Anička, 1,5 roka

„Skús sa okúpať spolu s ňou“

Milá Alexandra! Celkom chápem tvoj problém, pretože mám dcérku vo veku tvojej Sašky a nedávno sme začali mať rovnaký problém. Aj keď nie v takom hysterickom rozsahu ako ty.
Aničku som kúpavala len 2 – 3-krát do týždňa, pretože sme zo začiatku mali problémy s ekzémom, a preto mi poradila kožná lekárka, aby som ju nekúpala zbytočne veľa. Takže o to viac moja malá kúpanie milovala, pretože ho nemohla mať stále.
Vodu sme vždy napúšťali spolu, tak že sme si nastavili kohútik a kým voda tiekla, povyzliekala som ju a prichystala jej do vody hračky. Jedného dňa, keď prišiel čas kúpania, stála vedľa mňa, kým som vyčistila a vysprchovala vaňu. Vtedy som si všimla, že ju niečo rozrušilo a potom mi vôbec nechcela vliezť do vane. Keď som ju konečne upokojila a dostala ju tam, tak sa špliechala ako kedykoľvek predtým. Teda aspoň do chvíle, kým som jej neumyla hlavičku.Vtedy sa veľmi rozplakala, celá zapenená sa na mňa zavesila, nechcela viac vojsť do vane a kričala, až kým sme neodišli z kúpeľne. Pri ďalších kúpaniach som si všimla, že začala mať strach z tečúcej vody, zvlášť zo sprchovacej hlavice.

Neprehliadnite: Ako vychovať z detí sebavedomé osobnosti

Chvíľu som to riešila tak, že kým som ja napustila vodu, Aničku som niečím zabavila, aby nebola pri mne. A keď prišla do kúpeľne a vaňa už bola napustená bez toho, aby videla tiecť vodu, tak nemala problém sa kúpať.
Rýchlo som si uvedomila, že nie je dobré to takto riešiť. Vyskúšala som iný spôsob, ktorý našťastie zabral.

Išla som sa okúpať spolu s ňou. Spolu sme sedeli vo vani, spolu sme sa hrali a ju to veľmi bavilo, pretože to bol celkom nový zážitok. Pri kúpaní som si sprchovala ruky, končeky vlasov aj hračky, tak aby videla tiecť vodu zo sprchovacej hlavice a tiež aby videla, že sa netreba toho báť. A odvtedy sa niekedy kúpe sama, a niekedy, keď na nej vidím, že náhodou opäť nie je vo svojej koži, tak sa kúpeme spolu.

Prajem ti veľa trpezlivosti a nápadov, ako svoju dcérku presvedčiť, že kúpanie je pekný a užitočný zážitok. Možno by ju presvedčila aj vaňa plná peny do kúpeľa, pre deti to pravé orechové.

Melinda, Richard, 1 rok

„Môže pomôcť manžel“

Milá Alexandra! Čítala som váš problém a viem, o čom hovoríte. Mám ročného synčeka, Richardka, ktorý sa veľmi rád kúpe. No nebolo to vždy tak. V prvých mesiacoch vždy plakal, nechcel ísť do vody, cele jeho telíčko malo červenú farbu.
Deň čo deň sme ho museli tíšiť, ale naraz to nešlo. Aj môj otec musel vyjsť z izby, lebo sa mu slzy tisli do očí. Vyskúšali sme všetko. Hračky do vody, peny, relaxačné gély. Keď už synček vedel sedieť, hral sa s kačkou. Všetky hračky mal vo vode, aj tie, ktoré tam nepatrili. Len aby sme mu kúpanie spríjemnili. Už nás nezaujímalo ani to, že celá kúpeľňa pláva, aj my.
Mojou radou je, aby ste malej kúpili pekné nové hračky do vody a nechajte ju čľapkať sa aj potom, keď bude celá kúpeľňa plávať. Možno mala vaša dcérka strach z horúcej vody alebo naopak, no keď si uvedomí, že sa nemusí báť, zvykne si aj na kúpanie.
Určite vám rád pomôže manžel, prípadne niekto, koho má malá rada. Možno sa bude cítiť bezpečnejšie.

kúpanie, vanička, dieťa, bábätko, strach z vody

Martina, synovia, 4 a 1 rok

„Tento problém vyrieši čas“

Rada by som aj pridala svoj názor na Alexandrin problém. My máme doma dvoch chlapcov vo veku 4 a 1 rok.
Určite si nerobte starosti, že ste niečo zanedbali. Ja si skôr myslím, že ide o akýsi vývinový problém a že sa s niečím podobným stretnú v niektorom úseku života dieťatka snáď všetky mamičky. Niekedy deťom stačí málo, aby zostali vystrašené, možno to ani nemusí byť nepríjemná osobná skúsenosť. 

My sme si podobným problémom prešli s naším starším synčekom. Taktiež mal obdobie, keď vodu nechcel ani vidieť, a to aj napriek tomu, že vodu odmalička miloval, dokonca chodil aj na plávanie pre dojčatá od cca 6 mesiacov. Jedného dňa sa mu vo vode prestalo páčiť.

Na plávaní nám celé hodiny preplakal, až sme uvažovali, že sa kurzov vzdáme. Doma sa mu vodička tiež nepáčila. Hlavne sprchu nemal rád, a to radšej nehovorím o umývaní vláskov. V podstate jeho problém vyriešil čas. Určite odporúčam, aby ste Sašku do ničoho nenútili, lebo to by podľa mňa len zväčšilo jej odpor ku kúpaniu. Snažte sa umývanie „vybaviť“ čo najrýchlejšie, predsa len, také malé dieťatko sa nepotrebuje umývať každý deň. 
Neskôr skúšajte obnoviť jej pozitívny vzťah k vode. Postupne vyskúšajte rôzne hračky do vody. Pripadne jej dovoľte hrať sa s vodou mimo času kúpania. Môže si prelievať vodičku v lavóriku.

Keď sa jej táto hra zapáči, vyskúšajte ju hrať vo vani – aj tak, že maličkú posadíte do prázdnej vane, napr. aj oblečenú a dáte jej známy lavórik, misky a poháriky. Tak si zvykne na prostredie vane a potom už  len nenápadne deň po dni posúvajte hranice, napr. tak, že maličkú vyzlečiete a ukážete jej, aká to je zábava, keď sa môže polievať aj zamočiť. Nič však nerobte nasilu. Ak zbadáte, že dcérke sa hra nepáči, prestaňte a hrajte sa len pokiaľ to je príjemné a má z toho radosť.  Verím, že sa vám to podarí, naozaj nepoznám dieťa, ktoré by nemilovalo máčať sa a hrať vo vode. Postupne lavórik odložte a napustite vodu priamo do vane, aby mala Saška väčšiu plochu na hranie.
U nás malo veľký úspech aj kúpenie detskej peny do kúpeľa. Malý sa s ňou veľmi rád hral, vyrábali sme bublinky a hrali sme sa na sneh.

Mohlo by vás zaujať: Matka roka: Dajte mi všetci pokoj!

Problém so sprchou sme vyriešili tak, že malému sme dovolili držať si sprchovaciu hadicu a ukázali mu, ako dokáže sám zo seba zmyť špinu. Pri umývaní vlasov sme ho naučili hlávku skloniť dozadu a dávali si naozaj veľký pozor, aby sme mu pri oplachovaní nezamočili tváričku. Dodnes nemá rád vodu na tvári, ale postupne to prekonáva a aj na plávaní dokáže ponoriť tváričku pod vodu.

Andrea Mániková

Ani nám sa „to“ nevyhlo

Neverila som, že sa tento problém vyskytne aj u nás. Dieťa, ktoré vodu milovalo od narodenia a neuveriteľne sa tešilo na večerné kúpanie, by zrazu odmietalo vliezť do vane? Ale stalo sa a poriadne ma to zaskočilo. Naša dcéra si jedného večera povedala, že sa kúpať nebude a basta!

Okúpať 1,5-ročné mokré a vzpierajúce sa dieťa je nadľudský problém. Neostávalo mi nič iné, len skúšať rôzne triky, a dúfať, že niektorý z nich zaberie. Presviedčanie ani nové hračky do vane to neboli. Našťastie mi pomohla náhoda, raz som dcérke ukazovala fotky z čias, keď bola maličkým bábätkom (neuveriteľne ju dodnes fascinujú) a natrafili sme na také, na ktorých bola vyfotená ešte v malej vaničke a s úsmevom na perách.

Nezabudla som jej pripomenúť, ako sa vtedy veľmi rada kúpala, ako sa ocko vždy ponáhľal večer z práce domov, len aby videl jej šťastnú tváričku pri kúpaní... Fotky zabrali, dcéra ma vzala za ruku, odviedla do kúpeľne, „prinútila“ napustiť vaňu a odvtedy tomuto problému odzvonilo.

Prečítajte si:

Kedy dieťa učiť na nočník?

Šteniatko verzus novorodenec

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: